Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Kurta Pajama India Atau Kurta Melayu Hipster Pilihan Anda?

8-6-2016 02:22 PM|Dilihat: 11064| Komen: 11

Kurta atau kurti adalah pakaian tradisional yang dipakai di Afghanistan, Bangladesh, India
Oleh Izzah Abbasy

Kurta atau kurti adalah pakaian tradisional yang dipakai di Afghanistan, Bangladesh, India, Pakistan, Nepal, dan Sri Lanka. Kurta adalah pakaian yang longgar yang bahagian bawahnya panjang sehingga paras lutut.

Apa beza kurta India dan Melayu ini? Sudah tentulah jenis kain dan corak yang terdapat pada kurta tersebut. Di Malaysia, kurta direka lebih 'simple', kosong, agak ketat mengikut tubuh badan dan menggunakan warna-warna yang mendapat pilihan tertinggi.

Selain itu, kurta India dan Melayu juga berbeza daripada segi ukurannya. Kurta pajama lebih labuh dan tampak elok sahaja pada si pemakai. Kurta Melayu atau di Malaysia terdapat dua rekaan di bahagian leher yang berbeza iaitu Teluk Belanga dan Cekak Musang.

Jom, lihat gambar di ini. Yang mana satu menjadi pilihan anda? Kurta Pajama India atau Kurta Melayu Hipster yang semakin digilai ramai jejaka di Malaysia. - CARI Infonet  

Kurta Pajama










Kurta Melayu Hipster










Kredit Foto : Google





Lihat Komen Views: 11064   Comments: 11 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2

Previous : 3 Gaya Warna Tudung, Cantik Seperti Laudya Cynthia Bella Untuk Lebaran

Next       : Baju Melayu QieRahman, Stylo Tapi Tak 'Over' Memang Cun!

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote batman_2007 9-6-2016 08:49 AM
Kurta dari sana sgt menarik ok. Rembes tgk.

Kurta sini, ayooo ,Kalau boleh design tu nk nmpk mcm baju kurung tak sah.

Lain-lain Komen

Quote Themilo 8-6-2016 02:33 PM
berair akak tengok sekor2 dekk
Quote kiutkiut 8-6-2016 02:52 PM
bkn ape kurta melayu lebih pendek.. tengok ketinggian la kan..
kekeke
Quote chinta89 8-6-2016 03:03 PM
kurta melayu kalau org pendek x sesuweiiii nampak lg pendek
Quote epis 8-6-2016 03:09 PM
sume cantik2.. aduhai kalau byk duit nak je borong...
Quote catalina 8-6-2016 04:06 PM
Cantik...senang x pyh pakai samping. Slalunya samping pkai sampai solat raya aje lps tu dah tereban merata dah...
Quote Artemesiaa 8-6-2016 04:47 PM
Yang tradisional jugak nampak menarik.  Apa pun kurta ni kalau jenis bantut pakai lagi nampak kemetot.
Quote missinpiece 8-6-2016 04:47 PM
Dua2 jenis nampak segak dipakai. X macam yg sejenis lagi tu ::
Quote donut_1752 8-6-2016 06:43 PM
Prefer khurta dari Pakistan
Quote imransulaiman 8-6-2016 06:51 PM
tak berapa nak tinggi dan tak berapa nak kurus sila fikir banyak kali kalau nak pakai kurta



*mohon jangan ada yang terasa
Quote mizkajura 9-6-2016 08:40 AM
kurta apa pun elok je si jantan pakai tutup aurat.

cer kalau juuubbah si pompuan. what, juuubah?
ngan sendat kat tettek, ngan ada ropol2.
pitam la nak.....sekali tgk dah mcm langsir kat kepala jemala. tgk bawah sikit ingatkan botol air

yg si tukang buat  baju acah2 model islamic....LOL
Quote batman_2007 9-6-2016 08:49 AM
Kurta dari sana sgt menarik ok. Rembes tgk.

Kurta sini, ayooo ,Kalau boleh design tu nk nmpk mcm baju kurung tak sah.

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048738s Gzip On
To Top