Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Belajar Tinggi-Tinggi, Jadi Suri Rumah Je?

6-4-2017 03:21 PM |Dilihat:8819| Komen: 207


Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Chin Vern Xiang| Suntingan Visual Oleh Angie Ling


Ramai golongan wanita kini memiliki kelayakan dan pelajaran yang tingi, namun sesetengah dari mereka hanya menjadi suri rumah sahaja selepas berkahwin.

Jadi apa pandangan masyarakat tentang perkara ini? Adakah menjadi suri rumah adalah satu kerugian atau ianya merupakan pilihan yang tepat? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
4
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 207
Komen

Komen Terbaru

Quote OrenTheReturn 20-5-2017 04:04 PM
peko_lolo replied at 11-5-2017 11:15 PM
Hahahahhahaha.its ok.aku x ambik ati pun.thanks anyway atas nasihat.tp mcm malas kan nk bincang2 d ...

Sama2. Tak salah perempuan bekerja dan bantu ekonomi ekonomi keluarga. Zmn skrg perbelanjaan bsr mungkin gaji suami seorg tak cukup atau tidak agak sempit, klu dua gaji mungkin selesa lagi, masing2 ada ruang utk perbelanjaan peribadi sendiri. Jadi tak perlu rasa tak adil krn tu.

Lain-lain Komen

Quote WhiskeyScotch 6-4-2017 03:30 PM
Jangan terkejut zaman sekarang banyak suri rumah berjaya menjana pendapatan yang sangat lumayan berbanding mereka yang bekerja makan gaji.

Tak rugi pun jadi suri rumah. Kejayaan itu luas bukan tertakluk pada satu perspektif sahaja.
Quote slavehunter 6-4-2017 03:31 PM
To me pilihan yang tepat juga....sebab half of my friends yang berjaya dari segi pekerjaan juga dibesarkan oleh suri rumah. Memang la bila wife tak bekerja ekonomi pun kurang cantik......tapi dari segi anak2 to grow jadi sucessfull sebab cukup kasih sayang mak dan maybe dia see mak dia struggle besarkan dia so anak tu target nak.berjaya untuk senangkan mak dia. Tapi kalau spoilt kan anak2 ....tak ajar buat house work pun anak akan jadi brat. Ada jugak jumpa camtu.....
Quote belilies 6-4-2017 03:33 PM
Mak org dulu dulu suri rumah gak, menjadi org berguna juga kita ni. Educated women yg jd stay at home mom lagilah banyak derang boleh buat kat umah, they can use their knowledge to assist their children bila masa derang balik skolah. Barulah jadi anak yg bganda ganda berguna. Ada org tu ada kerja, anak anta kat skolah, balik derang ke rumah xde assist pun anak2 even moral support.
Quote Simunggu 6-4-2017 03:48 PM
zaman skg tak heran...lain lah zaman atom...
Quote missinpiece 6-4-2017 04:02 PM
Biarlah pilihan memasing.. Jap lg timbul pulak isu anak2 terabai dek mak2 terlalu sibuk mengejar kerjaya.
X paham me
Quote cheergirlz 6-4-2017 04:02 PM
ade jg suri rumah y brjya..bekerja dr umah wat business online, jual kuih, catering dan sebagainya..yang paling penting kna pandai mcm mna nk jana pendapatan untuk bantu ekonomi keluarga..anak2 pon terjga..tp pendapat berbeza2..
Quote haryatie 6-4-2017 04:10 PM
bagi aku tengok jugak back ground keluarga..
kalau parents da bg belajar tinggi2, da bergadai segala nya..ada pulak adik yg masih belajar
maybe parents harapkan bila dia telah berjaya tu pegang jawatan tinggi dpt lah membantu adik2 yg lain atau pun bantu makayh
kdg2 makayh ni x ckp atau meminta minta pun..
sbb sesetengah ni da belajar tinggi, x sempat keje dah kawin, jd suri rumah pulak
x kan cuma fikir utk hidup sendiri dgn berbahagia bersama en suami sdgkan parents  sendiri atau ada adik2 yg masih belajar perlu dibantu
bila jd suri rumah xde income sampingan..
maybe susah sikit nak hulur/bantu parents
tk kn nak meminta minta en suami bantu ahli keluarga kita pulak
Quote jiwarasa 6-4-2017 04:18 PM

kalo dapat laki kaya apedehal.. dok rumah sudah





Quote pelicano 6-4-2017 04:34 PM
Kalau belajar tinggi2 guna duit kerajaan dengan ada perjanjian bagai, pastu tak nak berkhidmat memang tak patutlah
Quote iusedtolikeyou 6-4-2017 05:05 PM
there's nothing wrong with this.
Mentaliti je kena tuned sikit.
Pengurusan rumah tangga lebih efisien mungkin sebab surinya educated.
Macam hire pekerja untuk jawatan yang sama dengan different level of education lah.
Mesti ada beza cara kerja because the way of thinking is different.
Quote HannahMontana 6-4-2017 05:08 PM
masalahnya sekarang ramaikah surirumah?


masalah terbesar wanita yg berniaga  dirumah dianggap xbekerja padal cod barang hari-hari
Quote tensic~ 6-4-2017 05:13 PM
kalau bayar guna ptptn tu terpulang lah
kalau scolar JPA ke MARA ke last2 tak nak keje.. berbulu lah jua
baik bagi oppurtunity scholar tu kat org lagi memerlukan
Quote fishcracker 6-4-2017 05:13 PM
jaga rumah tangga sendiri sudah
surirumah ke wanita bekerja ke janji makan pakai isi rumah terjaga elok
Quote cucuksitu 6-4-2017 05:24 PM
HannahMontana replied at 6-4-2017 05:08 PM
masalahnya sekarang ramaikah surirumah?



Ada yg kerja pagi, mlm packing barang customers online sebab terpaksa cari duit bayar hutang p1wimax si laki kena ctos.

Quote naina 6-4-2017 05:30 PM
especially bab pemakanan anak2. dorang senang nk handle mana makanan yg sihat dan bgs untuk anak2. dorang ada masa nk masak yg brkhasiat utk family. lg2 skng byk dakyah2 go organik untuk kesihatan.
Quote yokoono 6-4-2017 05:35 PM

Ramai je surirumah yg bijak skrg ni..menjana pendapatan dri rmh dgn skill yg dorang ade. Contoh mkcik I, berhenti kerja jd fulltime housewife. Mula2 buat cookies ala2 famos amos tu as a jajan utk anak2 & laki nak mkn. Anak bawak g skolah..kengkawan rasa sikit and sedap so terus order smpaila tular ke seluruh sekolah kesedapan cookies mkcik I tu. Skrg ni, cikgu2 pun sibuk order berbalang2. Blm lg officemate pkcik I.

Skrg ni da jd income pulak utk mkcik I... income yg mkcik I dpt more than gaji dia masa berkerja.
Quote aechae 6-4-2017 06:06 PM
Iols mmg teringin nk jd housewife tp smpai skang x kesampaian...nk jmpa laki yg sggup menanggung tu pn payah cmna
Quote siskepoh 6-4-2017 06:07 PM
sis goyang kaki duk rumah. laki sis kaya pe kesah... even sis ade phd,dah kalau laki kaya jadila surirumah. nak susah2 bgn pagi g keja buatpe
Quote green~tea 6-4-2017 06:21 PM
Dah rezeki diorang (surirumah) dpt laki senang /kaya sampai dia tak perlu keje.. ko dah kenapee?
Aku kalo ada PHD skalipun kalo dah laki offer suruh berenti sanggup tanggung segala harus lah mak berenti noksss

Lihat semua komen(207)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
1.524445s Gzip On
To Top