Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Dialog Keramat Malam Raya, Tak Boleh Lupa Punya

28-6-2016 05:13 PM|Dilihat: 3854| Komen: 5

Memang sangat nostalgia, meskipun sehingga kini pengumuman tarikh hari raya
oleh Adib Za

Memang sangat nostalgia, meskipun sehingga kini pengumuman tarikh hari raya masih diumumkan saban tahun namun perasaannya tak sama seperti waktu kanak-kanak dahulu. 

Ia merupakan saat yang sangat ditunggu-tunggu, sehingga kadang kala tersengguk di depan tv. Nak tahu pengumuman tarikh punya pasal. 

Jom ikuti coretan netizen ini seperti yang dipaparkan di blog Ustazlove.com:


Sumber foto: onthespot



Masa kecik2 dulu, maklumat sangat terhad.. semua bergantung kepada TV dan akhbar.. jadi, apa yg keluar kat TV, itulah yang akan dipegang.. berbanding sekarang, dengan adanya media alternatif (facebook, twitter, blog, e-mail, forum dsb), maka maklumat daripada TV dan akhbar masih boleh ditapis dengan jayanya..

Apabila diberitahu tarikh melihat anak bulan Syawal, maka waktu tu memang semua mata akan tertumpu kepada seorang.. iaitu penyimpan mohor besar raja2..

Kalau yang takde TV tu, maka suara radio la yang akan menjadi tumpuan.. aktiviti bermain mercun ke, membuat kuih raya ke.. semua akan dihentikan sementara.. seolah2 masa telah terhenti.. Lalu debaran pun menjelma..

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum w.b.t. Maka dengan ini, saya Penyimpan Mohor Besar Raja2 Melayu, setelah diperkenankan oleh Duli2 Yang Maha Mulia Raja2, adalah dengan ini, mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Aidilfitri __ Hijrah jatuh pada hari

Itulah antara dialog keramat.. Biasanya dulu masa kecik2, kalau malam ni pengumuman raya, esok tu belum raya lagi.. lusa baru raya.. maka akan kedengaran la keluhan anak2 kecik, termasuk la Ustaz Love.. sbb tak boleh nak beraya lagi.. Tapi, bagi para ibu, biasanya mereka lebih suka kalau raya tu lewat sehari.. sbb memberi peluang kepada mereka untuk membuat persediaan terakhir sebelum menyambut lebaran.. kira sempat lagi la nak buat 18 jenis kuih malam tu..

Kalau diumumkan hari raya tu jatuh pada hari esok, maka akan kedengaran la jeritan budak2, termasuk bapak budak.. kerana seronoknya dah habis puasa.. yang budak2 tu seronok dapat makan siang.. bapak budak plak seronok dapat ______ siang. Takyah risau nak kena kifarah..

Serentak itu, akan kedengaran la dentuman meriam buluh dan meriam tanah yang menunggu masa je untuk diletupkan.. Kanak2 akan berlari2 riang sambil bermain bunga api.. suasana luar rumah jadi meriah, sebab ramai orang keluar rumah.. Masa tu, masjid dan surau kebiasaannya tinggal imam dan bilal je.. lepas Isyak, Imam dan Bilal akan bertakbir.. masa tu baru ramai orang datang nak bertakbir.. semangat betul..  - CARI


Sumber asal: Blog Ustazlove


Lihat Komen Views: 3854   Comments: 5 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0

Previous : Kenangan Mencuba Baju Raya Baharu, Sentimental Sungguh!

Next       : Mampukah Rakan Bukan Beragama Islam Berpuasa? Lelaki Cina Ini Buktikan

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote eizarz 11-7-2016 03:17 PM
penyimpan mohor yg sebelum ni yg paling legend....semoga roh nya dicucuri rahmay

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 28-6-2016 09:55 PM
Dolu2 pengumuman tu amat dinanti-nantikan sebab bergantung kepada kemunculan anak bulan semata sekarang dah ikut kalender so masing dah tahu tarikhnya tak perlu berdebar2 menunggu pengumuman lagi.
Quote Jagendas 29-6-2016 08:08 AM
dia ni baru lagi.. yang lama tu rare..
Quote Loloq89 29-6-2016 08:18 AM
yg dulu2 lagi best..

cakap seketui-seketui

suspen lain mcm
Quote zameyla 29-6-2016 09:11 AM
yg dulu lg best, dengan duduk tegak macam robotnya...muka serius, cakap lambat2 bikin suspen ja....
Quote eizarz 11-7-2016 03:17 PM
penyimpan mohor yg sebelum ni yg paling legend....semoga roh nya dicucuri rahmay

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042584s Gzip On
To Top