Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Bahasa Rojak 'Membayangi' Bahasa Melayu Buat Guru Terbeban

4-5-2017 06:08 PM Komen: 57
"Apabila tatabahasa dan pemahaman bahasa Melayu pelajar terkesan dengan penggunaan bahasa rojak, ia turut memberi impak buruk terhadap kemahiran penulisan pelajar serta jati diri mereka." 



Penyisipan bahasa rojak dalam kehidupan seharian terutama penggunaannya secara berleluasa oleh stesen televisyen dan penerbit menyebabkan guru terbeban apabila terpaksa membetulkan tatabahasa serta pemahaman bahasa Melayu dalam kalangan pelajar di sekolah.

Memetik BH Online, Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datuk Abdul Adzis Abas berkata penggabungan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris memberi kesan jangka panjang kepada pelajar.


Foto: BH Online

Beliau bagaimanapun tidak menolak hak stesen televisyen dan penerbit menggunakan bahasa Melayu rojak sebagai cara menarik orang ramai menonton drama atau filem, namun ia akan memberi kesan kepada pelajar jika tidak dikawal.

"Kita mahu bahasa Melayu tertib dan kesantunannya membentuk sahsiah serta pemikiran pelajar. Mereka seharusnya perlu memilih drama yang boleh membantu pelajaran bukan menyimpang daripada tatabahasa yang betul.   

"Jadi, cabaran guru masa kini adalah untuk memperbetulkan kesalahan dan pemahaman bahasa. Guru perlu beri peranan kerana ia adalah skop tanggungjawab mereka," katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 57
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote finesse 6-5-2017 03:34 PM
dodolgemok replied at 6-5-2017 03:17 PM
Tettt, jawapannya adalah keradangan pulpa tidak berbalik akut. Kahkahkah..!! Nak sgat terjemah kan ...

Choiii sama saja la. Pulpitis tu merujuk kpd keradangan pulpa jgk. Mana2 pun blh sbb itu bm tu dinamik..  

Lain-lain Komen

Quote qistiena 4-5-2017 06:25 PM
...................
Quote notsospecial007 4-5-2017 08:50 PM
Sepatutnya pelajar perlu tahu mana tulisan formal mana yg xformal..
Quote lesprincesse 4-5-2017 09:47 PM
Actually ai nak komen jugak yg berkaitan . Ai cukup tak berkenan ngan words2 yg dijadikan bahasa malaysia, especially utk perkataan yg memang wujud in bm contoh, ide - for buah fikiran. Tren for keretapi. Kan kita dah ada perkataan sendiri pesal nak kena adopt words camtu? Apa pendapat yg lain2?
Quote Allthatnana 4-5-2017 09:55 PM
Tapi drama melayu skrang more to berangan..mcm mana nak martabatkan bahasa melayunye pon..
Quote kaktomtopten 4-5-2017 09:55 PM
dap sampai terpaksa guna khidmat alat alih bahasa sebab ramai ahli tak fasih bahasa malaysia. apa punya kaum ler, lahir kat malaysia pun gagal paham bahasa.

Quote kaktomtopten 4-5-2017 09:58 PM
Memalukan..!! Dap Disaran Buka Kelas Belajar Bahasa Malaysia Daripada Gila Kejar Kuasa


Apa ertinya menjadi warganegara Malaysia jika tidak tahu berbahasa kebangsaan? Di beberapa negara lain jika tidak tahu berbahasa kebangsaan negara tersebut maka seseorang itu mungkin tidak layak diberi keistimewaan menjadi warganegara.

Konvensyen Kebangsaan Dap baru-baru ini membuktikan ahlinya memang tidak mampu menguasai bahasa kebangsaan apabila parti itu terpaksa menyediakan alat penterjemah.

Quote pulauturtle 4-5-2017 10:00 PM
prrrffff...nak ketuanan melayu belajar bahasa baku dgn menggunakan tatabahasa yg betul?

sampai kiamat pun u takkan nampak hasil positif. tapi kalau pelajar sekolah cina, mmg perfect, semuanya 100% baku dan cermerlang
Quote kaktomtopten 4-5-2017 10:03 PM
pulauturtle replied at 4-5-2017 10:00 PM
prrrffff...nak ketuanan melayu belajar bahasa baku dgn menggunakan tatabahasa yg betul?

sampai ki ...

perfect??? chinese???
makan taik kau ni.




Quote pulauturtle 4-5-2017 10:03 PM
talk about tatabahasa? all ketuanan melayu patut dihantar balik ke sekolah, 100% gagal
Quote pulauturtle 4-5-2017 10:06 PM
anyhow, bhs rojak is a "way of bahasa" for ketuanan melayu, itulah stadard mereka la...mereka rasa malu nak tutur dlm bahasa baku...rasa sendiri mcm indon nanti
Quote kaktomtopten 4-5-2017 10:08 PM
pulauturtle replied at 4-5-2017 10:06 PM
anyhow, bhs rojak is a "way of bahasa" for ketuanan melayu, itulah stadard mereka la...mereka rasa m ...

bangla yang baru datang setahun pun faham bahasa kebangsaan tak perlu beli alat terjemahan macam dap.





Quote pulauturtle 4-5-2017 10:10 PM
kaktomtopten replied at 4-5-2017 10:08 PM
bangla yang baru datang setahun pun faham bahasa kebangsaan tak perlu beli alat terjemahan macam d ...

u pernah nampak mcm mana bangla tulis bm tak? creative tau

tapi versi bangla bm yg super lousy + creative tu awek melayu suka ma...bangla pujuk sikit terus naik katil
Quote kaktomtopten 4-5-2017 10:11 PM
pulauturtle replied at 4-5-2017 10:10 PM
u pernah nampak mcm mana bangla tulis bm tak? creative tau  

tapi versi bangla bm yg super lo ...



tak malu ke dgn bangla, lebih cepat dapat berbahasa kebangsaan dari ahli2 dap lahir kat malaysia??




Quote pulauturtle 4-5-2017 10:12 PM
inilah hasil drp kacukan bangla-awek melayu
Quote pulauturtle 4-5-2017 10:13 PM
kaktomtopten replied at 4-5-2017 10:11 PM
tak malu ke dgn bangla, lebih cepat dapat berbahasa kebangsaan dari ahli2 dap lahir kat malays ...

lebih cepat? ya cepat tukar DNA ketuanan melayu adalah
Quote pulauturtle 4-5-2017 10:16 PM
Edited by pulauturtle at 4-5-2017 10:19 PM

bahasa alaf baru : bhs Mangla

mempercepatkan kepupusan ketuanan melayu dan kelenyapan BM

Bangla win
Quote kaktomtopten 4-5-2017 10:19 PM
pulauturtle replied at 4-5-2017 10:12 PM
inilah hasil drp kacukan bangla-awek melayu



yang tu dah tentu2 bangla yang tulis baru setahun datang tanah melayu, ini apa kes ni, si kelvin, nama mat salleh konon, lahir kat tanah melayu, tak reti tulis melayu??



Quote pulauturtle 4-5-2017 10:20 PM
"tukar roti"...apa tu?
Quote kaktomtopten 4-5-2017 10:22 PM

ahli dap, bahasa kebangsaan kelaut. memalukan.





Lihat semua komen(57)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.238696s Gzip On
To Top