Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Etnik Rohingya Akan Dipindahkan Ke Pulau Terpencil

31-1-2017 12:41 PM |Dilihat:2528| Komen: 37
Kerajaan Bangladesh merancang memindahkan puluhan ribu pelarian etnik Rohingya ke sebuah pulau terpencil di Teluk Bengal dikenali sebagai pulau Thengar Char sebelum dihantar pulang ke Myanmar.

Menurut BBC News, kumpulan-kumpulan hak asasi manusia menentang rancangan 'paksaan' tersebut.

Semasa air pasang, pulau itu ditenggelami air sedalam beberapa kaki serta tiada pertahanan banjir. Malah, hanya sesetengah peta sahaja memaparkan lokasi pulau berkenaan yang turut dikatakan menjadi tempat perlindungan lanun.



Di Myanmar, kerakyatan etnik Rohingya dinafikan, manakala di Bangladesh mereka dianggap sebagai pendatang haram.

Sebelum itu, seramai 232,000 etnik sama yang berdaftar dan tidak berdaftar berada Di Bangladesh sebelum kira-kira 65,000 etnik Muslim Rohingya dilaporkan melarikan diri daripada keganasan di Rakhine, wilayah barat Myanmar sejak Oktober lalu.


Foto: BBC News

Susulan itu, kerajaan Bangladesh menubuhkan sebuah jawatankuasa terdiri daripada pegawai kerajaan negeri untuk membantu mengenal pasti dan memindahkan warga Myanmar tanpa dokumen ke Thengar Char.

Sehingga kini, lebih 300,000 etnik Muslim Rohingya berada di Bangladesh yang rata-rata melarikan diri dari krisis keganasan di Myanmar menunggu untuk dipindahkan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
3
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
4
Komen: 37
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote awanearisu 7-9-2017 05:03 PM
boleh buat perkampungan laut. pulau ini menurut Wikipedia tenggelam di antara Jun dan September setiap tahun.

Lain-lain Komen

Quote manehnya 31-1-2017 03:01 PM
agak2 ada tak kena sign mou bagai
Quote krustykrab 31-1-2017 03:30 PM
kalau htr kat kutub utara sana ok tak?
Quote Bedah.Cun 31-1-2017 03:43 PM
Why not Bangladesh allocate sikit untuk buat facilities kat pulau tue? Bukannya kau semesti kena keluarkan fund kau sepenuhnya. You can ask funds from majority Moslem countries daripada kau duk melalak macam babi jer jadi victim around the world. What for your OIC tue? Goyang telo jer ker? Goyang tetekkk jer ke? Bodoh
Quote Bedah.Cun 31-1-2017 03:43 PM
Next time hader lagi pelarian Moslem from Syria ke Afghanistan ker, kau letak jer kat pulau kosong kat Bangla or Paki tue. Buat facilities dulu. Khen.
Quote akughi 31-1-2017 03:45 PM
sedih aku tgk....tak tau nak cakap mcm mane, nak tolong tak mampu, sekadar baca dan merenung nasib diaorg je....
Quote AbukRokok 31-1-2017 03:51 PM
klu penuh sgt hantar la kat saudi..mana tau boleh jadi sebahagian dari laskar imamul Mahdi
Quote cmf_acura 31-1-2017 04:01 PM
bodoh mymar ni....tempat nak..penduduk tak nak
Quote doublethread 31-1-2017 04:07 PM
Tales of the unwanteds
Quote WhiskeyScotch 31-1-2017 04:11 PM
Setuju hantar je dekat pulau tu. Nanti pandai-pandailah etnik ni nak survive. Dorg ni akan survive punya. Tak payah concern sangat. Maaflah dari dulu sampai skrg belum lagi kesian dekat etnik rohingya ni. Tak terbuka lagi hati nak kesian.
Quote Atifan 31-1-2017 04:44 PM
WhiskeyScotch replied at 31-1-2017 04:11 PM
Setuju hantar je dekat pulau tu. Nanti pandai-pandailah etnik ni nak survive. Dorg ni akan survive p ...

Tumpang tnya..kenapa xkesian?
Quote Wal..Hal 31-1-2017 04:58 PM
Bedah.Cun replied at 31-1-2017 03:43 PM
Next time hader lagi pelarian Moslem from Syria ke Afghanistan ker, kau letak jer kat pulau kosong k ...

Syria yg mate biru yu letak je kat malaysia, dpt becki keturunan, afghanistan pun ok jugak,sedap je gitcheww
Quote Bedah.Cun 31-1-2017 05:02 PM
Wal..Hal replied at 30-1-2017 08:58 PM
Syria yg mate biru yu letak je kat malaysia, dpt becki keturunan, afghanistan pun ok jugak,sedap j ...

Jantan jer of cos, bitches can f*ck off
Quote Bedah.Cun 31-1-2017 05:05 PM
Aiii nakkk hanahekannn Syria neehhh!! Aiii naaaahkkk!!! Aumm chuppp!

Quote WhiskeyScotch 31-1-2017 05:06 PM
Atifan replied at 31-1-2017 08:44 AM
Tumpang tnya..kenapa xkesian?

I tak kesian atas sebab peribadi. I banyak kali juga terserempak dgn etnik ni dekat KL. Perangai mereka maaf nak cakap sememangnya menjengkelkan. Sangat tak faham bahasa. Etnik ini jika diberi perhatian secara berlebihan mereka akan naik lemak dan demand macam-macam.
Lepas tu kalau nak dilihat dari sudut global, tiada satu pun negara yang mahu menerima dan mengiktiraf golongan etnik ini. Bagi I simple je. Kalau dah semua negara tak boleh terima golongan etnik minoriti ini, there must be something wrong with this ethnic group.


That's why I mmg tak terbuka lagi hati nak kesian dengan golongan rohingya ni. Bagi I mmg wajar kalau nak letak etnik rohingya ni dekat satu pulau. Then, pandai-pandailah mereka nak survive. Percayalah mereka boleh survive tanpa bantuan mana-mana negara pun.

Note: Walaupun I tak kesian dgn etnik rohingya ini, itu tak bermaksud I setuju dgn penindasan seperti jenayah rogol dan bunuh yg dilakukan atas golongan etnik ini.
Quote dani-rox 31-1-2017 05:16 PM
British patut kutip rohingya nih... Dah dia org yg mula2 import nenek moyang Rohingya dari chittagong masuk burma beramai2. Bole plak buat bodo, pastu dictate negara2 lain nak handle cemana. Lagi pun liberal kat UK sana kaya2 kot.
Quote cmf_shalom 31-1-2017 05:19 PM
Bedah.Cun replied at 31-1-2017 05:02 PM
Jantan jer of cos, bitches can f*ck off

Oittttt

Mana aci .....

Weols nk juga ggurls mata biru. ...

Yg jantan bedah ambik la sambil brebut mgan closet...
Quote sekngucing 31-1-2017 05:25 PM
sapa suruh korang memberonyak dgn kerajaan myanmar zaman dulu??  kan dah kena bantai
kalau di msia pun rakyat msia masih tak mampu lupakan kekejaman komunis
Quote AbukRokok 31-1-2017 05:43 PM
apa kata hantar kat Europe...libertards mesti suka dpt becki keturunan
dari putih melepak  ke tanned
Quote unoryah 31-1-2017 05:52 PM
WhiskeyScotch replied at 31-1-2017 04:11 PM
Setuju hantar je dekat pulau tu. Nanti pandai-pandailah etnik ni nak survive. Dorg ni akan survive p ...

Akupun sama...tak kesian langsung





Lihat semua komen(37)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094771s Gzip On
To Top