Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Penangan Tradisi Dengan Kebarung Terserlah Cantik, Sopan Dan Ayu

30-6-2016 03:04 PM|Dilihat: 32783| Komen: 30

Kekalkan kesederhanaan dan tampil ayu semasa Syawal nanti
Oleh Izzah Abbasy

Siapa kata baju tradisional zaman dahulu akan ditelan zaman? Kebarung merupakan gabungan antara baju kurung tradisional dengan baju kebaya. Busana yang berasal dari Negeri Selangor ini sangat popular serta diminati wanita zaman awal 90-an.

Kebarung dilihat lebih sopan dengan potongannya yang labuh berbanding kebaya dan sesuai dipakai oleh wanita Muslim (terutamanya hijabi). Sesiapa yang memakainya kelihatan elegan dan menarik.

Labuh dan agak longgar adalah ciri yang sempurna buat hijabis yang mahu mengekalkan kesederhanaan dan tampil ayu semasa Syawal nanti.

Jom, tengok koleksi kebarung yang bakal menjadi baju raya treding Lebaran 2016.





























Kredit Foto : Facebook dan Instagram



Lihat Komen Views: 32783   Comments: 30 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
11
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
1

Previous : Tampil Segak Dan Anggun Lebaran Ini Dengan "Baju Kurung Lelaki 2016 "

Next       : Pemakaian Kain Samping Pun Ada Kategori, Nombor 4 Melampau Sangat!

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote honeybee1802 29-7-2016 08:25 AM
Yg berpesak tu kebarung...more to mcm kebaya riau pahang..but kebaya pahang ni lgk kembang dan labuh

Lain-lain Komen

Quote hest 30-6-2016 03:25 PM
reti beza tak agaknya.. KEBARONG - KEBAYA LABOH - KEBAYA PENDEK?
Quote Artemesiaa 30-6-2016 04:04 PM
Gambar atas tu bukan semuanya kebarung.  Kalau kebarung memang sesuai dipakai tak kira le badan yang masih kuncup atau yang sudah mengembang tetap nampak ayunya.
Quote epis 30-6-2016 04:27 PM
tula, bile tgk pic saya sampai terpikir ape beza kebaya dan kebarong? tgk mostly cam kebaya je hah...
Quote zoe1511 30-6-2016 04:38 PM
kebaya kan body hugging.
kebarung pulak kebaya+kurung, longgar.
ni semua masuk dalam tu
Quote ms.mango 30-6-2016 04:44 PM
huhu..dulu ingatkan kebaya yang ada butang2 @ pin.. kebarung lak macam kebaya tapi sarung..xleh bukak tengah2.. btul ke? hehehe..ke ajaran sesat ni...
Quote missinpiece 30-6-2016 04:55 PM
Semua cantik. Tapi kalau pendek sgt cam x selesa pakai
Quote pr3ttytw33ty 30-6-2016 11:32 PM
yeah..tema baju raya iols taun ni. classic kebarung. very de kemelayuan gitteww
Quote ariellin 1-7-2016 09:37 AM
iols suke kebaya nyonya
Quote AisyDani13 1-7-2016 10:01 AM
cantiklah...
Quote CikMooMoo 1-7-2016 10:45 AM
kebarung sebenarnya baju kebaya tp versi labuh dan tak ada cutting di pinggang. longgar mcm baju kurung
Quote nrsr 1-7-2016 01:32 PM
Double post
Quote nrsr 1-7-2016 01:32 PM
Yang ketat metat tu kebaya
Yang longgar labuh sampai lutut tu kebarung

Kalau kebarung ketat tu consider kebarung modenlah kot kan.
Quote Super-M 1-7-2016 01:37 PM
Aku kebarung warna hitam..gara2 bertahun lalu tengok nad zainal pakai.cantik gila
Quote Elle_mujigae 1-7-2016 09:55 PM
Kita pun tahun ni jahit Baju Kebarung untuk baju Raya...tapi tak siap jahit lagi...last minute panic..




hehe..
Quote Elle_mujigae 1-7-2016 09:56 PM
mula2 nak buat kebaya labuh, tapi Umi kita nasihat suruh buat Kebarung instead..ada pesak kat tepi...longgar sikit katanya..huhu..
Quote Elle_mujigae 1-7-2016 10:24 PM
nak bezakan kebaya dengan kebarung senang bila tengok pola..lebih jelas..kalau tengok baju tak perasan kadang2..

ni pola baju Kebaya... takde pesak dan kekek....so body hugging la fesyen ni..





ni pola baju Kurung...ada pesak dan kekek kat tepi baju..so loose...tak ketat...



ni pola kebarung.. kombinasi pola Kebaya+Kurung...ada belah kat depan..ada pesak dan kekek kat tepi...




Quote Elle_mujigae 1-7-2016 10:30 PM

Kalau Baju kebarung moden, I think ikut pola Baju kurung Pahang (Pesak Gantung)


ni pola Baju Kurung Pahang...ada pesak je..takde kekek kat bahagian tepi...



buat belah kelepet kat depan, jadilah baju Kebarung Moden...
Quote CikPuanNor 3-7-2016 08:59 AM
Cantik! Meols suka kebaya
Quote dewi 4-7-2016 09:15 AM
iyo la kebarung nampak macam kebaya tapi ada pesak and tak ikut potongan badan. its loose macam baju kurung .

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041088s Gzip On
To Top