Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Usahawan Kosmetik, Kenapa Tergamak Cacatkan Wajah Kami?

14-4-2017 11:46 AM |Dilihat:15541| Komen: 267


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Chin Vern Xiang | Suntingan Visual Oleh Chin Vern Xiang

Selari dengan peningkatan lambakan produk kosmetik dalam pasaran tempatan, Kementerian kesihatan Malaysia menemui bahan beracun terlarang dalam beberapa produk berkenaan.

Persoalannya, mengapa pengusaha atau pengeluar tergamak menggunakan bahan tersebut dalam produk mereka sehingga merosakkan segelintir wajah anak gadis? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
16
Terkejut
3
Sedih
8
Lawak
5
Bosan
10
Komen: 267
Komen

Komen Terbaru

Quote hyldia 10-10-2017 09:20 AM
antara replied at 14-4-2017 01:51 PM
khennnnnn tu lah....tgok sajat...hahahha contohnya...

selalu jugak laa bila drive keta, dgr2 radio, alih2 kuar iklan skincare abg sajat..."jangan mengata"...adoiiiii stress ai bila dengar abg sajat gelak . very gediksss!

Lain-lain Komen

Quote cheergirlz 14-4-2017 11:52 AM
sbb da permintaan ler tue..nk cantik sanggup wat per sja..x tahu laa..dh cantik nk lg cantik katenyer... masing2 punyer kehendak dan pendapat..gitteww
Quote antara 14-4-2017 12:04 PM
dulu pakai t*ti tu... memula memang cantik peloles..ramai yg puji..

sekali tu demam..biasalah i memang malas pakai pape kalau demam..rimas kan...
terus naik jerawat...ingatkan sebab panas dalam...

bila dah baik demam memang terus tak pakai krim ni...menjadi2 jerawat bawah dagu semua penuh..
huhu seksaaaa.....dekat 2 bulan tak pakai apa2 krim..
ramai tegur muka nampak itam..takpela...i redha..

sekarang alhamdulillah..pakai produk organik...
macam himalaya ke...atau face shop...
Quote prettyuglybabe 14-4-2017 12:06 PM
ingat penjual tu kesah?
selagi ada orang beli, selagi tu la dorang jual..
dorang dah tentu jadi kaya raya..
yang beli tu hadap la.. duit habis, kulit pun rosak..
padahal farmasi zaman ni bersepah-sepah..
berlambak produk ada R&D..
harga pun lagi murah kot dari produk entah apa-apa ni..
Quote Super-M 14-4-2017 12:09 PM
stop lah percaya sgt.. jgn salahkan penjual kosmetik.. diaorg tu gila n tamak duit nak kaya je.sila tengok lah diaorg sendiri pun ko hingat guna produk tu.. cite gebang gebung dia sendiri cucuk sana sini.

Lepastu cerita produk tu tiruan lah apa lah.. jgn lah percaya benda2 ni.
Quote azimodin 14-4-2017 12:10 PM
Yang menjual kisah hape. yang penting dorang leh beli handbeg baru, pakai SKII, holiday sambil berhumblebrag
Quote MarryPottet 14-4-2017 12:13 PM
usahawan kosmetik tu dah memang bingai tak takut dosa. kelabu mata nak kaya cepat sampai tergamak jual produk berbahaya & beri mudarat
yg pengguna produk merbahaya pulak degil. dah berbuih pakar bgtau ttg bahaya racun dlm produk kosmetik re-pack tapi gigih jugak lagi beli & pakai
nak kena bgtau ada babi baru nak insoffff agaknya
ntah ntah mmg ada babi dlm tu sebab ada yg pakai kulit jadi pink kemerahan mcm kulit babi
Quote TuntungReturn 14-4-2017 12:35 PM
elok pakai bedak sejuk,kulit bersih,kurng minyak. selamat 100%
Quote saladin780 14-4-2017 12:37 PM
sendiri bodoh ke maruk sangat nak putih..ada pengusaha kosmetik tu acu pistol kat kepala suruh paksa pakai kosmetik dia? selayaknyalah muka hancur, padahal byk je produk2 selamat jual kat watson guardian semua tuh
Quote Otaku85 14-4-2017 12:40 PM
Ada produk boleh kasi puteh dalam masa 3 hari. Curious sgt aku.
Quote aliaa 14-4-2017 12:41 PM
sebab nak cepat pakai 3 hari dah putih gebus
walaupun akhirnya derita ....
Quote aHoi83 14-4-2017 12:45 PM
U oll yg nak produk hari ni sapu esok putih. Ofkos la kene taruh acid sekali dlm tu. Logicnya brand2 terkemuka dunia mcm sk2, lancome segala tu pun tk menjanjikan putih mulus dlm seminggu walaupun rege product nya sampai beribu. Aleh2 produk local yg tkde rnd takde kilang sendiri plak korg nak percaya sapu kt muka. Baikla korang sapu je clorox dimuka korg tu
Quote tripleid 14-4-2017 12:47 PM
Edited by tripleid at 14-4-2017 01:14 PM

dah diharam pn tp dj Suria fm still dok kempen Tati tu dlm radio..duk ulang2 mcm radio buruk jah tagline puaka Dari Tati turun ke Hati..puihh
Quote sebu1 14-4-2017 12:56 PM
Muke aku pakai le brand ape pun tetap huduh. Baik aku x pakai ape pun kosmetik :zz



Quote honeybee1802 14-4-2017 12:57 PM
TuntungReturn replied at 14-4-2017 12:35 PM
elok pakai bedak sejuk,kulit bersih,kurng minyak. selamat 100%

Ritu igt nak beli scrub simple kt pharmacy...skali ngk dia pakai beras..tube kecik jek..akak pikir baik akak rendam neras kt umah...tp idok le rajin jg....
Heran aku produk local..kalo rs merengsa dikatanya healing proses..kalo produk international kalo kene gitu mmg dia suh stop aje....
Quote kechikchomel 14-4-2017 12:58 PM
antara replied at 14-4-2017 12:04 PM
dulu pakai t*ti tu... memula memang cantik peloles..ramai yg puji..

sekali tu demam..biasalah i m ...

pkai satu set ke? kakak saya baru pakai...tak lama lepas dia pakai tu, baru kuar news pasal produk tu. tapi dia pakai cleanser je. krim tu sume dia tak pakai.
Quote honeybee1802 14-4-2017 12:58 PM
tripleid replied at 14-4-2017 12:47 PM
dah diharam pn tp dj Suria fm still dok kempen Tati tu dlm radio..duk ulang2 mcm radio buruk tagline ...

Mmg la turun ke hati...kalo serap2 merkuri2 tu tak ke sampai ke jati jgk
Quote famri7 14-4-2017 01:01 PM
Diorang letak pisai di leher kaunke sis suruh tonyob dkt muka berkerak kau tu? Cashlahkhanz xserar diri.
Quote famri7 14-4-2017 01:02 PM
Cukur kening haran sebab ubah kejadian elohim..namun kril pemutih untuk cerahkan kulit biawak ummah halal pula walaupon nertujuan mengubah kejadian elohim jua..
Quote krustykrab 14-4-2017 01:02 PM
dah bodohs gt gi pakai produk2 mcm tu buat pe....padan la muka

Lihat semua komen(267)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072267s Gzip On
To Top