Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Pengkaji Temui Cara Masak Nasi Putih Yang Tidak Menggemukkan

15-5-2017 12:14 PM|Oleh: Adib ZA| Komen: 66


Tidak dapat dinafikan, ramai yang takut untuk mengambil nasi dalam diet kerana dikatakan boleh menaikkan berat badan. 

Ya, kalori dalam nasi pun memang tinggi sehingga 206kcal dan menyebabkan ramai berkira-kira mengambilkan. Namun, tahukah anda ada pengkaji yang menemui cara memasak nasi dan tidak menyebabkan kegemukan?

Memetik Times of India, the College of Chemical Sciences dari Sri Lanka yang menemui cara tersebut seterusnya menjadi khabar gembira buat mereka yang ingin menjaga badan, juga kesihatan. 

1. Caranya, tambahkan satu sudu teh minyak kelapa ke dalam air mendidih, kemudian masukkan setengah cawan beras dan rebus selama 40 minit.

2. Seterusnya, sejukkan selama 12 jam dalam peti sejuk sebelum makan. Cara begini dapat meningkatkan kandungan serat 10 kali ganda berbanding menanak nasi dengan cara biasa. 


Dikatakan, cara ini juga membuatkan kandungan kalori nasi putih turun sehingga 60 peratus. Oleh itu, meskipun ia diambil dalam pemakanan harian, ia tidak menaikkan kadar gula dalam darah dengan cepat dan juga tidak membuatkan badan menjadi gendut. 

Jadi, bagaimana? Bolehlah mencuba cara begini untuk menanak nasi nanti! - CARI 

Foto: Carian internet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
26
Marah
17
Terkejut
17
Sedih
17
Lawak
27
Bosan
22
0
0
Komen: 66
Komen

Previous : Aiskrim Prun Vanila Berkrim, Sunsweet Menggandakan Keenakan!

Next       : Bufet Ramadan 2017: Kombinasi Menu Utara Malaysia, Thailand Di Laman Kayangan

Komen Terbaru

Quote sofiazara 22-5-2017 11:31 AM
aku makan moghul basmathi

Lain-lain Komen

Quote Miming2 15-5-2017 12:24 PM
Err tak kan nak makan nasi tu sejuk2 kot?
Quote tokchik 15-5-2017 12:31 PM
rebus hingga beras kembng
cedok beras tu dan masak hingga tanak

style orng india masak
jd kita buang air kanji tu
tc guna faizah monghul preboil bashmathi ja
Quote RatuDunia94 15-5-2017 12:38 PM
Satu keje lak nk sejuk beku kan nasi tu 12 jam.. Org dh kebulur..
Quote Rainrein 15-5-2017 12:39 PM
Kalau tengok dalam fb masak apa hari ni tu ramai yang ada parents or spouse kencing manis dorang buang air kanji tu pastu taruk air baru b4 continue masak. Maybe cara ni pun boleh digunapakai.
Quote biskutraya 15-5-2017 12:40 PM
Kalau makan tak control portion pun x guna jugak walau dh tukar style masak. Biasenye beras kurang kanji ni akan buat kita jadi cepat lapar. Jadi kena kawal pengambilan juga..
Quote chinta89 15-5-2017 12:45 PM
lama nk tgu. lapar wooo...

kalau buat awal2 xpe la kalau dang2 tu jgk nk mkn mmg naya
Quote mdhelmi 15-5-2017 12:50 PM
aku mkn nasi bertambah2 setiap hari
xgumuk pon
Quote nisako 15-5-2017 12:50 PM
la nak kena sejuk 12 jam ?? lapo le
Quote harrypoter 15-5-2017 12:50 PM
basuh berulang ulang kalipun boleh mengurangkan kanji dlm beras
Quote Ipo 15-5-2017 12:53 PM
Guna je beras siam
Quote syadq 15-5-2017 01:03 PM
Memang boleh kurus lah, nak tuggu nasi sejuk dah separuh hari. Last-last tak makan.
Quote Lagubestbest 15-5-2017 01:21 PM
harrypoter replied at 15-5-2017 12:50 PM
basuh berulang ulang kalipun boleh mengurangkan kanji dlm beras

Yes, biar je air paip mengalir sampai air beras jadi jernih. Bila masak macam ni, nasi masak seketul-seketul tak melekat sangat sebab air kanji dah takde, rasa pun agak sedap.
Quote umbut 15-5-2017 01:22 PM
Beras faiza herba ponni tu bagus, xda kanji. Tapi makan x kenyang ler.. Rasa kosong cause xda kanji..
Quote matchstick 15-5-2017 01:33 PM
kena masak nasi malam2 la mcm ni..makan esok nya
Quote aleesyasofia 15-5-2017 01:33 PM
alang2 baik makan beras perang..
Quote obical 15-5-2017 02:07 PM
Makan dalam kuantiti kecil
Quote Suchi 15-5-2017 02:13 PM
Mkn beras herba ponni je kalori mmg rendah.
Quote -electrifying- 15-5-2017 03:04 PM
Ingatkan mudah la, byk naw songeh nya
Quote holothurian 15-5-2017 03:21 PM
...kita mkn beras perang je...

Lihat semua komen(66)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top