Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Ingat Tindik Telinga Bayi Itu Cantik? Selepas Baca Ini Anda Mungkin Ubah Fikiran

15-12-2016 05:01 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 4118| Komen: 19

Foto: Carian Google
Kebanyakan ibu bapa sekarang terikut-ikut sangat dengan trend dan berasa ghairah untuk menindik telinga bayi perempuan mereka.

Namun tahukah anda sebenarnya jika ia dilakukan tanpa pengawasan yang sewajarnya, luka tindikan tersebut akan menyebabkan bayi mengalami kekejangan dan sawan.

Menurut Doktor Kanan Kumpulan Perubatan Penawar Sdn. Bhd. Dr. Zubaidi Ahmad, luka tindikan pada bayi akan menyebabkan jangkitan kuman tetanus.

Cara untuk memastikan tindikan dilakukan dengan cara yang bersih:

1. Suntik anak anda dengan vaksin diphtheria-tetanus-pertussis (DTap) yang melindunginya daripada kuman tetanus.

2. Tunggu usia anak anda enam bulan dan ke atas.

3. Lakukan proses tindikan di klinik kerana doktor menggunakan jarum pakai buang yang telah disterilkan.

Foto: feminiya.com
4.Pastikan anting-anting untuk bayi diperbuat daripada bahan berkualiti dan tidak menyebabkan alahan seperti emas, platinum dan titanium.

5. Elakkan anting-anting yang diperbuat daripada kromium iaitu sejenis bahan logam yang disadur dan mudah berkarat kerana akan menyebabkan radang dan alahan.

6. Selepas tindik, perhatikan luka dalam masa enam minggu pertama dengan membasuh bahagian ditindik dengan air bersih.

Foto: Carian Google
Jadi, ibu bapa di luar sana jangan ambil remeh tentang perkara ini ya. Pastikan anak anda sentiasa dalam keadaan baik dan terpelihara kesihatannya. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
9
Marah
10
Terkejut
9
Sedih
9
Lawak
9
Bosan
9
Komen: 15
Komen

Previous : Lucu Tapi Berkesan, 'Life Hacks' Mana Satu Anda Nak Cuba?

Next       : Bukan Sahaja Orang Dewasa, Bayi Ini Juga Perlukan Pengering Rambut Selepas Mandi

Komen Terbaru

Quote vanillaninja 4-1-2017 03:31 PM
I got my ears pierced when i was 5 kot. My mom bawak pergi kedai emas. Sampailah a few years back i rasa rimas, macam kerap gatal etc, i decided tak nak pakai any earrings dah and now dah tertutup dah lubangnya. Lega

Lain-lain Komen

Quote siskepoh 15-12-2016 05:26 PM
baby2 tak payahla tindik2. tsangkut ke pe. naya je. tunggu la besar2 nanti
Quote cik-jaja 15-12-2016 05:34 PM
Nampak macam cantik, tp byk bahayanya la
Quote mrizumi 15-12-2016 06:51 PM
Cantik x cantik ke..xpyh la nk tindih telinga ank2 tu..kecik lg..buat naya ke dia je..
Quote jansan01 15-12-2016 07:35 PM
Nak tindik telinga baby buat pe? Tunggu dah besar nnti la. Parents la ni. Adoii..
Quote faraway1 15-12-2016 10:58 PM
buat masa 5 months, sini tindik serentak dedua telinga, so dua orang yang tindik.
tak menangis sama sekali sebab telinga kebas kan.. dan tak menangis langsung
lepas kebas tu hilang, tak da luka pun, tetiap hari selama sebulan kena
sapu cream tak bagi infection.

so my baby ada first diamond for baby
Quote mannakkautau 16-12-2016 06:54 AM
faraway1 replied at 15-12-2016 10:58 PM
buat masa 5 months, sini tindik serentak dedua telinga, so dua orang yang tindik.
tak menangis sama ...

'permata' si imani hang ada tindik sekali tak untuk cangkukkan another diamond ring, macam maknya??




P.S......jendul si imani tuh terhantuk apa??



Quote Rainrein 16-12-2016 08:00 AM
Anak anak pompuan ai dah 5 and 3.Terasa la nak tindik dorang sebab nampak comel je tapi bapak nye x kasik.  Katanye takut anak dia sakit. Hahaha
Quote faraway1 18-12-2016 12:21 AM
mannakkautau replied at 15-12-2016 05:54 PM
'permata' si imani hang ada tindik sekali tak untuk cangkukkan another diamond ring, macam maknya? ...

Phedophile betul kau ni,budak kecik camtu pun kau bayangkan ...
manak Phedophile
Quote mannakkautau 19-12-2016 10:01 AM
faraway1 replied at 18-12-2016 12:21 AM
Phedophile  betul kau ni,budak kecik camtu pun kau bayangkan ...
manak Phedophile

Bukan hang Yang hidup  penuh dgn bayangan Kah?????


Quote koko2 20-12-2016 02:40 PM
my eldest doter mintak utk tindik telinga masa age 6 thn..this year
tu pun sbb ikut kawan tadika dia tindik..

ikutkan aku...koser nak bertindik bagai...
buat apa nak buat2 lubang kat badan seniri kan...

tindik kat poh Kong..
2 org tembak sekali gus..terkejut dia....then trus nangis jap...

pastu paksa2 adik dia age 2thn tindik..
adik dia tanak...tgk kakak nanges kena tindik..
Quote mannakkautau 21-12-2016 07:22 AM
koko2 replied at 20-12-2016 02:40 PM
my eldest doter mintak utk tindik telinga masa age 6 thn..this year
tu pun sbb ikut kawan tadika di ...

segala kata putus samada ditindik atau tidak,  primarily yours???? Never in consultation with bapak budak?????
Be very careful when you answer..........




Quote seri_mawr 22-12-2016 09:40 AM
anak aku yang 3 tahun sibuk nak tindik telinga...sekali aku bawak pi kedai emas nk tindik...baru sebelah dia dah meraung....sudahnya sebelah jek la...ni umur dia dah nak masuk 4 tahun idak le tindik lagi seblah telinga...nak tunggu dia dah darjah satu nnti baru tindik balik...

Quote fishcracker 27-12-2016 12:01 PM
dah habis skola la baru tindik..kat skola bukan bole pakai pun
Quote SalenaGomez 3-1-2017 09:42 PM
Edited by SalenaGomez at 3-1-2017 09:43 PM

Me kalau boleh nak elak anak menindik..sbb pernah baca n amalkan juga..time mandi wajib kena ensure air lalu kat lubang tu...means kena buat sehabis baik la...so me xnak leceh kan anak2..so kalau nk hias telinga..pakai je la jenis klip..
Quote vanillaninja 4-1-2017 03:31 PM
I got my ears pierced when i was 5 kot. My mom bawak pergi kedai emas. Sampailah a few years back i rasa rimas, macam kerap gatal etc, i decided tak nak pakai any earrings dah and now dah tertutup dah lubangnya. Lega

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.042217s Gzip On
    To Top