Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

CNN Keliru! Sangka Kek Pandan Sebagai Kek Kebangsaan Singapura, Bukan Malaysia?

Oleh : Maly Rosli
21-4-2017 12:27 PM |Dilihat:3267| Komen: 34
Kek Pandan ni sebenarnya berasal dari tok nenek moyang kita di Malaysia atau Singapura ya?



Memetik World of Buzz, CNN baru-baru ini membuat satu senarai kek kebangsaan seluruh dunia. Dan lihatlah! Kek Pandan kita juga diakui hebat kerana turut tersenarai dalam carta berkenaan.

CNN menyifatkan kek yang diserikan dengan warna hijau pandan itu sangat lembut, malah apabila digandingkan dengan warna dan perasa pandan ia menjadi kek yang sangat enak.

Turut tersenarai adalah Pavlova dari New Zealand, Tiramisu (Itali), kek lapis (Indonesia), Dorayaki (Jepun) dan Ma Lai Go (Hong Kong).



Haruslah berbangga kerana salah satu kek tradisi Malaysia tersenarai sebagai salah satu kek terbaik dari seluruh dunia. Atau anda tak kisah sebenarnya? Janji makanan. Ada juga orang begitu, bukan?

Bangga memang bangga, cuma yang tak seronoknya apabila juri tidak dapat memastikan sama ada kek pandan ini sebenarnya berasal dari Malaysia atau Singapura.

Jadi, apa yang mereka lakukan adalah meletakkan kek pandan di bawah nama Malaysia/Singapura.


Foto: CNN
Sebagai anak jati Malaysia, pasti kita rasa tidak puas hati, bukan? Dan perkara ini jelas dipaparkan portal berkenaan.

"Rakyat Malaysia ni jenis 'cool' saja. Tapi jangan main-main bab makanan ni terutama asal-usulnya.

"Terang-terang kek pandan ni kami punya lah CNN!" tulisnya.

Selain 'menegakkan hak' masing-masing, ada juga netizen yang berseloroh mengatakan kek pandan berasal dari Indonesia.

"Kek pandan berasal dari Indonesia sebab mereka  sering mendakwa 'semuanya' datang dari mereka termasuk POPIA!" komen netizen.


Foto: FB Malaysian Digest

Mungkin orang Singapura belajar resipi dan teknik membuat kek pandan ketika sebelum Singapura berpisah daripada Malaysia. Siapa tahu, bukan? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 34
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Defcon2 25-4-2017 04:14 PM
Hai bukankah kerajaan umno/bn dah bayar berjuta-juta RM pada yahudi APCO untuk menaikkan imej Malaysia?

Bagaimana benda simple macam ni pun boleh terlepas pandang?  

Lain-lain Komen

Quote cheergirlz 21-4-2017 12:43 PM
cnn nie pon kdg bkn leh cayer news dieorg..suka ht jer nk ulas ape..mmg nmpak sgt x wat research...
Quote Themilo 21-4-2017 12:52 PM
tak kisah, sebab iols tak minat langsung nak makan kek orang miskin camtu
Quote Rainrein 21-4-2017 01:30 PM
Komen hat kata asal indon tu klakar.
Quote aleesyasofia 21-4-2017 02:28 PM
xksh la dr mne pon.. yg pntg sdap
Quote CiliPadiSedap 21-4-2017 02:32 PM
cnn level thread cari forum je.. berita cap ayam kaki tiga
Quote miemiecha 21-4-2017 04:00 PM
hahaha.. adoi kek pun nak gaduh., mkn je dendiam
Quote cik-jaja 21-4-2017 04:44 PM
kek pandan cicah milo..dapnye
Quote WhiskeyScotch 21-4-2017 05:08 PM
I lagi suka cake pisang dari pandan.
Quote siskepoh 21-4-2017 06:05 PM
amenda laa mat saleh ni. dasarrrr
Quote RatuDunia94 21-4-2017 06:15 PM
Dh singapore sekangkang kera jah diknon.. Apa je la yg betul2 original dr sana..
Quote exclusive_vvip 21-4-2017 06:20 PM
Relax,relax....takyah nak sentap la...kang kita pun setarap indon jah...psl kek pandan pun nak claim sampai gaduh2....chillll malaysian!!!
Quote exclusive_vvip 21-4-2017 06:24 PM
ko wartawan Cari pun beringat sikit yer nak buat artikel...jgn nak melaga2kan sgt yer..(motip i sound wartawan Cari)
Quote dubuk 21-4-2017 06:35 PM
kek pandan kosong bukan ada mende dalam nak kunyah
Quote giyomi 21-4-2017 08:56 PM
Kek chiffon kegemaran dari zaman ke zaman...cicah teh pon sodap uolz...terliur di watnya
Quote BlueRoses96 21-4-2017 09:32 PM
Adakah rakyat Malaysia juga mahu MENDONIA???
Quote ddhuhazz 21-4-2017 10:49 PM
We have bulatan kpg pandan hahahahaha
Quote SalenaGomez 21-4-2017 11:34 PM
Salena rasa kalau malaysia, sesuai angkat kek lapis serawak tu....rasa sedap,rupa unik and mmg perlukan creativity utk sediakan kek ni
Quote kisahkeaku 22-4-2017 12:01 AM
Hadoi terbaca plak thread kek pandan terigt plak kek pandan cheese leleh yg skrg dok jual...tp byk yg jual online xde ready stock.akak is frust.
Quote akumak 22-4-2017 03:57 PM
kek gulung pandan le sodap

Lihat semua komen(34)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080805s Gzip On
To Top