Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tudm Tempah 4 Pesawat Pengangkut A400m

2-8-2013 04:39 PM Komen: 29
Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menempah empat A400M, jet pejuang ketenteraan terbaru, dengan penyerahan pesawat pertama pada 2015.
   
A400M mampu terbang lebih tinggi, cepat dan lebih jauh dan pada masa yang sama mudah dikendalikan, kata Airbus Military dalam satu kenyataan hari ini.
   
Diperkasakan oleh empat enjin turbo-prop 11,000shp TP400, pesawat A400M mampu membawa 116 anggota payung terjun dengan kelengkapan penuh atau 37 tan muatan, dan boleh digunakan sebagai pesawat untuk mengisi minyak udara ke udara bagi jet, pesawat besar dan helikopter, katanya.
   
Menerusi kenyataan yang sama, Airbus berkata ia sudah menyerahkan pesawat A400M pertamanya kepada Tentera Udara Perancis.
   
Pesawat yang diserahkan kepada Perancis itu pada peringkat awal akan digunakan untuk melatih anak kapal sebelum menjadi sebahagian daripada kumpulan pengangkutan operasi tentera udara negara itu, kata Airbus Military.



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 29
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote zorrro_03 6-10-2013 08:14 AM
kelana36 posted on 5-10-2013 06:51 PM
dulu dulu, atau pun plane yg tak guna fly by wire teknology ni  guna kan cable,push rod connected  ...

ok.  saya ingatkan ia pesawat spt drone yg boleh di kawal dari jauh menggunakan setelit etc2.  harap2 kerajaan memasukkan elemen2 spt ni utk pemantauan sempadan.  

Lain-lain Komen

Quote Omong 2-8-2013 03:29 PM
jet guna turbo-prop ?
Quote haji_one 2-8-2013 03:29 PM
Yg ni dah lama order, tunggu delivery sahaja. A400 ni mampu membawa beban (anggota, aset) jauh lebih banyak klu dibandingkan dgn pesawat pengangkut TUDM sekarang ni.
Quote the_killer 2-8-2013 03:33 PM
Omong posted on 2-8-2013 03:29 PM
jet guna turbo-prop ?

itu A400M...pesawat pengangkut
Quote kucingTomey 2-8-2013 03:36 PM
spare part seken
Quote Omong 2-8-2013 03:37 PM
the_killer posted on 2-8-2013 03:33 PM
itu A400M...pesawat pengangkut

tapi kat situ tulih jet pejuang
Quote the_killer 2-8-2013 03:37 PM
Omong posted on 2-8-2013 03:37 PM
tapi kat situ tulih jet pejuang

kan ada koma situ..cer baca betul2
Quote kudajantan77 2-8-2013 03:49 PM
rakyat nak tahu siapa pula dapat komisyen kali ini ...
Quote ctaz 2-8-2013 03:49 PM
dah lama dah tempah kapal terbang nih...
dulu tudm nyaris2 nak kensel...
sebab lama sgt nak siap....
Quote BotakChinPeng 2-8-2013 03:58 PM
Hahaha. " jet pejuang ketenteraan terbaru"
Quote TravelerPoyo 2-8-2013 05:00 PM
okla tu. xde masalah tak banyak kontroversi.
Quote pakwetizzaqyah 2-8-2013 07:38 PM
ada plak duit..bila nk turunkan harga brodband???siapa PM ni??? anney anwar ka DS Najib?
Quote matamata 2-8-2013 08:22 PM
Kapal tu mmg pakai jet pun...
Quote AbukRokok 4-8-2013 01:24 PM
bodoh amatwartawan ni  ...mesti 0 pengetahuan am
mcm manalah p[enulis artikeel ni boleh jadi wartawan
Quote Al-Patih 5-8-2013 08:26 AM
Pesawat yang diserahkan kepada Perancis itu pada peringkat awal akan digunakan untuk melatih anak kapal sebelum menjadi sebahagian daripada kumpulan pengangkutan operasi tentera udara negara itu, kata Airbus Military.


ado sarikat tempatan kendali pengurusan ni tak ...
Quote card_reader 5-8-2013 08:27 AM
wartawan mabok ke............
Quote kelana36 5-8-2013 08:43 AM
Standard wartawan malaysia, jangan lepas ni dia tulis pesawat pengangkut Rafale dah la.
Atau tukar pada pesawat pembawa pejuang payung terjun pun boleh
Quote HangPC2 4-10-2013 07:16 PM
Malaysia's First Military Airbus On Track To Arrive In 2015



From Haslin Gaffor




SEVILLE (Spain), Oct 4 (Bernama) -- Airbus Military is on track to deliver Malaysia's first A400M aircraft in 2015, with all four ordered by the Royal Malaysian Air Force (RMAF) to arrive by 2016, the company confirmed Friday.

Airbus Military Head of Media Relations Maggie Bergsma said the RMAF has been involved with the programme from the early stages and is fully participating with the Airbus Military teams to prepare for the delivery and entry into service.

" As for all of our customers, the transition is a lap from older technologies to the ultimate technology of the A400M.

" Our A400M FISS (Full In Service Support) is designed to provide our customers with all services needed for the operations of the aircraft and we are in discussions with Malaysia on this already to ensure that this is all set in place in time for the delivery, " Bergsma said.

The French Air Force was the first to receive the A400M, the world's most versatile military airlifter designed to meet equipment needs of modern armed forces in a ceremony held at the Airbus Military Delivery Centre here Monday.

The A400M is able to perform missions that previously required two or more different types of aircraft, meeting the most varied needs of the world's air forces and other organisations in this century.

She said the entry in service of the A400M will mark a before and after in the way both military and humanitarian missions are approached.

" The versatility of the A400M allows one single aircraft doing the job for which previously up to three aircraft were needed. The A400M can deliver the contents of its bigger payload faster, further and nearer to where it is needed than any other transport aircraft found in the market.

" The RMAF will not only have three aircraft in one with each A400M, it will have an aircraft that can do it better than these three ones.

This is certainly a change. And it is a change for good, " she said when asked how the new aircraft will complement the RMAF's existing fleet.

Asked about the company's cooperation with the Malaysian Government in developing the A400M, Bergsma said the Composite Technology Research Malaysia Sdn Bhd (CTRM) is participating in the design and manufacture of some of the aircraft's secondary composite structural components.

" CTRM is now the sole source of those components, notably the complete vertical tail plane leading edge, the main landing gear doors, and many access panels on the wings and horizontal tail plane and some nacelle fairings, " she said.


The A400M was launched 10 years ago to respond to the combined needs of seven European nations regrouped within the Organisation for Joint Armament Cooperation (OCCAR).

The countries are Belgium, France, Germany, Luxembourg, Spain, Turkey and the United Kingdom.

The seven helped finance the costs of the project and Malaysia is the region's first export customer.

The A400M is able to perform both tactical missions directly to the point of need and long range strategic or logistic ones, and can also serve as an air-to-air refuelling " tanker. "





- BERNAMA -




Quote Babai 4-10-2013 09:13 PM
Omong posted on 2-8-2013 03:29 PM
jet guna turbo-prop ?

Yang aku tak tahan tu perkataan "Jet PEJUANG"...... Bodoh macam barbee la siapa yang tulis tu.
Quote sahamboi 4-10-2013 09:15 PM
Time perang dengan askar sulu pakat naik air asia...

kapal terbang pengangkut baru beli tayar pancit...

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.816742s Gzip On
To Top