Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

'Online Shopping' Berisiko Tinggi Kena Tipu?

11-3-2016 12:24 PM| Komen: 225



Artikel Oleh Izzah Abbasy | Video Oleh Izzah Abbasy & FirdausZ | Suntingan Visual  FirdausZ


Berniaga secara talian semakin menjadi pilihan ramai kerana pembeli hari ini melihat barang yang dijual atas talian lebih mudah dan cepat.

Trend memilih barang di hujung jari ini atau dikenali sebagai 'Online Shopping' banyak kebaikannya malah tidak kurang juga ada keburukannya.

Terpulang kepada pembeli atau pelanggan untuk memilih dan membuat pilihan mana yang dirasakan sesuai dan selamat kerana umum mengetahui, peniaga online ada yang jujur dan ada juga yang menipu.

Justeru, jadilah pengguna dan pembeli secara talian yang bijak agar tidak ditipu oleh mana-mana pihak seperti yang berlaku baru-baru ini.

Jom, dengar apa kata mereka tentang isu ini. - CARI Infonet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
14
Marah
11
Terkejut
12
Sedih
19
Lawak
24
Bosan
14
Komen: 224
Komen

Komen Terbaru

Quote LEON86 10-7-2017 11:15 PM
Saya sangat enjoy shopping kat 11STREET & LAZADA ni dua Company Besar, tak yah takut kena tipu, kalao barang terima rosak atau berlainan dengan masa order boleh minta return, depa ade return policy...

Lain-lain Komen

Quote pyropura 11-3-2016 12:26 PM
kat nugara Moslem aje kena tipu, kat negara kapir lahnat yahudi zionis ok aje semua...
Quote ultra78 11-3-2016 12:37 PM
Syukurlah selama kini belum pernah tertipu walaupun berjual-beli dengan seller di lelong.com.my dan lowyat. Kena tengok reputation seller dan komen dari pembeli terdahulu.

Kalau pakaian saya masih lagi pergi ke kedai fizikal sebab cerewet.

@CARI-IIN suka shopping online ke?
Quote ciskek.leleh 11-3-2016 12:42 PM
pernahla kena skali wktu beli baju, mujur rm30 je..
latest, tgk ramai kena tipu dgn penjual brewer yeast..
Quote jejaka_hensem 11-3-2016 12:42 PM
suka shopping online sbb dpt tawar2 harga.kekadang tu,dpt harga murah dari yg dorg tulis tu
Quote rospinki 11-3-2016 12:46 PM
jgn kan online kat real ni pon kalau dh bodo memang kena tipu..cer ceredik sikit.
Quote Madel 11-3-2016 12:53 PM
Alhamdulillah...belum pernah kena tipu..
aku kalau beli brg on9 pun biasanya bawah rm100 je..
Quote devilito2 11-3-2016 02:42 PM
on9 di lazada jer....
Quote cmf_premierleag 11-3-2016 02:44 PM
Aku x percaya lgsg instaseller ni sume
So kalo nk online bagai gak..aku beli kat reputable online seller je mcm FV Zalora Lazada
Quote nour2001 11-3-2016 02:46 PM
Yes..dah kena few times tapi tak pernah serik ..akk cuma beli brg kat 3 website saja ...yesstyle, jollychic dan ebay ..dan ebay jgn beli brg dari ebayer yg punye kurang dari 10 feedback ...dan bayar melalui PayPal sajork ..kalu kena tipu boleh dpt duit tu balik ..
Quote dino 11-3-2016 02:51 PM
pyropura replied at 11-3-2016 12:26 PM
kat nugara Moslem aje kena tipu, kat negara kapir lahnat yahudi zionis ok aje semua...

yg kena tipu tu kat 11street... bkn calang2 online store tu..... yg paling byk rekod kat mudah.my.... lelong....
yg beli kat 11street tu beli iphone... dpt padlock
tp sbb tmpt sopping secure... dpt la ganti balik.....  sbb tu nak sopping kena check reseller tu... rating segala..... klau mcm lazada pun sama.....
aku tak berkenan ngan lazada.... offer 80% konon..... brg letak rega rm500++..... potong 80% katanya... rega rm100.... pdhl mmg rega rm100 pun

so nak beli apa2 online ni sila compare harga sblm beli....
Quote CARI-IIN 11-3-2016 05:40 PM
ultra78 replied at 11-3-2016 12:37 PM
Syukurlah selama kini belum pernah tertipu walaupun berjual-beli dengan seller di lelong.com.my dan  ...

Suka juga.. tapi punyalah lama belek2, baca review bagai.. takut dapat xsama mcm gambar.. hehehe

Quote CARI-IIN 11-3-2016 05:42 PM
dino replied at 11-3-2016 02:51 PM
yg kena tipu tu kat 11street... bkn calang2 online store tu..... yg paling byk rekod kat mudah.my. ...

iya.. setuju ngan dino
Quote ultra78 11-3-2016 05:44 PM
dino replied at 11-3-2016 02:51 PM
yg kena tipu tu kat 11street... bkn calang2 online store tu..... yg paling byk rekod kat mudah.my. ...

lazada tu mmg style macam tu. Bila compare rega barang dengan di luar sana, dia dah markup melangit tinggi, lepas tu bagi diskaun gila-gila nak tunjuk seolah-olah barang dia murah. Orang mudah terpedaya bila nampak berapa figure % diskaun tu.
Quote mesmerize 11-3-2016 05:53 PM
selalu gak soping tudung n shawl kat insta..
semuanya ok mmg dapat barang2nya. dan murah2 lak tu berbanding harga kat kedai. cuma kekadang dapat tak berapa berkualiti lah, contoh warna bercapuk2. benang tertanggal. yelah kita tak belek2 dulu sebelum beli.
hadap je lah.
Quote giyomi 18-3-2016 08:36 PM
I pon selalu hilang sabar bila beli kat MYSALE. dah lah CS cam sial nak jawab punyer lah susah pas tu barang asik lambat bila tanya sedang di investigate bagai. nak lapor sapa ni...peniaga tak beretika langsung.
Quote ChildrenOfBodom 18-3-2016 08:46 PM
hamdalah belum pernah kena tipu lagi,
yg kena tipu tu beli kat penyangak2 kt facebook kot,

Quote MeghanK 18-3-2016 08:54 PM
ultra78 posted on 11-3-2016 12:37 PM
Syukurlah selama kini belum pernah tertipu walaupun berjual-beli dengan seller di lelong.com.my dan  ...

kasut berani tak beli online

saya pon cerewet jugak..setakat ni beli online pon hanya supplemen yang biasa makan saja

Quote zorrro_03 18-3-2016 09:57 PM
rospinki replied at 11-3-2016 12:46 PM
jgn kan online kat real ni pon kalau dh bodo memang kena tipu..cer ceredik sikit.

Amboi mulut kau ros.... Apa hal melalak sgt ni?  
Quote rospinki 18-3-2016 10:09 PM
zorrro_03 replied at 18-3-2016 09:57 PM
Amboi mulut kau ros.... Apa hal melalak sgt ni?

Sori yop...ros baru beli on9 hengbeg cantik sgt agaknya diorg igt tkde org perasan tp ros belek2 jumpa terus beli..lepastu chk balik dh sold out item hya satu tu je ada. Untung oooo..rege kt luar 650 ros beli 260 jeeeee..wahaha suka2.

Lihat semua komen(225)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090929s Gzip On
To Top