Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Tips Agihan Pemberian Duit Raya 2016 Mengikut Kategori Umur

21-6-2016 03:08 PM|Dilihat: 6076| Komen: 23

Tinggal lebih kurang dua minggu sahaja lagi untuk seluruh..

Oleh : Dean BZ


Tinggal lebih kurang dua minggu sahaja lagi untuk seluruh umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Sudah pastilah bila tiba sahaja hari raya, kanak-kanak merupakan insan paling gembira dan tak sabar menanti hari yang penuh gembira ini kerana bakal menjalankan "projek kumpul duit raya".

Jadi, ibu bapa dan orang dewasa lah yang akan pening mengira bajet duit raya memandangkan kanak-kanak zaman sekarang terlalu "demand". Bila bagi duit raya sikit, balik rumah habis dicanang pada keluarganya. 

Tak mengapa, usah pening-pening kerana kami kongsikan kepada anda cara pemberian duit raya yang selayaknya untuk tahun 2016. Tips ini mula viral beberapa hari lepas dan mungkin sangat bermanfaat pada kita.

Kredit foto : thestar.com.my



AGIHAN PEMBERIAN DUIT RAYA 2016 MENGIKUT KATEGORI UMUR BAGI SELURUH TANAH MELAYU DAN KAWASAN SEWAKTU DENGANNYA.

0 - 11bulan= RM5/seorang

1thn-5thn=RM2/seorang

6thn-12thn=RM2/seorang

13thn-17thn=RM2/seorang

18thn keatas=Tidak Layak

Anak sendiri tak kira umur= RM20 keatas

Anak buah/sedara mara= RM5 kebawah

Anak jiran/kawan2=RM2 kebawah


Tidak perlulah membazir wang terlalu banyak hanya untuk membahagiakan hati orang lain, bagi ikut kemampuan sahaja asalkan niat kita ikhlas. - CARI Infonet.




Lihat Komen Views: 6076   Comments: 23 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0

Previous : 'Pakcik Ni Nak Meniaga, Betul-Betullah Sikit'

Next       : Comelnya Din, Banyak Betul Kesalahannya - Iklan Raya TNB

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote rosasen 23-6-2016 09:10 AM
dah lama praktik... tapi.. kalau anak sdare kesayangan tu bg lebih skit..hahaha

Lain-lain Komen

Quote teen_angelJB 21-6-2016 04:01 PM
Setuju..
Akan dipraktikkn raya kelak
Quote manjalara_01 21-6-2016 04:27 PM
sorry...tahun ni  i bg kuih raye sj....
take it or leave it!....ahahahhahaha
Quote amukgemuk 21-6-2016 04:54 PM
Punah---budak dulu no angel, tapi duit habis untuk benda sia-sia jenis okay sahaja---makan benda merapu, etc---budak sekarang dapat duit--pegi cyber cafe main game sampai pagi----atau ada advance main game lip lap lip lap letak duit punya ==pakai smartphone
Quote pr3ttytw33ty 21-6-2016 07:03 PM
bg jelah sekadar mampu. raya setahun sekali je pon. anggap jelah sedekah. murah rejeki kan. seronok tau tgk derang hepi dpt duit raya.
Quote mujer_in_espejo 21-6-2016 07:03 PM
Mujur anak2 sedara/sepupu  yg kecik x ramai. Minggu dpn gi bank tuka duit. Tahun lepas tukar RM300 dia bagi note RM1 semua mmudahkan keja aku agih2 dlm sampul
Quote cmf_Kimmy 21-6-2016 07:53 PM
aku  dah lama  bagi duit raya ikut umur budak2.......tapi sebelum tu aku paksa dia orang makan sikit kuih, tak pun minum air  sikit sbb byk lagi rumah nk pergi.

yg bestnya tiap raya tak pernah miss dpt duit raya dari semua anak buah yg bekerja.  

Quote retnoel 21-6-2016 08:33 PM
Hahaha menarik utk dicuba thn ni..lebih ekonomik..
Quote AbukRokok 21-6-2016 08:36 PM
i nak buat sistem cabutan bertuah
klu bertuah dpt 5 hinggit...klu x.....dapatlah sila cuba lagi tahun hadapan
Quote seeriesagain 21-6-2016 10:02 PM
Setahun skali jer bg duit raya kat anak sedara... so bg ler lebih sikit...
Quote Super-M 22-6-2016 05:10 AM
Aku tak galakkan minta duit raya.kalau mampu  bg.sbb didik anakkan dari kecil.banyak budak skrg biadap,budak2 raya rumah mil aku,,dia bg rm2..alah rm2 je.aku cakap je kalau tak nak bg acik balik duit tu.

Aku masa tak da anak perhati je ipar aku dok bg budak2 rm20 sorang,bila dia gawat ekonominya,anak sedara mula rungut.Ala rm5?yg memberi tak salah sbb kalau bkemampuan apa salah lebih.tp kita sebagai org tua dr awal kena didik raya ni bukan sbb duit kalau tak lahirlah kanak2 mulut cabul.nasib aku mak aku titik mulut awal2 dlu sbb suka periksa bape org bg,bila dia marah baru paham knp.
Quote ejans 22-6-2016 05:51 AM
Aku bg je bape yg mampu... anak2 buah sdars2 aku bagi lebij sket sambil bg nasihat simpan menabung tok masa depan.. jgn beejoli je... ye lah. Kita dulu pon dapat duit raya sampai beribu... apa salahnyaaa kita lak yg memberi tok anak2 kita.. sedekah dan mengucikan harta juga tuu..
Quote tricomonas 22-6-2016 10:28 AM
Sorry budak2..tahun ni ekonomi gawat...takdak duit raya dari aku..(peduli hapa orang nak kata)
Quote sabar_sabariah 22-6-2016 10:40 AM
AbukRokok replied at 21-6-2016 08:36 PM
i nak buat sistem cabutan bertuah
klu bertuah dpt 5 hinggit...klu x.....dapatlah sila cuba lagi tah ...

rasa cam nak try buat sistem cabutan bertuah ni
tapi takut pulak jadi bualan mulut ke mulut
kang sampai jumpa raya tahun depan tak habis mengata aku
Quote sipendiam 22-6-2016 11:38 AM
tahun lepas aku dah bagi ikut umur, konsep family aku terbalik, makin tinggi belajar makin banyak isi

tapi tahun ni gawat, bagi flat rate je semua.

yang anak sepupu/jiran aku bagi rm2

yang kutu langau datang sebab nak duit raya aku bagi rm1 je..lantak kome la
Quote lurve82 22-6-2016 12:01 PM
biasa bg kat anak2 buah thn lpas rm20..thn ni kurg sket sejajar dgn penambahan sepupu2 korg...rm10 sudah..anak sendiri rm50 sorg...mak rm 150...makcik2 tong2 dgn siblings sorg rm100...

dulu adik aku penah kena marah dgn arwah abah..sbb ada org hulur sampul adik aku xmo amik...lpas kena marah bru nk amik...abah ckp amik je xkisah nilai berapa dan walaupun nmpk org tu miskin...so kat anak2 pun sama..sape bg dorg amik bg aku simpan..
Quote pearl.silver 22-6-2016 02:13 PM
Selama ni bg ikut umo..sampai la da dpt kje br xde duit raya
Tp tahun ni gawat..so bg flat rate je..
Quote red_cattleya 22-6-2016 08:16 PM
dulu, arwah abg kpd nenek aku pernah bagi 30sen sbb dorang org susah..sampai skrg aku ingat bini dia mcm malu sbb arwah bagi 30sen je..tapi aku tau niat arwah mmg nak bersedekah..

tapi selalu gak aku jumpa, klu anak org kaya bagi lebih tpi klu anak org susah, sikit pulak bagi..
Quote cikanggun 23-6-2016 06:57 AM
pernah tahun sblm ni tak bg lgsg duit raya sbb gawat... InsyaAllah tahun ni bagi tp ala kadar ikut kemampuan... acik pon xde baju raye, inikan nk mewah2 kan kome dgn duit raya koyan2
Quote zoe1511 23-6-2016 08:00 AM
bebudak yg pakai hp lagi canggih dari iols, iols tak bagi

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043577s Gzip On
To Top