Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Murid Makin Naik Lemak, Wajarkah Ibu Bapa Serang Guru?

10-3-2017 02:12 PM |Dilihat:3666| Komen: 30


Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Angie Ling| Suntingan Visual Oleh Yen Jean Siang

Kebelakangan ini kita disajikan dengan banyak berita tentang ibu bapa yang menyerang guru di sekolah.

Rata-ratanya tidak berpuas hati apabila guru menghukum anak mereka dengan cara memukul atau merotan.

Persoalannya di sini, adakah wajar ibu bapa menyerang guru atau kita rela melihat generasi akan datang lemah dan terlebih manja? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
5
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 30
Komen

Komen Terbaru

Quote she 19-3-2017 04:18 PM
Macik dulu masa darjah 4...ade cikgu BM nama Puan Rohani...ya ampunnnn garang mcm singa lapar...ngajar darjah 4 je kot tapi die punya amarah..,fuhhhh...kalau dia suruh ko berdiri jawab soklan..pastu ko terkial2...cikgu Rohani ni akan bukak semua cincin kt jari dia pastu dia akan tarik rambut ko ke blkg dan tampar2 muka ko sekuat ati...bertubi2 lak tu..,mcm geram sgt..sampai tercabut tudung budak tu atau senget2 tocang..kesian wehhhhh saiko gile cikgu tu

Sorang lagi cikgu Suria pun prangai sama jugak..nak jadi cerita mungkin tuhan makbul doa budak2...masa cikgu Suria ni tengah berdiri tepi padang..ade budak terembat bola kena perot dia..masa tu dia sarat dah mengandung..terus cuti lama..pstu beranak dengar kata anak cacat

Jikalau cikgu Rohani dan Suria yang pernah mengajar sekolah rendah kem tuttttttt...membaca komen ini...sedarilah cikgu bahawa cikgu berdua tidak layak menjadi GURU..cikgu hanya mendera emosi dan psaikologi kanak2...semoga cikgu2 berdua sudah bertaubat...cikgu adalah cikgu yg sangat jahat

Lain-lain Komen

Quote shi_jewel 10-3-2017 02:16 PM
i lebih rela anak dirotan dan dihukum cikgu kalau dh melanggar peraturan sekolah & tak berdisiplin.
Quote mommymonster82 10-3-2017 02:19 PM
Biar jelah..anak org..tugas cikgu ajar ikut silibus je..

Kalau xnak buat pon xleh paksa..marah xboleh tengking apa lagi..sentuh jauh sekali... nak suruh pujuk2 je.. budak pulak faham cikgu takut ngan dia..tak berani ngan dia..  so biar je mak bapak dia tanggung seumur hidup
Quote mawarika 10-3-2017 02:20 PM
Cikgu pun manusia biasa bukan malaikat
Quote CiliPadiSedap 10-3-2017 02:44 PM
kali ni kaka puji wartawan sebab pakai make up nipis..

dulu selalu akak perli kalau tampar muka jerebu satu benua asia
Quote eyansss 10-3-2017 02:48 PM
CiliPadiSedap replied at 10-3-2017 02:44 PM
kali ni kaka puji wartawan sebab pakai make up nipis..

dulu selalu akak perli kalau tampar muka j ...

ko kan...  hahahaha... sian wartawan cari...  kat porum je la dia dapat tayang muka dia ni...  bagi la dia melawa...
Quote chazey 10-3-2017 02:59 PM
Edited by chazey at 10-3-2017 03:02 PM

Wajar kalau cikgu melampau. Tu pun after dah siasat habis-habisan. Sebab memang wujud cikgu bongok. Ex stoden akak dihalau kuar dari kelas fizik hanya kerna sheol angguk kepala, tak jawab ya atau tidak out loud, bila cikgu fizik tanya deyol sekelas faham ke tak penerangan. Nangis2 budak tu cikgu kata dia kurang ajar. Cikgu fizik tu ex cikgu akak juga, memang psiko gila and kepala angin puz2 but kalau baik, baik gila jua. (Akak kesian budak tu sebab sheol budak kampung yang baik dan sekolah akak cikgunya majoriti baik2. Takda yang jahat layan pelajar gitu. Bila pindah sekolah pekan, hambik ko baru tau donia luar camna kijam. )

Tak wajar kalau ko membuta tulis serang cikgu tanpa siasat cerita sebenar.
Quote buragazz 10-3-2017 04:27 PM
Pressure je mak bapak guna system merit sbb cikgu pun ada KPI jugak klu dah mengajor jer semua tak lulus kejadahnya.. murid yang degil tu bagi warning bersurat cukup 3 kali hambus le ko sebab mak bapak tak bagi rotan...

Jahat nye aku...
Quote Madel 10-3-2017 04:37 PM
Aku dulu bukan takat kena rotan kat sekolah je..
Kat rumah pun sama..
Tak dapat hafal sifir bukan takat kena denda ketuk ketampi sampai kol 2am tpi siap kena ugut pijak perut lagi
Buku latihan penuh dgn airmata smpai cikgu kelas pun tanya asal buku latihan sopa belacan..bila aku ckp itu airmata aku smbil buat homework..cikgu terus speechless
Quote cmf_blingblings 10-3-2017 04:41 PM
Aku dgn suami pernah bersemuka dgn guru kelas dan guru besar sekolah sebab rotan anak aku. Bukan serang ya, berbincang. Aku rasa mm patutpun berbincang sbb guru-guru sekolah Cina ni main prap anak orang tanpa usul periksa. Anak aku bukan homework tak betul, tak siap tapi itu bukan tiket utk seorang cikgu rotan anak aku. Aku tanya cikgu tu samada dia tahu ke sedar atau tidak yg pelajar sekolah rendah yg baru masuk tahun 1 tu faham tak bahasa yg dia cakap (Mandarin). Unless ada background Mandarin, mak bapa Cina dan bercakap Mandarin di rumah. So kalau nak suruh buat homework pastikan you beritahu apa yg sepatutnya you nak. Aku cakap kalau murid langgar peraturan, nakal, melawan guru atau yg lain-lain tu mungkin boleh denda sikit sebanyak tapi merotan tangan sampai merah sbb anak tak pandai buat kerja sekolah tu mmg tak boleh diterima sbb sebagai mak bapa akupun tak tahu mcm mana nak tolong anak buat homework.

Bermula dari hari tu apa-apa pelajaran yg bersangkutan dgn Mandarin hanya akan diadakan di sekolah. Anak aku ada dua jam extra untuk sudahkan kerja sekolah dan belajar bahasa Mandarin dari guru lain selepas waktu sekolah. Yg extra tu aku bayar sendiri. mcm kelas tambahan. Settled.

Family aku majority pendidik tapi pendidikpun manusia, ada tahap kesabaran untuk hadapi pelajar yg bermacam jenis. Serang cikgu tu mmg selalu dah dengar tapi kalau sampai lempang tu mcm tak ada sivik langsung. Sekarang ni cikgu kaunselling dah ada di sekolah-sekolah itupun masih tak boleh menyelesaikan isu budak-budak sekolah yg bermasalah sbb punca masalah bukan dari sekolah atau guru tapi mak bapa tu sendiri.   
Quote chacon 10-3-2017 05:12 PM

memukul kalau niat nak mengajar xpe, tapi jangan sampai mendera sampai lebam2. kalau mendera, aku pun teringin nak henjut muka cikgu. kasi berkicap sikit   


Quote pooh~key 10-3-2017 05:30 PM
Madel replied at 10-3-2017 04:37 PM
Aku dulu bukan takat kena rotan kat sekolah je..
Kat rumah pun sama..
Tak dapat hafal sifir bukan  ...

Patutlah sekarang kau macam ngok ngek sikit sis. Kena mental abuse rupanya dulu kala.  
Quote Lollipop111 10-3-2017 05:45 PM
Kadang2x guru2x nh pon perangai tak semengah. So susah utk ibu bapa percaya dgn kredibiliti guru dalam membuat keputusan apatahlah lg yg melibatkan hukuman fizikal nh. Sy pernah berjiran dgn seorg guru, perangai ya ampun......
Quote siskepoh 10-3-2017 06:29 PM
ada juga banyak cikgu mental skrag ni. datang skola sebok nk melawoo je. budak2 jd mgsa kalau tgh gado dgn boypren. tak gitu

tapi bebudak skrng pon boleh than celupar n konghajarnya.

maka dgn itu,pndai2 lah korang hikhik
Quote Madel 10-3-2017 06:43 PM
pooh~key replied at 10-3-2017 05:30 PM
Patutlah sekarang kau macam ngok ngek sikit sis. Kena mental abuse rupanya dulu kala.

Hahaha..jilakeee   
Seb baik tak end up kat tanjung rambutan
Quote pooh~key 10-3-2017 07:53 PM
Madel replied at 10-3-2017 06:43 PM
Hahaha..jilakeee   
Seb baik tak end up kat tanjung rambutan

Akak mendoakan kesejahteraan laif sis iya. Semoga bahagia berkekalan.  
Quote OrenTheReturn 10-3-2017 07:58 PM
Hellooo bangsattttt2 sekelian, perangaiiii burukk seseorg kanak2 adalahh kegagalan org dewasaa dlm memberi  pendidikan. So ini adalah kegagalan semua pihak, ibubapa dan kerajaan melalui sistem mereka. Period!
Quote OrenTheReturn 10-3-2017 08:03 PM
Edited by OrenTheReturn at 10-3-2017 08:04 PM

Jgn kata kanak2 saja yg gagallll dididik, ummah kita yg dah dewasa tua bangka pun mmg ternyata gagallll dididik sbb tu negara kita huru hara dgn mcm2 isu pprt, rasuah, penipuan, pencemaran bla bla bla. So ada sesuatu yg tak kena dan perlu diperbetulkan.
Quote OrenTheReturn 10-3-2017 08:07 PM
Kecoh sgtttt psl benda2 tak penting sana hare sini hare ujung2 ummah perangaiiii mcm haram jadahhh semua kohkohkohhhh
Quote Madel 10-3-2017 08:12 PM
pooh~key replied at 10-3-2017 07:53 PM
Akak mendoakan kesejahteraan laif sis iya. Semoga bahagia berkekalan.

Hahaha..
Tq sistur..   

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066085s Gzip On
To Top