Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Sebiji Beg Ikea, Beg Balenciaga Ini Dijual Dengan Harga RM9,450

20-4-2017 04:26 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 4362| Komen: 35

Pasti hampir setiap isi rumah memiliki atau paling kurang pernah melihat beg tote Ikea berwarna biru yang besar gedabak tu, betul tak?



Ikea bukan sahaja terkenal dengan perabot dan perkakas rumah yang unik dan mampu milik. Ia juga terkenal dengan beg biru besar itu yang sangat praktikal. Sumbatlah nak sumbat apapun, macam poket Doraemon pun ada!

Bagaimanapun, jenama terkemuka Eropah, Balenciaga hari ini sekali lagi mencetus kontroversi apabila rekaan beg terbarunya sebiji sama dengan beg pasar raya perabot terbabit.


Foto: El Peridico

Zahirnya, kedua-dua beg itu kelihatan hampir sama dari saiznya sehinggalah tali pemegang pendek dan panjang. Pun begitu, ia diperbuat daripada material kulit berkedut.

Namun, perbezaan yang lebih ketara adalah harganya. Beg Ikea hanya bernilai kurang dari RM5, manakala beg Balenciaga pula bernilai hampir RM9500!

Memetik World of Buzz, Ikea bangga kerana Balenciaga menjadikan rekaan beg besar mereka sebagai inspirasi rekaan beg baharunya.


Foto: ET Fashion - ETtoday

Balenciaga bagaimanapun tidak mengulas lanjut mengenai persamaan berkenaan.

Terdahulu, Balenciaga dikecam kerana rekaan begnya sama seperti selimut yang dijual di pasar raya.

Memang ketandusan idea betul pereka Balenciaga. Sampai boleh cilok idea rekaan beg yang jauh lebih murah. Kalau dah pereka ternama pun terpalit kontroversi tiru-meniru, apatah lagi orang kebanyakan. Tak begitu? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
4
Bosan
0
Komen: 35
Komen

Previous : Sup 'Antibiotik' Untuk Anak Yang Sering Demam, Selesema

Next       : Ini 4 Alasan Mengapa BFF Anda Adalah Calon Pasangan Terbaik

Komen Terbaru

Quote ibuaq 5-6-2017 04:05 PM
Beg ikea tu memang tahan lasak sangat. Memang wajib dalam simpanan

Lain-lain Komen

Quote dubuk 20-4-2017 04:31 PM
itu bag ikea jelmaan mahal
Quote krustykrab 20-4-2017 04:36 PM
agak2 kalau org yg terlibat dlm rasuah akan buat beg ni sbg collection tak
Quote gadiz 20-4-2017 04:40 PM
Hahaha kesian! Ketandusan idea
Quote kentel 20-4-2017 04:47 PM
material beza kot...xkisah ler desain sama pun
Quote aleesyasofia 20-4-2017 05:05 PM
selalu kalau prgi ikea beli brgnya sikit jer.. tp beg biru tue beli smpai 2, 3.. sng nak shopping mmandangkan hri2 tnpa beg plastik..
Quote vanillaninja 20-4-2017 05:15 PM
Balenciaga ni Motorcycle bags e.g. City, Town, Work je yang iconic. Yang lain macam entah apa2.
Quote prettyuglybabe 20-4-2017 05:22 PM
beg aku sumbat baju nak pi laundry
Quote RatuDunia94 20-4-2017 05:26 PM
Fashion mmg amik inspirasi dr benda2 sekeliling pon ka.. Lgpon beg Ikea tu x dipaternkan so Balenciaga boleh tiru.. Tp mmg sadis yer..
Quote Artemesiaa 20-4-2017 05:39 PM
Dari dulu design dari jenama ni agak kurang mendapat perhatian dengan yang ni lagi le buat orang kurang minat
Quote siskepoh 20-4-2017 05:46 PM
kahkahkah. ade ke yg nk beli. cam stupid je blenciaga ni. cam belen. suka tiru orang
Quote anikarma 20-4-2017 06:25 PM
Alaaaahhhh..... Bagi yg gila branded kalau beg tu bentuk taik pun tapi ada brand Hermes ke Chanel ke tetappppp jer ada yg beli....style dorang cakap...ko apa tau pasal trend pasal benda in....mak dah kena setepek.... Tapi ada aku kesah ko nampak bongok....😂
Quote armin 20-4-2017 07:02 PM
Kalau beg hodoh tak berbaloi langsung beli
Quote pr3ttytw33ty 20-4-2017 07:12 PM
Tote beg ikea ni mmg tahan lasak betol. Aku sumbat berkodi2 baju pre loved nk jual kt catboot sale, xpnh tkoyak hatta seinci pn.
Quote Mary_jane 20-4-2017 07:26 PM
Kalau i kaya pun sure akan beli gak beg 9k ittew.
Quote @pplegreen 20-4-2017 09:26 PM
iols da semua size bag ikea tu mmg praktikal abes iols komot sumbat kt compartment tepi pintu pon masih elok
Quote mirandanicky1 20-4-2017 09:29 PM
Dah ada yg stupidas nk beli hahaha yg untung tetap balenciaga. Fashion disaster
Quote hdon 21-4-2017 02:32 AM
Slps ni nak bwk beg ikea g jenjalan feeling2 bwk beg balenciaga
Quote drivethru 21-4-2017 07:17 AM
Beg ikea murah x tahan lasak.
Quote KucingKedai 21-4-2017 08:51 AM
terus aku kuarkan beg ikea tu dr stor. ala2 balenciaga ni..

Lihat semua komen(35)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058663s Gzip On
To Top