Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Paling Senang, DIY Masker Singkirkan Blackhead Pada Hidung

25-5-2017 06:07 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 8961| Komen: 33


Siapa yang gemar dengan kehadiran noda hitam atau blackhead pada wajah terutama bahagian hidung, kan. 

Menggunakan masker jenis peel off memang sangat berkesan untuk menghilangkan blackhead ini. Namun, tak perlulah rasanya nak membeli produk mahal di luar sana.

Ini kerana anda boleh melakukan sendiri sahaja di rumah dan kesannya sangat menakjubkan.

Bahan yang digunakan pula memang sudah sedia ada di dapur. Oleh itu, memang semestinya ia selamat digunakan! Jom cuba, pasti anda rasa sangat berpuas hati!


Bahan-bahan:

1. Susu segar

2. Serbuk gelatin (agar-agar)


Cara-caranya:

1. Campurkan kedua bahan dalam mangkuk.

2. Kemudian panaskan bancuhan itu dalam ketuhar gelombang mikro selama 5 saat.

3.Kacau bancuhan tersebut dan panaskan sekali lagi dalam ketuhar tersebut selama 5 saat. 

4. Kacau lagi bancuhan tersebut dan bila ia tidak terlalu panas, sapukan pada wajah atau hidung.

5. Biarkan ia selama 15 minit dan tanggalkan masker tersebut perlahan-lahan.

6. Lihatlah banyak blackhead melekat padanya kemudian cuci wajah anda dengan air bersih. - CARI 


Foto: Carian internet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 27
Komen

Previous : Tangan, Kaki Kusam Tak Bermaya? Anda Pasti Puas Hati Dengan 6 Cara Ini!

Next       : Jangan Picit Jerawat! Guna Petua Daripada Orang Itali Dan India Ini

Komen Terbaru

Quote redapple10 15-7-2017 07:55 PM
tp petua ni mcm best jerrr

Lain-lain Komen

Quote kiambang 25-5-2017 09:41 PM
Sayang mya nak guna suau dan gelatin .. whitehead kat hidung aku tenyeh cukup lepas mandi.. area lain n hidung pakai mask beli kat kedai..
Quote cheergirlz 25-5-2017 10:37 PM
tips y bgs...rajin ngn tak jer...huhu
Quote bie_2005 25-5-2017 10:40 PM
Selalu guna putih telur buh atas cotton face yg dicarik 2 (nk suh bg nipis). Memang puas hati, tanggal white head tu seme..rajin dengan tak rajin je..selain bau telur yg hanyir, nk kering betul2 dlm stgh jam la jugak..
Quote bie_2005 25-5-2017 10:42 PM
* pembetulan..satu jam setengah (tala kipas kt muka, kalau nk lagi cpt kering..hehe)
Quote yayah8989 26-5-2017 12:10 AM
bie_2005 replied at 25-5-2017 10:40 PM
Selalu guna putih telur buh atas cotton face yg dicarik 2 (nk suh bg nipis). Memang puas hati, tangg ...

kalau guna tisu jadi x?
Quote bie_2005 26-5-2017 12:18 AM
yayah8989 replied at 26-5-2017 12:10 AM
kalau guna tisu jadi x?

Tisu tak pernah try lagi..tapi rasenye jadi jugak kalau tisu yg nipis tu..bukan tisu tebal (cth: yg pakai kt dapur tu)..make sure sapu putih telur bagi basah seluruh tisu..
Quote yayah8989 26-5-2017 12:20 AM
bie_2005 replied at 26-5-2017 12:18 AM
Tisu tak pernah try lagi..tapi rasenye jadi jugak kalau tisu yg nipis tu..bukan tisu tebal (cth: y ...

owh tisu yang mcm serap minyak sikit tu ke. ok t kalo rajin nk cuba lah
Quote bie_2005 26-5-2017 12:26 AM
yayah8989 replied at 26-5-2017 12:20 AM
owh tisu yang mcm serap minyak sikit tu ke. ok t kalo rajin nk cuba lah

gune tisu biase je...yg kite duk buat lap muka..sepeket 20 sen tu..janji tisu tu basah masa sapu telur dan bile kering..mmg rase melekat kat muka..muka rase tegang..
Quote yayah8989 26-5-2017 12:29 AM
bie_2005 replied at 26-5-2017 12:26 AM
gune tisu biase je...yg kite duk buat lap muka..sepeket 20 sen tu..janji tisu tu basah masa sapu t ...

selalu pakai peel of mask sakit gila masa nk tarik
kalo guna yg ni  nagis x kalo nk tarik
Quote bie_2005 26-5-2017 12:32 AM
yayah8989 replied at 26-5-2017 12:29 AM
selalu pakai peel of mask sakit gila masa nk tarik
kalo guna yg ni  nagis x kalo nk tarik

Takde sakit gile pun..biasa2 je..tak rasa pedih pun..try la skali..tengok camne..
Quote huehue 26-5-2017 12:42 AM
bie_2005 replied at 26-5-2017 12:26 AM
gune tisu biase je...yg kite duk buat lap muka..sepeket 20 sen tu..janji tisu tu basah masa sapu t ...

I masa rajin rajin adalah buat mask guna putih telur. Best sebab rasa tegang. Tapi tak pernah buat peeling mask punya style pakai kapas/tisu. Nanti nak trylah. Kapas pun banyak
Quote bie_2005 26-5-2017 01:05 AM
huehue replied at 26-5-2017 12:42 AM
I masa rajin rajin adalah buat mask guna putih telur. Best sebab rasa tegang. Tapi tak pernah buat ...

Boleh la try camtu..mmg puas hati masa tarik..tapi tu la i time rajin je buat..sebulan sekali pun payah rase..haha
Quote huehue 26-5-2017 01:11 AM
bie_2005 replied at 26-5-2017 01:05 AM
Boleh la try camtu..mmg puas hati masa tarik..tapi tu la i time rajin je buat..sebulan sekali pun  ...

Bukan you je. I pun macam tu. Time tengah rajin, tiap hari buat. Sekarang ni, dah malas, beli je .Padahal masker putih telur je kemain senang nak buat. Barang pun selalu ada



Quote KucingKedai 26-5-2017 09:06 AM
bie_2005 replied at 26-5-2017 12:18 AM
Tisu tak pernah try lagi..tapi rasenye jadi jugak kalau tisu yg nipis tu..bukan tisu tebal (cth: y ...

tisu pon bole gak beb, penah try dulu. tp cotton x penah try lg. bole cuba nanti
Quote yayah8989 26-5-2017 09:18 AM
bie_2005 replied at 26-5-2017 12:32 AM
Takde sakit gile pun..biasa2 je..tak rasa pedih pun..try la skali..tengok camne..

baikkkkkkk...
Quote ira79 26-5-2017 11:17 AM
pernah try pakai cotton pad yg kite wat makeup remover tu.. sejam lebih pun xkering lagi. last2 buang n cuci muka sbb xtahan bau hanyir telur.

dok pakai biore pore strips je once a week.
Quote qistiena 26-5-2017 11:21 AM
nak cubalah...
Quote ibuaq 30-5-2017 09:47 AM
Selalu guna putih telur ngan tisu je tapi tu la kena menahan hidung dengan bau hanyir telur tu .
Quote nisako 31-5-2017 12:28 PM
boleh cuba la..................

Lihat semua komen(33)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.055407s Gzip On
    To Top