Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Sokongan Pada Filem Tempatan Merudum, Salah Penerbit Atau Penonton?

23-3-2017 01:21 PM |Dilihat:5238| Komen: 99


Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Angie Ling| Suntingan Visual Oleh Angie Ling 

Industri perfileman tempatan didakwa semakin nazak dengan penghasilan karya yang bukan sahaja mempunyai tajuk merepek, malah jalan ceritanya juga mengarut.

Penonton dahagakan filem setaraf antarabangsa namun realitinya negara kita jauh tertinggal di belakang. Apa pendapat anda? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
4
Terkejut
5
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
4
Komen: 99
Komen

Komen Terbaru

Quote fefeeling 9-5-2017 10:19 PM
Penonton dah pandai kau duk saji movie bangang sapa kesah

Lain-lain Komen

Quote terpaku 23-3-2017 01:23 PM
salah LPF... buat ini tak boleh buat itu tak boleh


selain tu director/producer yang dtg dgn tajuk2 bangang seperti (ha kau, seperti!) minah motor, mat motor, rempit jalanan, anakku rempit, gangster itu gangster ini

belum lagi sekuel anak mami yang makin lama makin mengarut
Quote scrocth 23-3-2017 01:25 PM
satu nya, harga tiket terlampau mahal dan ekonomi gawat skrg ni. Keduanya kualiti pelakon dan jalan cerita tahap rendah. Ketiganya sbb ada astro first, so penonton rs xperlu buang masa pg wayang. Sabar sikit dlm 2 minggu then boleh tonton kt astro, xpn download jer kt internet. Sbb tu erma fatima dh berenti buat filem dulu, sbb sheols antara yg lantang menentang idea astro first ni
Quote chinta89 23-3-2017 01:28 PM
cter sampah, so ingat org bodo ke nk habiskan duit??
Quote archer13 23-3-2017 01:30 PM
cerita sampah.... lagi bagus layan movie2 pramlee atau mr bean
Quote hyie 23-3-2017 01:31 PM
iols x terkesan dengan kewujudan astro first sebab setakat ni tak pernah melanggan lagi, akan datang tak tahu lagi. Berbalik pada topik asal, kalau cerita tu berkualiti, kenapa tidak untuk pergi menonton di panggung wayang? Kini terdapat lambakan filem Melayu yang so-so je, nak tengok pon tak rasa teruja. Iols memerlukan Yasmin Ahmad 2.0.
Quote mzzenma 23-3-2017 01:33 PM
Kalau ada pelakon yang hensem persis abam ben ke abam tom ke ada lah sikit penarik nak tengok drama melayu walaupun plot hauk

Ni muka pelakon pun semua haus ja

Gitchewwww
Quote grouper 23-3-2017 01:35 PM
Pelakon semua kayu..baik buat cite upin ipin n boboi boy je..ejen ali the movie ble nk kuar. Tp jgn amik balqis lagi ye
Quote scrocth 23-3-2017 01:44 PM
hyie replied at 23-3-2017 01:31 PM
iols x terkesan dengan kewujudan astro first sebab setakat ni tak pernah melanggan lagi, akan datang ...

Yg terkesannya tentulah penerbit filem. Sbb myb uol xminat filem tu, tp setiap filem yg ditayang kt astro first ada jer org record dan upload kt website, paling teruk siap buat dvd n jual kt pasar malam lg. Bila buat filem asyik rugi, sudah tentu menjejaskan kualiti dan juga semangat mereka nk buat yg terbaik.
Quote leylapple 23-3-2017 01:46 PM
semalam baru baca komen kat kedai mazlan dgn azlee yang jual roti canai dalam cerita senario tu...

dulu2 byk cerita berkualiti....sbb pengarah cerita best2...mcm P ramlee, Aziz M Osman, Yasmin Ahmad...

skrg entah sapa pengarah.... berlakon pun tak pandai ada hati nak ngarah filem...
Quote scrocth 23-3-2017 01:46 PM
mzzenma replied at 23-3-2017 01:33 PM
Kalau ada pelakon yang hensem persis abam ben ke abam tom ke ada lah sikit penarik nak tengok drama  ...

Rsnya ramai jer pelakon hensem dan cantik kt msia ni kan? Tp berbalik pd soal kualiti jalan cerita dan skill lakonan pulak kan? Lgpn ramai sgt pelakon2 yg join bidang seni semata2 nk glemer dan buat branding utk bisnes yg xbkaitan dgn produk seni. Lama2 boleh lingkup industri kita. Iols masih ada faith dgn red films dan produksi karya 12 astro citra tu sbnrnya
Quote swimswim 23-3-2017 01:48 PM
Buat je la cerita berkualiti..didik org dgn cerita yg bagus dan seimbang dari segi skrip,jalan cerita,pengarahan,lakonan mantap..semua tu ambik kira la.
Tak perlu harapkan sex appeal,even Hollywood buat cerita capt phillips lakonan tom hanks tak perlukan org berbikini atau adegan rogol pun. 10 bintang aku bg bak hang

Quote armin 23-3-2017 01:55 PM
swimswim replied at 23-3-2017 01:48 PM
Buat je la cerita berkualiti..didik org dgn cerita yg bagus dan seimbang dari segi skrip,jalan cerit ...

Iols tertengok cerita Karya 12 tajuk Segitiga lakonan Sari yanti. Best okeh! Sinematografi lawa, jalan cerita ada plot twist dan tak cliche. Rupanya Yusri Abdul Halim pengarah. Memang sgt2 bagus cerita dia dan tak sama mcm dia buat Cicakman macam sampah dulu.

Tp iols tengok pun sbb ada kat astro, kebetulan tertekan channel tuh. Kalau kat wayang tetap iols takkan pergi tengok. Plus mostly filem melayu kat wayang memang sampah.. tak kuasa nak keluar duit utk cerita2 bangang.
Quote NekNgah 23-3-2017 02:16 PM
Cerita yang dihasilkan tidak menepati citarasa nenek.  Sekian.
Quote mzzenma 23-3-2017 02:20 PM
scrocth replied at 23-3-2017 01:46 PM
Rsnya ramai jer pelakon hensem dan cantik kt msia ni kan? Tp berbalik pd soal kualiti jalan cerita ...

meolls gurau je lah chuollss...lagipun mzz memang takkan tengok cerita melayu dekat pawagam..nehi nehi nehisebab dalam minda ni memang dah set cerita melayu semua hauk
setakat ni dekat astro first pun ada 2,3 kerat ja yang mzz tengok..tu pun adik mzz paksa langgan so mzz pun tengok lah juga

tapi setakat tengok sekali ja
sedangkan filem luar mzz boleh tengok berulang-ulang sampai hafal skrip bagai
macam harry potter tu..naik rimas husband mzz sebab everytime tengok mzz akan baca script sama sebijik dengan filem tu

bukan saja storyline yang sama again and again and again..sinematografi kita pun huduh
epic drama pun haus ja eventhough i applaud the effort

pada mzz..penonton and producers sama2 to be blamed
producers harus nak kejar rating and quota and keuntungan sampai tak pay attention tu kepentingan industri
penonton pula tak minat cerita heavy..semua nak yang ringan2 lawak bodoh

mzz pernah sekali tengok life of pi..it was vibrant and full of life and the storyline was good
masa keluar dari wayang tu naik lif sama dengan a melayu family..and what they said? sepatah haram pun tak faham cerita tu..menyesal tengok and sepatutnya diorang tengok istanbul aku datang..

another movie yang comes to mind is the grand budapest hotel..mzz suka sangat cerita tu
quirky and cantik
sampai regina spektor pun buat lagu based loosely on cerita tu
i wish our movie industry lebih banyak variety..ni same old same old ja
tak ke mana..



Quote CiliPadiSedap 23-3-2017 02:28 PM
pengarah pun gaduh dengan pelakon..
Quote bobok_berhabok 23-3-2017 02:55 PM
cerita sampah

pelakon kayu

Quote KucingKedai 23-3-2017 03:12 PM
cerita tak best.. banyak cerita cinta yg cliche, gangster tahap bawahan dan rempit. cerita hantu ngan boboiboy je yg mampu tengok.
Quote swimswim 23-3-2017 03:24 PM
armin replied at 23-3-2017 01:55 PM
Iols tertengok cerita Karya 12 tajuk Segitiga lakonan Sari yanti. Best okeh! Sinematografi lawa, j ...

Try tgk filem 'wayang' lakonan zul huzaimy.

Suprisingly zul huzaimy bagus dalam cerita ni.cuma promo takde je masa tu.penonton pun boleh bilang dgn jari

Aku dgn kwn aku secara x sengaja beli tiket ni but we quite enjoy it.
Quote belilies 23-3-2017 03:27 PM
Salah penerbit lah. Watching local film is like watching brunei film, only local is a lil bit better. Ntah ada buat target market ke tidak sblom buat film. Cam stok2 rempit pun hade. Yg bkualiti mcm film yg ada nadiya nisaa, fazura.

Lihat semua komen(99)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049466s Gzip On
To Top