Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Kat Kanada Tak Ada Mat Lempang" - Wardina Safiyyah

Oleh : Maly Rosli
19-5-2017 01:16 PM |Dilihat:6585| Komen: 82
"WOW! THIS! BEGINI CARANYA nak bertukar pendapat. BUKAN dengan LISTEN3x atau PENAMPAR."

Wah, ramai juga mereka dari kalangan artis terkesan dengan insiden penerbit David Teo ditampar Mat Over dalam majlis Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) yang masih hangat dibincangkan.

Hari ini, Wardina Safiyyah pula mengeluarkan pendapatnya dengan memuat naik status berserta sebuah video menerusi akaun rasmi Facebooknya.


Foto: FB CBC Manitoba

"Bayangkan kalau kita semua boleh bertukar pandangan dan berkongsi idea berbeza.

"Bayangkan kalau kita boleh bersetuju untuk TIDAK bersetuju dan mengatakan 'Tak apa itu pandangan kamu' namun masih tetap menyayangi dan menghormati mereka yang berbeza ideologi, agama dan pendapat dengan kita," tulisnya.



Mengambil contoh daripada video itu, Wardina berkata begitulah cara yang sepatutnya dilakukan apabila memberi respon ketika berlaku percanggahan pendapat dan idea.


Foto: FB CBC Manitoba

"Budak-budak yang berdemonstrasi dalam video itu lagi kurang ajar. Terjerit-jerit nak protes pipeline. Alahai tenangnya dia," katanya.

Dalam pada itu, Wardina sempat berseloroh mengatakan 'Mungkin jugak sebab kat Canada tak ada Mat Lempang'.



Video berkenaan memaparkan bagaimana Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau mengawal situasi apabila penunjuk perasaan dengan sepanduk mengganggu ucapannya untuk membantah pembinaan saluran paip.

Entri Wardina itu mengundang pelbagai reaksi dan respon netizen yang rata-rata bersetuju insiden tampar itu tidak sepatutnya berlaku.

"Kan, sepatutnyer begini la cara yang betul. Walaupun berlainan agama dan berbeza pendapat, tak perlu guna kekasaran.

"Rakyat malaysia dah lama hilang budaya santunnya.  Selalu selesaikan masalah dengan mengikut rasa, nafsu dan panas baran.

"Bab tak ada pengampu tu saya sokong, tapi kalau pasal tak ada polis atau pengawal peribadi tu saya kurang setuju. Lebih-lebih lagi selepas kes duta Rusia ditembak di Turkey," antara komen netizen.


Foto: FB Wardina Safiyyah

Jadi, dengan pelbagai pendapat yang disuarakan ini, apa pula pandangan anda? - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 82
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote shaykays 25-5-2017 03:57 PM
Wardina plz dok diam jaga famili hokkey.....
tq

Lain-lain Komen

Quote sya_sugar_sugar 19-5-2017 01:26 PM
Iols tak suka cara wardina yg suka compare compare Malaysia dgn Ostolia lah, compare Malaysia dgn Kanada lah... tak fair la.... compare lah dgn negara sekufu
Quote cheergirlz 19-5-2017 01:33 PM
perbezaan pendapat....tapi msh x tahu cara mengatasi..pengampu ada di mana2...
Quote umbut 19-5-2017 02:01 PM
sya_sugar_sugar replied at 19-5-2017 01:26 PM
Iols tak suka cara wardina yg suka compare compare Malaysia dgn Ostolia lah, compare Malaysia dgn Ka ...

Ok ler.. Compare dgn negara maju.. Xkan nak compare ngan indon... Apa class..
Quote kiambang 19-5-2017 02:05 PM
Dia ni selalu nak nampak bagus je bagi komen ... nak curi limelight bila ada kontroversi...
Quote sya_sugar_sugar 19-5-2017 02:06 PM
umbut replied at 19-5-2017 02:01 PM
Ok ler.. Compare dgn negara maju.. Xkan nak compare ngan indon... Apa class..

satu sudut okay lah. Better benchmark . Satu sudut lain walau tak betul membetulkan kesalahan dgn cara salah ... macam kena nilai banyak perkara juga... spt sentiment yg dimainkan, alter terpendam bangsa melayu, etc. Just my 2 cents.
Quote skinsandstars 19-5-2017 02:11 PM
Ada je komen dari dia ni.
Quote Andyscenes 19-5-2017 02:17 PM
Berapa lama wardina x balik malaysia?
Quote marumaru 19-5-2017 02:20 PM
Pembetulan ye wardina...bukan pm yg lempang ye...pm cool je...tak kisah pun...korang pun dah mengata macam2 kat pm...tak pernah lagi nampak nampak pm marah2...so perbandingan tak kena...

cuma pm canada tu hensem jugak kan...sebab tu rase tergedik2 nak compare and share wardina kan...

Quote syadq 19-5-2017 02:25 PM
sya_sugar_sugar replied at 19-5-2017 01:26 PM
Iols tak suka cara wardina yg suka compare compare Malaysia dgn Ostolia lah, compare Malaysia dgn Ka ...

Kalau dari segi mentaliti & budaya kerja, okay je nak bandingkan dgn negara maju. Sesuai dgn tujuan TN50 tu sendiri. Tapi kalau bandingkan dari segi sumber, infra yg kita terkebelakang kurang sesuai.
Quote sya_sugar_sugar 19-5-2017 02:29 PM
syadq replied at 19-5-2017 02:25 PM
Kalau dari segi mentaliti & budaya kerja, okay je nak bandingkan dgn negara maju. Sesuai dgn tujua ...

    iyo jang
Quote sally03tomato 19-5-2017 02:33 PM
sya_sugar_sugar replied at 19-5-2017 01:26 PM
Iols tak suka cara wardina yg suka compare compare Malaysia dgn Ostolia lah, compare Malaysia dgn Ka ...

Xkan nak compare dgn yg lagi terok kot.. ok lah tu comparison nya
Quote sya_sugar_sugar 19-5-2017 02:34 PM
sally03tomato replied at 19-5-2017 02:33 PM
Xkan nak compare dgn yg lagi terok kot.. ok lah tu comparison nya

Ok... noted
Quote sally03tomato 19-5-2017 02:36 PM
marumaru replied at 19-5-2017 02:20 PM
Pembetulan ye wardina...bukan pm yg lempang ye...pm cool je...tak kisah pun...korang pun dah mengata ...

X baca abes ke
Quote kiambang 19-5-2017 02:40 PM
Dia ni duduk kanada ?
Quote de_ikea 19-5-2017 02:40 PM
Bukan orang malaysia saja, orang mana-mana pun ada masalah kurang adab sekarang ni. Raikan perbezaan.
Quote marumaru 19-5-2017 02:53 PM
sally03tomato replied at 19-5-2017 02:36 PM
X baca abes ke

U wardina ke?

Pernah baca gossip u burukkan hubby kat forum ni...kesian husband u tau...
Quote rosasa 19-5-2017 03:22 PM
tak baca sgt apa wardina tulis, mata tgk pm canada tu je
Quote eizarz 19-5-2017 03:47 PM
rosasa replied at 19-5-2017 03:22 PM
tak baca sgt apa wardina tulis, mata tgk pm canada tu je

gatal nak mampos ko ni..   
Quote rosasa 19-5-2017 03:51 PM
eizarz replied at 19-5-2017 03:47 PM
gatal nak mampos ko ni..

ciptaan tuhan noks, tengok je lah mampooo

Lihat semua komen(82)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070811s Gzip On
To Top