Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Mampukah Rakan Bukan Beragama Islam Berpuasa? Lelaki Cina Ini Buktikan

29-6-2016 04:17 PM|Dilihat: 5409| Komen: 25

Dia ingin merasai sendiri pengalaman dan suasana berpuasa seperti orang Islam lain
Oleh Izzah Abbasy

Ibadah puasa khususnya pada Ramadan jika ditinjau daripada perspektif ilmu kesihatan dan perubatan juga mengandungi hikmah yang tersendiri.

Malah, pakar-pakar perubatan bukan Islam turut mengakui puasa adalah satu kaedah perubatan yang mujarab kepada sistem tubuh manusia.

Menjadi rakyat Malaysia sudah tentu mempunyai masyarakat berbilang kaum, bangsa dan agama. Jadi, jika diikutkan kita bertuah dapat merasai pengalaman yang berbeza pada setiap tahun.

Seperti yang ingin penulis kongsikan ini adalah lelaki berbangsa Cina tetap gigih mencuba untuk berpuasa sebagai tanda sokongan kepada umat Islam di Malaysia terutama di antara rakan-rakan Muslim beliau.



Dikenali sebagai Jo, dia ingin merasai sendiri pengalaman dan suasana berpuasa seperti orang Islam lain pada tahun 2013.

Jo menyatakan tidak salah untuk dia mencuba dan mengamalkan sesuatu kepercayaan bangsa atau budaya lain selagi ia tidak bertentangan dengan kepercayaan seseorang itu.

Jika anda mempunyai rakan yang bukan beragama Islam dan pernah cuba untuk berpuasa, kongsikanlah dengan CARI.

Jom tengok video tentang pengalamannya sendiri berpuasa penuh untuk kali pertama walaupun sebelum ini dia memang pernah berpuasa tapi hanya bertahan sejam dua sahaja. Memang "respect" dengan sikap Jo ini.



Kredit : Youtube Joseph Germani


Lihat Komen Views: 5409   Comments: 25 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0

Previous : Dialog Keramat Malam Raya, Tak Boleh Lupa Punya

Next       : Perkataan Popular Yang Sering Digunakan Ketika Ramadan

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Andyscenes 14-7-2016 12:40 PM
hest replied at 14-7-2016 08:38 AM
tak tahu la u.. huhuhhu
i terima seadanya.. kalau dia tak bersedia.. atau tak nak.. i pun kena pa ...

betul, agama ni xleh paksa2.  if dia nk masuk islam ok lah juga, dapat pahala

Lain-lain Komen

Quote pestol 29-6-2016 05:18 PM
Edited by pestol at 29-6-2016 05:20 PM

slalu nya kaum kau akan provok islam... ni xpyh nak wayang sangat...
Quote pestol 29-6-2016 05:18 PM
publisiti murahan la apekk
Quote jetonkepoh 29-6-2016 06:48 PM
Korang yg kat atas ni kenapa?? Nmpk korg plak yg lg teruk.
Quote LavaUollss 29-6-2016 09:21 PM
So what??? cainis pandai nyanyi lagu raya, nak kebangga..pandai pakai kain batik, nak kebangga..pandai makan budu, nak kebangga...pandai berpuasa, nak kebangga..lepas ni apa pulak??? pandai mandi junub?? Dek laba bukan apa...kawan cainis dek laba ada cakap. Kalau nak bodek ummah mulayu ni senang je...ikut cara hidup mulayu..pakai baju kurung, makan pakai tangan, nyanyi lagu siti lijah..Pasti orang itu akan diangkat, dipuji, dilambung setinggi langit.
Quote Artemesiaa 29-6-2016 10:47 PM
Dah jadi pekara biasa sekarang ni ramai je yang suka ikut kawan muslim berposa dan ramai juga yang berjaya berposa penuh sehari.
Quote amon_79 30-6-2016 08:18 AM
congrats joe kerana mencuba...
Quote Emperor95 30-6-2016 08:51 AM
tahniah kerana mencuba, lagipun ianya bukan perbuatan yang buruk dan sia2
Quote AMDTurion 30-6-2016 09:13 AM
haha....org sabah dah lama dah buat bende2 satu malaysia ni.

malah ade yg terlebih rajin mengejutkan kawan muslim nya bangun sahur sedangkan dia kristian.

Quote mdhelmi 30-6-2016 09:25 AM
silap2 lepas ni nanti dia convert
manatau
Quote azimodin 30-6-2016 09:45 AM
Biar la dia nak berpuasa, bukan dia mintak orang belanja lauk berbuka pon. Teringat pulak kawan sekolah dulu, budak lelaki cina juga. Tiap2 tahun berpuasa. Siap join group nasyid jadi tukang goyang tamborin. Baru tahun lepas dia masuk. Tahun ni tahun ke-2 dia menyambut Aidilfitri. Kemain lagi beli baju melayu kaler merah, boleh recycle masa katanya
Quote mak 30-6-2016 10:00 AM
dia nak mencuba..nak merasa camner berpuasa tanpa makan dan minum sehari...
elok lah dia ada kesabaran nak meneruskan puasa dia sampai maghrib..tak salahkan..
ramai jer kengkawan yang non muslim buat camni..
Quote hest 30-6-2016 10:07 AM
adoi kawan aku nepal.. skang ni tengah berpuasa.. dan dia tak ponteng walau sehari pun.. untuk pertama kali dia berpuasa lak tu.. ada tanya macam mana rasa mula2.. dia cakap minggu pertama pening kepala.. maybe sebab tak pernah berlapar tiba2 lapar.. tapi skang dia dah ok.. aku respect giller ok.. dia boleh berpuasa penuh 1 bln.. pakwe aku yang chinese pun tak try nak puasa sebulan.. buat lelaki islam yang sengaja skip puasa.. malu la sket.. 1 bulan je kot.. 11 bulan dah makan tak kan 1 bulan tak makan separuh hari merana..
Quote midori888 30-6-2016 10:11 AM

salah sorang best fren adik aku Chinese, tetiap tahun dia akan puasa sehari di bulan ramadhan sebab nak berbuka skali dgn best frens lain yg  muslim. Sejak dari umur diorg 14 tahun lagi....now dah 19 tahun...
Quote minah_kidal 30-6-2016 10:17 AM
dia bukan dj hitz.fm ke?
Quote pestol 30-6-2016 11:41 AM
LavaUollss replied at 29-6-2016 09:21 PM
So what??? cainis pandai nyanyi lagu raya, nak kebangga..pandai pakai kain batik, nak kebangga..pand ...

syabas lava kita sehaluan... setakat wayang kulit apek ni x lalu la ketiak abang nk hadamm...
Quote MariaClara 30-6-2016 03:03 PM
org yg ske pk keburukan org hatinye busyukkkkkkk
Quote ally9970 30-6-2016 04:58 PM
next challenge utk Joe..... berpuasa sebulan, hehehehe... jgn tido jer plak...
Quote LavaUollss 2-7-2016 06:12 PM
Edited by LavaUollss at 2-7-2016 06:13 PM

bukan masalah wayang atau apa. Dek laba tak rasa pun dia wanyang. Lantak dia la nak puasa atau tak. Tapi ummah meleis yang kebangga berlebihan sangat kalau cainis or indian pndai nyanyi lagu hri raya, pandai makan budu, pandai makan tempoyak, sanggup berpuasa, pandai bahasa ereb. So what?? kita duduk malaysia, mestilah ada asimilasi budaya.  Kat sabah sarawak, dah jadi biasa je benda2 ni semua. Semenanjung je yg peghak sangat, orghang utagha kata
Quote Andyscenes 6-7-2016 08:54 PM
hest replied at 30-6-2016 10:07 AM
adoi kawan aku nepal.. skang ni tengah berpuasa.. dan dia tak ponteng walau sehari pun.. untuk perta ...

wah pakwe  chinese, apa rasa dia?

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.041626s Gzip On
To Top