Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Tak Macam Dulu! Pengacara TV Sekarang Ramai Yang Merapu, Tak Sensitif

27-4-2017 01:09 PM |Dilihat:12081| Komen: 100


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Chin Vern Xiang | Suntingan Visual Oleh Chin Vern Xiang

Menggalas tugas sebagai seorang pengacara bukanlah sesuatu yang mudah. Namun, buruk padahnya jika pengacara mengamalkan sikap memandang enteng ketika mengacara.

Pun begitu, mengapa ia terus berlaku? Apa yang dapat dilakukan bagi menajamkan lagi kepekaan atau sensitiviti dalam kalangan pengamal media? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
4
Terkejut
4
Sedih
6
Lawak
3
Bosan
3
Komen: 100
Komen

Komen Terbaru

Quote pinkpunk 3-8-2017 09:19 AM
paling x suka mc ke dj cakap kau aku.. wlupun nmpk santai, tapi nampak x semenggah.

Lain-lain Komen

Quote _ejat_ 27-4-2017 01:13 PM
woahhhhhhhhh

betul2 . dorang ni main bedal je cakap . lagi2 nabil . teringat aritu dia cakap pasal caliph buskers tu .
Quote missannabella 27-4-2017 01:21 PM
Setuju. Bukan pengacara, deejay pun  sama. Semua pakai tangkap muat. Kalau dulu nampak kualiti pengacara dengan deejay.

Quote Minami2013 27-4-2017 01:21 PM
Sebab mostly pengacara sekarang berasal drpd program lawak...
Quote Nenasketum 27-4-2017 01:21 PM
Terlampau ramai lambakan peserta dari program realiti tv. Masing2 kena bersaing untuk diketengahkan. Tapi la kan aku nengok menantu MK yang otak dekat lutut tu macam enforcer jer keje nya. Patut depa wujudkan program2 yang mengasah bakat yang sedia ada untuk nampak lebih professional. Adakan program yang memberi lebih informasi kepada pengacara2 contohnya.
Quote gerbera.memopad 27-4-2017 01:31 PM
Malas nak tgk video

But my comment is, mmg mcm tu la hasilnya sbb most pengacara TV skrg jd penyanyi/pelakon/pelawak dulu sblm jadi pengacara. So, tak boleh la nak expext drg jadi pengacara pro yg byk input, ada projection suara yg bagus, pandai handle guest & situasi etc.

Lagipun, benda ni trend mcm penyampai radio jgk yg skrg mostly ambik pelawak. But, of course benda ni tak salah pun. Terpulanglah pada konsep rancangan & pengacara tu sendiri samada drg nak buat research & improve cara drg hosting atau redah je janji org terhibur.
Quote Mary_jane 27-4-2017 01:33 PM
Asal lawak je terus jadi deejay/ host program. Langsung tak buat homework, baca skrip then merapu meraban kat atas stage. Kalau kat radio, asik lah gelak sampai kesudah. Kementerian ke mana2 badan kerajaan memang tak nak pantau ke benda ni?
Quote mieymiey 27-4-2017 01:34 PM
Trend sekarang semua nak ambil pelawak jadi pengacara/host/dj.
Supaya audience terhibur.
Tapi tu la, dah nama pun pelawak sah-sah semua benda pun dorang nak lawakkan.
Quote ffbeauties 27-4-2017 01:38 PM
Pengacara berdasarkan populariti semata. Basic skill dan knowledge sbgai pengacara out
Quote allhaillll 27-4-2017 01:51 PM
sebab pengacara sekarang takde knowledge mcm pengacara dulu. aku nyampah k marsha kt mentor asiklah nak perli ucop. mentang la kawan tu tak helokz sangat cis
Quote Acik_Whitney 27-4-2017 01:52 PM
Rindu kak salasiah zakaria dan lailah elok
Quote chinta89 27-4-2017 01:59 PM
x best skg ni x mcm dulu2.. merapu n terkinja2.
Quote matseh 27-4-2017 02:06 PM
Itu yg penonton pendengar mahukan. Kita yg tentukan  trend. Radio/TV station cuma ambil kesempatan dari kita sendiri.
Bayangkan kalau Mahathir Lokman host Anugerah Meletop atau Nabil mengacara Anugerah Seni Negara.


Quote fox. 27-4-2017 02:07 PM
pelawak jadi pengacara mmg turn off akak nak tngok dik.
Quote barfi 27-4-2017 02:10 PM
Zaman dlu nak jadi pengacara tv atleast ada sijil komunikasi massa ok. Ada ambil kursus kewartawanan bagai.

Zaman skg pelawak bodo2 je jadi host. Haaa mendapat la ko. Salah stesen tv gak sebab tak tapis. Punyalah banyak graduan mascom nak kerja dengan stesen tv. Ko lebih utamakan populariti pelawak kononnya nak naikkan rating stesen tv. So tanggung la kan
Quote ezacbee 27-4-2017 02:30 PM
Reportz pun sama, ramai kelaut. Xde adab. Sentap manjang
Quote JpA0606 27-4-2017 02:30 PM
Mary_jane replied at 27-4-2017 01:33 PM
Asal lawak je terus jadi deejay/ host program. Langsung tak buat homework, baca skrip then merapu me ...

Time gelak tu yg tak tahan.. rasa mcm nak tampar je muka yg ketawa tu kalau kat depan... Dah la lawak bodoh, ..
Quote bobok_berhabok 27-4-2017 02:41 PM
bukan pengacara je , rakyat malaysia secara keseluruhannya memang banyak merapu , tak sensitif , tak malu , tak beradap .
Quote September14 27-4-2017 02:44 PM
Host mcm linda on, halim othman tu best. Suara pun sdap
Quote MummySafa 27-4-2017 02:47 PM
bila semua benda nak dilawakkan..kan xkelakar jadinya..

Lihat semua komen(100)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057824s Gzip On
To Top