Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Remaja Dakwa Hotel Lima Bintang Diskriminasi Gadis Melayu Bertudung

18-4-2017 11:57 AM |Dilihat:7943| Komen: 250
Dua remaja perempuan Melayu yang masing-masing berusia 22 tahun mendakwa didiskriminasi oleh sebuah hotel bertaraf lima bintang di Petaling Jaya ketika menjalani temuduga, semata-mata kerana mereka bertudung.

Memetik laporan Utusan Online, salah seorang mangsa yang dikenali sebagai Nur Elyna Hasan berkata, dia dan rakannya Norfazliana Mohd. Nasir berasa sangat kecewa dengan tindakan pengurusan hotel berkenaan kerana syarat tidak bertudung tidak dinyatakan sebagai salah satu kriteria dalam iklan pemilihan bagi jawatan penyambut tetamu yang ditawarkan.

Dilaporkan sebaik sahaja mereka memasuki bilik temuduga, panel yang merupakan seorang wanita bukan Melayu berkata untuk jawatan yang ditawarkan, calon tidak boleh mengenakan tudung. Seterusnya pun menanyakan mereka samada mahu meneruskan temuduga atau tidak?

Kalau hendak kerja, awak kena buka tudung khususnya di hotel seperti ini. Apabila saya cakap tidak mahu buka, panel itu langsung tidak mahu meneruskan proses temuduga berkenaan."

Mengulas lanjut, Nur Elyna yang kini bekerja sebagai guru taska berkata, selain dia dan kawannya, calon muslim yang lain juga diberi layanan yang sama iaitu buka tudung barulah dibenarkan temuduga. 

Dalam borang permohonan tak ada dinyatakan semua ini tapi bila pergi temuduga semua benda yang diminta tidak diperiksa, lain pula yang jadi."

Bayangkan jika ada calon yang dari jauh datang ke sini untuk temuduga tetapi akhirnya dihalau keluar tidak sampai lima minit pun ditemuduga bagaimana?

Saya berharap agar penindasan secara halus ini dapat dihentikan dan pihak berwajib mengambil maklum perkara ini. Jika tidak, golongan ini akan terus mengambil kesempatan daripada situasi seperti ini, tegasnya.- CARI

sumber foto: Utusan Online




Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 250
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote lil_honey 2-5-2017 02:25 PM
ada yang pakai tudung, tapi bukan front line,
yang front line memang tak bagi pakai tudung, mostly sebab presentation.
kalau yang front line tak pakai tudung pun biasa rambut diorang pun ikat sama je..seragam.

Lain-lain Komen

Quote aqua_marine 17-4-2017 11:39 PM
Kalau x tangani dan pandang rendah hal mcm ni, tak mustahil 30 tahun akan datang, Malaysia jadi mcm Europe.
Quote white_musk 17-4-2017 11:41 PM
Take it or leave it. Tak pun kau pergi lah interview kat Islamic hotel mcm Adya Langkawi nun.
Quote Abah_kau 17-4-2017 11:42 PM
bodoh apa? pi laa kerja dgn bank islam, tabung haji, jakim, yapiem kaa? rezeki dari tohan, bukan dari kafir lahanat   
Quote Manjahati 17-4-2017 11:42 PM
Cuba bgtau terus terang apa nama hotel tu...supaya pembaca x perlu berteki tekuk
Quote white_musk 17-4-2017 11:43 PM
aqua_marine replied at 17-4-2017 11:39 PM
Kalau x tangani dan pandang rendah hal mcm ni, tak mustahil 30 tahun akan datang, Malaysia jadi mcm  ...

Silap tu. Bukan Europe tapi Taliban. Europe pun dah ramai set set Taliban.  
Quote white_musk 17-4-2017 11:46 PM
Abah_kau replied at 17-4-2017 11:42 PM
bodoh apa? pi laa kerja dgn bank islam, tabung haji, jakim, yapiem kaa? rezeki dari tohan, bukan dar ...

Akak cadangkn adik2 ni duduk atas sejadah sambil tadah tangan Dan tunggu rejeki turun Dari langit.  
Quote Abah_kau 17-4-2017 11:56 PM
white_musk replied at 17-4-2017 03:46 PM
Akak cadangkn adik2 ni duduk atas sejadah sambil tadah tangan Dan tunggu rejeki turun Dari langit. ...

depa lupa nabi pernah beri makan berpuluh2 org dgn sebuku roti saja..... nikmat apa yg korang dusta kan?  
Quote FOTHER-MUCKER 17-4-2017 11:57 PM
Kalau perempuan berpakaian  sexy(indian ataupun chinese) minta kerja di hotel islamik adakah mereka juga di diskriminasi?

Quote Nokiaman 17-4-2017 11:57 PM
white_musk replied at 17-4-2017 11:41 PM
Take it or leave it. Tak pun kau pergi lah interview kat Islamic hotel mcm Adya Langkawi nun.

wakakakaka terbaikk...
apa lu mau privillige ka?
Bertudung means..Terbaik?tersyumul?
Eloooo..keje hotel ada kriteria laaa sakai oii!!
Quote FOTHER-MUCKER 17-4-2017 11:58 PM
white_musk replied at 17-4-2017 03:43 PM
Silap tu. Bukan Europe tapi Taliban. Europe pun dah ramai set set Taliban.

Betulah tu ..europe 30 tahun lagi akan jadi negara taliban! Omputeh semua dah lari ke padang pasir!
Quote Andyscenes 18-4-2017 12:12 AM
Malaysia ni mmg banyak diskriminasi.. tgk dalam ni pun da tau. Aku igt melayu je perangai camtu, bangsa lain pun sama jugak. Nama je Malaysia.  :zz
Quote Abah_kau 18-4-2017 12:27 AM
Andyscenes replied at 17-4-2017 04:12 PM
Malaysia ni mmg banyak diskriminasi.. tgk dalam ni pun da tau. Aku igt melayu je perangai camtu, ban ...

tohan yg ajar diskriminasi   
Quote stania83 18-4-2017 12:33 AM
aqua_marine replied at 17-4-2017 11:39 PM
Kalau x tangani dan pandang rendah hal mcm ni, tak mustahil 30 tahun akan datang, Malaysia jadi mcm  ...

Europe apa skrg pon dah mxm afganistan. Dajah 1 takpakai tudung pon kena cemuh
Quote sambaldurian 18-4-2017 12:47 AM
Yup masih ada hotel 5* hotel di malaysia masih mengamalkan budaya xnk amek org bertudung. Cerita benar. Xtaw apa rasional xnk amek org bertudung.
Quote torsotiger 18-4-2017 12:58 AM
Ni mesti set2 hijabista bajet2 hot kat ig ni.  Dia ingat the world revolve around her hijabister 😓
Quote sekngucing 18-4-2017 01:12 AM
buka tudung laaa...
Quote OrenTheReturn 18-4-2017 01:25 AM
Nak buat issue lah dua2 org ni, bukannya tak blh agak hotel Lima bintang kat msia tak ambik staff taliban, gigih nak pegi jugak lps tu buat issue. Hotel tempatttt kita nak berehattttt, cth klu ada boyfriend n gf ke tido kat hotel, bayangkan klu semua staff set2 bertudonggg jd talibanlah hotel tu jap2 dorg report jawi, dr taraf hotel 5 bintang jd tempat taliban  gitewwww.

Standard pun jatuhlah klu hotel ramai staff melayu tambah2 klu utk jwtn manager. Aku dah tgk mcm mana sebuah hotel gahh, coffee house hotek tu skrg  jd standard pprt bila managers baru puak2 muka melayu, nape ntah jd mcm tu, sebelum2 tu Chinese n Indian managers kat situ terasa lah hotel 4 bintang taraf coffee house hotel international, tukar je managers melayus terus layu, mcm low classs tak pandai nak greet guests cara propesonal eye contact dgn suit terletak bagaiii takde aura lah mcm mkn kat kedai kopi tepi jalannnnn dgn dorg berdiri longgok2 bersembang dgn staff lain gelak2 kuat2 mcm sembang bwh pokok mangga.
Quote anilanil 18-4-2017 01:25 AM
sambaldurian replied at 18-4-2017 12:47 AM
Yup masih ada hotel 5* hotel di malaysia masih mengamalkan budaya xnk amek org bertudung. Cerita ben ...

Kalo front office pakai tudung, guest akan serba salah utk melakukan dosa eg: khalwat, order makanan minuman tak halal, order makan room service pada siang hari bulan ramadan, etc.
Quote Abah_kau 18-4-2017 01:30 AM
bodoh....... sudah pasti hotel 5 bintang nie tempat org mabuk & berzina.... duit tu harommmm tau   

Lihat semua komen(250)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.130634s Gzip On
To Top