Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

18 Tahun Buat Kajian, Saya Baru Bersedia Buat Filem Pasir Salak- Mamat Khalid

24-12-2016 05:54 PM| Komen: 162

Bagi mengangkat sejarah kebangkitan orang Melayu menentang penjajah British di Pasir Salak, Perak yang dihasilkan dalam bentuk filem epik, pengarah yang sentiasa beridea kreatif iaitu Mamat Khalid sanggup mengambil masa selama 18 tahun untuk membuat kajian sebelum memulakan penggambaran. 

Jelas Mamat, ianya semata-mata untuk memastikan fakta ditampilkan tepat selain ingin mengangkat kisah tidak diketahui umum tentang kawasan bersejarah itu.

Dalam pada itu, Mamat berkata, menerusi filem itu nanti dia ingin mengangkat tentang pengorbanan pahlawan Melayu yang tidak didendang penglibatan mereka dalam menumpaskan kuasa jajahan British di Pasir Salak.

"Terlalu banyak kisah menarik sebenarnya tentang Pasir Salak sehingga saya sendiri tidak tahu bagaimana ingin memasukkan kesemuanya dalam filem ini."

"Tetapi menjadi hasrat saya untuk mengangkat tentang sumbangan pahlawan-pahlawan ini selain kisah yang telah pun diketahui umum tentang kawasan itu,"

Dalam perkembangan sama, Mamat berkata, pihaknya sedang dalam proses penelitian skrip dan menjangkakan penggambaran dapat dilakukan pada tahun hadapan.

Tambah Mamat, projek berkenaan turut mendapat kerjasama dan sokongan daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) dan kerajaan negeri Perak dan dijangkakan keseluruhan kos pembikinannya berjumlah sebanyak RM5 juta.- CARI

sumber foto: https://sembangkuala.files.wordpress.com/



Apa Reaksi Anda...

Bagus
27
Marah
25
Terkejut
10
Sedih
19
Lawak
13
Bosan
24
Komen: 162
Komen

Previous : Marvel Cipta Rekod, Teaser 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Ditonton 81 Juta Kali Dalam 24 Jam

Next       : Filem Terbaharu Aamir Khan, Dangal Meletop-letop Seluruh Dunia!

Komen Terbaru

Quote sekngucing 19-10-2017 01:20 AM
BoogieChild replied at 4-1-2017 01:56 AM
Raja Abdullah gigih bermesyuarat dengan Maharajalela, Sagor, Pandak Indut dan pembesar lain di Duria ...

ingat tak kisah jebat?  bukan takat jebat mati... anak bini gundik seluruh keturunan dia dihukum bunuh
tak cukup lg... rumah dan tiang rumah dibuabg ke laut?  islamik???  patriotik??? tak kan...??

Lain-lain Komen

Quote kemaruk 24-12-2016 05:59 PM
Racist      
Quote cik_tonggek 24-12-2016 05:59 PM
Wowwwww kalah lord of the ring ni
Quote alesandra 24-12-2016 06:16 PM
aku rase 5 juta tu masih boleh dikatakan rendah kosnya.filem hanyut tu kos aku penah baca 18 juta...2 juta je hanya utk promosi.tapi bile tgk...mcm... erkkk so aku tak harap tinggi2 sgt la kualitinya...
Quote Nombor123 24-12-2016 08:33 PM
wow.        
Quote batmana 24-12-2016 08:58 PM
Sapala jadi j.w.w. birch tu..
Quote Maideen. 24-12-2016 09:27 PM
Sesuatu yang pastinya di nanti nantikan oleh peminat filim melayu.......
Quote ciwi1166 24-12-2016 09:36 PM
Filem kita, wajah kita.
Quote anne_cheng 24-12-2016 09:48 PM
batmana replied at 24-12-2016 08:58 PM
Sapala jadi j.w.w. birch tu..

Jijan rajak kot sbb hidung british  
Quote che-cikL 24-12-2016 09:50 PM
Ni projek filem Pasir Salak TS Jins tu ke atau kebetulan pasal Pasir Salak juga...

Quote cik_kitty 24-12-2016 09:54 PM
Teringat aiols baca kt iium confession yg brader mus punya cite...mmg nak tau je ttg moyang mus tu..kalo la mamat khalud collaborate ngan mus tu mesti lg letopss..
Quote highcastle 24-12-2016 10:01 PM
batmana replied at 24-12-2016 08:58 PM
Sapala jadi j.w.w. birch tu..

Mat Dang.................
Quote M5 24-12-2016 10:17 PM
Maideen. replied at 24-12-2016 09:27 PM
Sesuatu yang pastinya di nanti nantikan oleh peminat filim melayu.......

pejuang2 melayu pasir salak yg pi bunuh birch hakikatnya adalah pembunuh. period.

masa tersebut bukannya ada gerakan menuntut kemerdekaan ka apa. its simply economic rebellion. alasan agama dan adat tu cover je.

ketua2 kg daerah pada masa british menjalankan aktiviti ekonomi, depa ni lebih kpd man power supplier.

tapi tenaga kerja yg dikumpul oleh taiko pasir salak pada pandangan inggeris adalah outright slavery.

amalan perdangangan hamba abdi ini tidak dpt diterima oleh jww birch.

so conflict bermula. the rest is history, n boleh tengok kat wayang nanti.

Quote butet1112 24-12-2016 10:30 PM
cik_kitty replied at 24-12-2016 09:54 PM
Teringat aiols baca kt iium confession yg brader mus punya cite...mmg nak tau je ttg moyang mus tu.. ...

Setuju sgt2, tk tau nak teka siapa moyang brother mus tu.. menarik sgt penceritaannya
Quote eizarz 24-12-2016 10:49 PM
sila ambik pelakon utama nye tajudiin rosli atau pun anak nya yang membuat kecoh di parlinen itu
Quote FARRAZOOL 24-12-2016 11:01 PM
Edited by FARRAZOOL at 24-12-2016 11:04 PM

Boleh x klu iolss cadangkn Johnny Depp,Afdlin shauki,Que Haidar,Dan Fazura utk membintangi film trsebut?

3.jpg


Quote Changa 24-12-2016 11:04 PM
Seingat akak Jins Samsuddin nak buat filem ini dari heshe masih taste sampai la heshe dah sakit
Quote Maideen. 24-12-2016 11:06 PM
M5 replied at 24-12-2016 10:17 PM
pejuang2 melayu pasir salak yg pi bunuh birch hakikatnya adalah pembunuh. period.

masa tersebut ...

Kita berharapkan kejujuran daripada produser filim Melayu dan bukannya satu lagi babak di mana kununnya orang melayu tak sanggup melihat agama, bangsa dan kampongnya ditadbir secara teratur oleh omputih lalu mengetap ngetap bibir dan mengamok........Prrrrrrrrrrrrpfffftght
Quote deezeck 24-12-2016 11:13 PM
Filem.yang dah lama dinantikan

Di bawah mamat khalid, diharapkan garapan filem, kostum dan keseluruhan jalan cerita mampu meninggalkan kesan mendalam kepada penonton
Quote Skuau 24-12-2016 11:23 PM
Semoga x senasib ngn hanyut....

Lihat semua komen(162)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082751s Gzip On
To Top