Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Majikan Tidak Sedia Tempat, Pekerja Berbuka Puasa Di Kaki Lima?

29-6-2016 04:48 PM|Dilihat: 6517| Komen: 23

"Kenapa makan di sini" itu persoalan yang diajukan kepada para pekerja itu.
oleh Adib Za



Agak mengejutkan pendedahan seorang netizen ini. Perasaan terharu dirasakan bila melihat pekerja sebuah kedai berbuka puasa di kaki lima.

"Kenapa makan di sini" itu persoalan yang diajukan kepada para pekerja itu. Ternyata jawapan mereka adalah majikan tidak menyediakan ruang untuk makan dan juga minum. 

Situasi ini dilihat begitu menyedihkan kerana seharusnya pekerja ini boleh berbuka puasa dalam keadaan lebih selesa dan juga di kawasan yang tertutup. Bukannya di kaki lima.

"Ini pekerja Malaysia bukan warga asing...sedangkan peraturan membawa masuk pekerja asing salah satunya menyediakan penginapan dan keselesaaan.." ujar netizen ini lagi. 




Semoga bila hal ini mendapat perhatian umum, pihak berkenaan memberikan tindakan susulan untuk mencari solusi kepada hal ini.

Kepada para pekerja yang berbuka puasa di kaki lima itu, tak mengapalah moga anda bertabah dan dipermudahkan urusan kalian. Moga masalah ini dapat diselesaikan secepat mungkin ya. - CARI 


Lihat Komen Views: 6517   Comments: 23 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0

Previous : Budaya 'Tapau' Makanan Dari Pejabat, Mesej Dalam Iklan Raya TM

Next       : Lagu "Esok nak Raya" Nyanyian Toms Ford Jadi Viral

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote cmf_premierleag 2-7-2016 01:41 PM
Sket2 nak sedih..alahai meleis pprt ni
Jiwa tak kental sungguh
Akak cikcur backpacking sana sini weols selamba je makan kebab kat tepi kaki lima
Lps makan...truskan lah perjalanan
Lagipun berapa lama je ko nak amik masa utk makan? 1jam? 2jam?
Plg busuk pun 15 min jah.....alahaiiiii meleis pprt ni..sket2 nak viralkan

Lain-lain Komen

Quote JENABREJAM89 29-6-2016 04:51 PM
Xkan xde stor kot kedai segitu beso???
Quote CikPuanNor 29-6-2016 05:10 PM
Aje leeeeee....biau benau tokey kedai ni????
Quote imransulaiman 29-6-2016 06:47 PM
Kenapa tak gunakan bilik solat? Ke bilik solat pun tak disediakan?
Quote paz 29-6-2016 06:49 PM
Melampau sangat ni... tak kan lah takde ruang langsung.
Quote Pelindung 29-6-2016 06:58 PM
pose dh nak habis baru nk viral.????

Quote M.Rose 29-6-2016 07:45 PM
Bilik setor ada kan?
Quote Artemesiaa 29-6-2016 10:54 PM
Siannya dah macam gelandangan makan kat kaki lima cam tu moga majikan lebih perihatin selepas ia diviralkan
Quote ~boolean 30-6-2016 01:29 AM
Ini biasalah.. zaman belajar dulu pun aku makan tepi kaki lima atau koridor saja waktu buat part time...
Bukan benda baru..sikit2 nak viral..
Quote ejans 30-6-2016 02:31 AM
Mknje lah kt dalam kedai.... buat port sendiri...
Pekerja bangla myanmar pon pandai pasang port.. x kan bendul sgt x leh pk.
Alaaaa.. kt jalan tar tu tiao kali buka belambak gak makan tepi2 jalan kat tangga2 depan sogo tu.. siap leh berpicnic
Quote merrissa 30-6-2016 07:48 AM
alahai la bersyukor la majikan bagi bukak pose....kalo x bg lngsung cmner....kihkihkih....

Quote Jajabeans 30-6-2016 08:04 AM
kot ye pun sediakan laa meja kerusi kalau betul xde ruang kat dlm kedai. bongoknya sapa manager kedai ni.
Quote krustykrab 30-6-2016 09:05 AM
makan dlm stor pun tak leh ke> takkan takde stor...
Quote ally9970 30-6-2016 09:26 AM
pemilik kedai 1malaysia ni bukan ke mydin?
Quote mdhelmi 30-6-2016 09:37 AM
yg viralkan ni prihatin kat org tu
padahal diorg yg pilih untuk berbuka kat situ
Quote -electrifying- 30-6-2016 09:43 AM
stor blkg xde ke?
Quote Loloq89 30-6-2016 09:56 AM
bendul sgt diorg ni..

xde port bikin la port
Quote ALWAYSREDA 30-6-2016 11:48 AM
Ada jugak majikan sengal sangat buat peraturan ketat....tidak boleh makan dalam kedai lah, mahupun dalam storlah kononnya nak elakkan dari barangan kedai dimakan dan jugak nak elakkan kekotoran yang disebabkan sisa makanan yang boleh mengundang binatang perosak.Ini semua bergantung pada budi bicara majikan...kalau bersuara pun, comfirm ungkit masa interview dulu ada ke disebut akan sediakan untuk staff.
Quote missinpiece 30-6-2016 12:51 PM
Meow pon tumpang lepak skali. Stor ade je, kalau dah 3-4 org berkumpul makan ape jadahnye berhimpit dlm stor. Wat rilek je bersila kt kaki lima. Janji x pakai seluar katok n skirt pendek
Quote NaylaArisha 1-7-2016 07:43 PM
kat 99 okay jer aku tgok dorg makan kat bawah kaunter.... takkan lah tak boleh nk mkn kat dalam kaunter

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041589s Gzip On
To Top