Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Semakin Sukar Cari Pekerja Setia, Ramai Pilih Lompat Kerja

16-5-2017 01:19 PM|Oleh: Myra Rozi |Dilihat:3953| Komen: 124

Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Chin Vern Xiang| Suntingan Visual Oleh Angie Ling


Kos sara hidup yang semakin meningkat dan ketidaktentuan ekonomi zaman sekarang, pastinya ramai akan memilih majikan yang boleh memenuhi jangkaan gaji mereka. 

Bagi generasi muda zaman sekarang, memang jarang ada yang kekal di satu tempat. Situasi ini menunjukkan tiada lagi nilai kesetiaan pekerja terhadap sesebuah syarikat. Adakah melompat dari satu kerja ke satu kerja yang lain ini sebenarnya berbaloi atau sebaliknya? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 124
Komen

Komen Terbaru

Quote yayah8989 25-5-2017 10:47 AM
dvotes20 replied at 25-5-2017 09:46 AM
adoi..bile ko ckp cmni..rse down plak...tp aku nk sgt2 benti keje kt cni..rse nk cube environment  ...


bukan nak downkn org, tp kalau nak berenti biarla dapat keje lain dulu, leh tender sebulan notis jugak kan?.. even aku n bahagian retail pon mostly dorang nyesal benti mcmtu je.. nak masuk balik mmg susahla, kalau masuk pn x semesti position macam dulu. maybe kene start dari bawah.

Lain-lain Komen

Quote Andyscenes 16-5-2017 01:52 PM
Dorg lompat dsebabkan syarikat yg dorg keje tu, x jaga staff dorg, elok2 dapat elaun, ditariknya sbb x perform KPI. Tukar manager baru, byk pulak system dia masukkn lepastu dikurangkn staff masuk project lain. Staff yg tggl terpaksa struggle utk company tu. Haishhh . Luahan kat tempat kerja aku.
Quote Meiizu 16-5-2017 02:09 PM
kena lompat
setia tak mendatangkan nasik apatah lagi emas permata
sekian
Quote CiliPadiSedap 16-5-2017 02:13 PM
fikir senang ke jd bos? nak2 lg staf pemalas n munafik.. kerja tak capai KPI.. sales sendu..

option ada nak lompat silakan nak masuk silakan.. give and take..
Quote cheergirlz 16-5-2017 02:19 PM
love your career not your company...
Quote KucingKedai 16-5-2017 02:24 PM
Tak banyak company yang pentingkan career path pekerja, ada proper succession planning.. So kengkadang mmg kena jump. kalau tak bertahun la position tu je tak naik2..
Quote matchstick 16-5-2017 03:19 PM
sblm kompeni mencurangi aku baik aku yg curang dulu
Quote dinopower 16-5-2017 03:23 PM
matchstick replied at 16-5-2017 03:19 PM
sblm kompeni mencurangi aku baik aku yg curang dulu

betul sgt kekdahnya
Quote chinta89 16-5-2017 03:25 PM
semua nk struggle beb.. kalau yg lama x menjanjikan yg better than offer dari company baru, y not?
Quote mrs_salvatore 16-5-2017 03:26 PM
keje bertahun, gaji pun dah mati. pastu bonus pun mcm tu jugak tetiap tahun, benefit lg la takde harap ada epf socso. cuti tahunan pun tak bertambah takat tu je. tp owner company tiap2 tahun tukar kereta import. bukan kisah benar
Quote vanillaninja 16-5-2017 03:28 PM
Hey whatever pays the bills.
Quote swimswim 16-5-2017 03:30 PM
Memang kena jump la.kalau tak sampai skrg gaji kerani walaupun dah jadi skilled profesional
Quote Iema5008 16-5-2017 03:38 PM
Memang Kena tukar jgk. Sbb kalau tkena company yg lebih penting kn poket sendiri drpd staff lebih baik cabut sja. Comp skrg sgt ok wlau economy tgh down gila punya gila. Project byk tak byr, ... tp still bleh btahan sbb big boss ok. Jga sgt orang2 dia..
Wlau staff lain bising tp kalau depa kena lajn comp lg teruk.. apa tak nya. Gaji ciput kerja pulak dabel trouble pya kerja x staraf gaji. Dh tu boss dan kerabar pula syok tetiap 6 bukan skali vacay. Bonus tak da
Quote mushroomsup 16-5-2017 03:40 PM
muda2 dulu org kata jgn lompat.. jaga resume.. nanti majikan tk suka..
skang aku nyesal.. kalo dok lama sgt gaji bukan naik byk pon
majikan bukan hargai pon kesetiaan kita malah gunakan kita sbb ingat kita nak keja pai mati kat situ
Quote palmolive 16-5-2017 03:43 PM
increment lama tak dpat..tetiba bos bawak masuk anak gaji 15k tak tau fungsi apa
Quote mel18 16-5-2017 03:52 PM
alamakkk

aku rse aku dh thp tepu ni..x naik dah lps ni..

kne carik kje bru laa
Quote RED 666 16-5-2017 04:12 PM
Keje gomen je laaa senang, hidup terjamin
Quote siskepoh 16-5-2017 06:21 PM
lompat kerja la, nk stay lama2 buatpeee lg. klau keja gomen xpela
Quote caprut 16-5-2017 06:26 PM
RED 666 replied at 16-5-2017 04:12 PM
Keje gomen je laaa senang, hidup terjamin

untung aku bakal kjer gomen. tk boleh bygkan klo aku kjer swasta. skit2 salah pkrja,  company korg yg kedekot tp perah tenaga pkrja mcm nk gile.
Quote jofizo 16-5-2017 07:22 PM
lompat keje la kalau nk cepat dpt gaji besar.... stay 3-4 thn then lompat keje lain demand extra 1-2k

Lihat semua komen(124)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063802s Gzip On
To Top