Fokus
Fokus 4-3-2016 11:23 AM 11.3K Views
DescriptionBenarlah bak kata pepatah, "kerana nila setitik, habis rosak susu sebelanga."

ADVERTISEMENT


Oleh Izzah Abbasy

Berbaju putih bersih, berada di hospital, klinik dan di tempat yang memerlukan ia adalah seorang jururawat.

Seorang doktor juga tidak dapat melakukan kerjanya sebaik mungkin tanpa bantuan dari seorang jururawat.


Kita boleh mengenali setiap jururawat dengan pelbagai warna jalur pada cap atau di atas tudung mereka. Setiap warna ini menunjukkan jenis dan tugas yang berlainan pada jururawat. Contohnya, di hospital, jalur biru adalah Jururawat Terlatih U29 dan jalur ungu pula adalah Jururawat Masyarakat U19.

Namun, adakah kita benar-benar memahami tugas mereka? Kenapa baru-baru ini ada yang kecam para jururawat setelah dua aduan menyatakan mereka sebagai pelacur dan setelah sekeping gambar lucah tersebar di laman media sosial?

Berikut, perkongsian pandangan dan penjelasan yang menarik oleh seorang jururawat menepis tanggapan negatif orang awam kepada mereka.



Benarlah bak kata pepatah, "kerana nila setitik, habis rosak susu sebelanga." Seorang dua saja yang buat onar, semua dilihat teruk dan rosak.

Menjadi seorang jururawat perlulah mempunyai ketahanan mental yang tinggi kerana ia berada pada tahap pekerjaan melayan karenah manusia lain yang mana boleh menimbulkan ketidakselesaan dan masalah-masalah luar jangka akibat daripada ragam manusia yang berlainan dan mereka bukanlah 'pelacur' seperti yang dikatakan.

Tuduhan dan aduan yang dilemparkan sangatlah tidak berasas. Adakah lelaki yang melabel jururawat sebagai pelacur setelah jururawat tersebut menolak dan tidak mengikut kehendak batinnya?

Malahan, jika jururawat tersebut ada menawarkan khidmat seks, pasti dia akan dilucutkan jawatan sebagai penjawat awam oleh pihak Kementerian Kesihatan.

Ingatlah, jururawat juga insan biasa. Membantu dikala pesakit memerlukan rawatan. Tidak perlulah kita melabel sesiapa jika kita tidak mengenali dan mengetahui perkara yang sebenar. Berdiam lebih baik daripada bersuara. Sekurang-kurangnya, kita terhindar dengan dosa percuma. Betul tak? - CARI Infonet

Prev.:'Rumah Degil' Chow Kit, Warisan Yang Perlu Dipertahankan

Next:[Edisi Viral Terbaru] Jubah Telanjang Sudah Mari!


ADVERTISEMENT


Komen Terbaru
Knowlee 4-3-2016 11:49 AM
Mana muka lelaki yg ckp nurse pelacur tu? Ai guess mesti pecah jamban.
krustykrab 4-3-2016 11:59 AM
sapo yg panggil nurse ni pelacur?
LuLu^Lost 4-3-2016 12:14 PM
Dia gagal tackle jururawat tu buat girlfriend kot, tu yg tercabar tu cop jururawat pelacur. Dlm kepala org tu "kotor" semata2. Kalau la korg paham apa yg lulu maksudkan
giyomi 4-3-2016 01:43 PM
sorry to say, mereka ni bukan pelacor tapi perasan bagus. Kebanyakkan nurse mmg perangai cam sial dan tak beretika, itu hakikat sebenarnya wlpon tak dinafikan mmg ada yg baik.
manjalara_01 4-3-2016 03:17 PM
Quote: LuLu^Lost: Dia gagal tackle jururawat tu buat girlfriend kot, tu yg tercabar tu cop jururawat pelacur. Dlm kepala org tu "kotor" semata2. Kalau la korg ...


Ni kes viral ke?...x kluar kat cari pun....
x tahu citer x best la...tau2 kluar surat penjelasan..uhuhuhuhu
belilies 4-3-2016 04:50 PM
Mana gambar yg dikatakan pelacur tu?
clarizsa 4-3-2016 05:35 PM
pelacur tu terlalu harsh la kan...

tapi eh sudah2la nurses ooiii...
mkin mengada ngada pulak hadap puji zmn skrg...

yg baik2 hati mulia tu terima kasih...

yg mcm tahik perangai tu xyah perasan lebih sgt..
ko kerja pun sbb hadap gaji kn...
bknnya kerja free...

barfi 4-3-2016 07:19 PM
Ada pelatih nurse usap2 barang pesakit.
Kisah benar.
sempeneh 4-3-2016 11:56 PM
aku dulu tunggu orang dalam wad

tgk nurse ni ada yg pakai ketat2 ...mmg stim gak la ...
qronaldo7 5-3-2016 12:11 AM
Quote: barfi replied at 4-3-2016 07:19 PM
Ada pelatih nurse usap2 barang pesakit.
Kisah benar.

Erk. Pesakit laki?
Jerambut 5-3-2016 02:12 AM
lucah nya tajuk. Dia macam ni.... masa aku darjah satu... kawan aku tanya la..
apa nama satu kuih yg jual kat kantin tu. Aku pun tak sure.. orang sebut bunyi 'pucuk udang'..
sebenarnya cucur udang. Aku cakap la kat dia.. pucuk udang.
Lepas tu dia beritahu la macik kantin tu, dia nak beli pucuk udang.
Hahaha orang kantin tu cakap ' ah.. ye la pucuk udang..nah '
K bai. Sambung balik citer nurse kena tuduh cikcur tu.
kambeng_masam 5-3-2016 10:36 AM
kenapa jururawat je? ni mesti kinky sangat kat mecy nihhh... awat tak cakap kat guru pompuan? pun buleh tahan juga punya gataiii.
bluehedgehog 5-3-2016 10:40 AM
Quote: sempeneh replied at 4-3-2016 11:56 PM
aku dulu tunggu orang dalam wad

tgk nurse ni ada yg pakai ketat2 ...mmg stim gak la ...

x bole salah awak...
ni dna sejak turun temurun...
hanamunir 5-3-2016 12:38 PM
Edited by hanamunir at 5-3-2016 12:41 PM

setakat ni jumpa mana2 nurse ok aje,
kadang2 ada juga nurse2 yang muda ni baju diorang tu macam sengaja dikecikkan, sendat ajork, da la kaler putih, dapat pulak yang tak pakai inner kat dalam, haa elok la tayang tali bra kaler hitam la, polkadot la, macam2..nak pikat doktor ke apa?
tapi ada satu kali tu, iols tolong jaga aunty kat satu hospital ni, iolss cuti sem, offer la diri jadi niece yang terbaik gitu,
first time jaga orang baru lepas operate,
esok pagi tu nurse datang kat katil nak tukar saluran air kencing ke nak lapkan badan ke apa entah,
disuruh nye iols yang angkat aunty iolss,
da la iols tak tau apa2, cara angkat pun tak diajar, kang trrburai tempat operate aunty iols tu macam mana??


boleh aje nurse tu tengok aje..
iols siap cakap kaka nurse iols tak tau la,
dia senyum ajeeee,hmmm, lpastu bila ada sorang doktor ensem ni datang,
eh2 dia pulak yang paling sibuk,
eh tak pe adik tak payah buat, biar kakak sajeee,hmmmm,pandai kan ko kakak,
mentang2 macam pelakon korea doktor tu..


apa2 pun lama2 baru iols tau kalau kita nak angkat orang sakit, tak boleh guna tapak tangan , nanti sakit ketiak dia, kita angkat guna lengan support dengan siku gittew, lengan kan tebal sikit isi, x de la sakit sangat..
shernazz 5-3-2016 03:28 PM
nurse akan jadi cm respect bila kau jadi classy okeh
kalau ko asik ngadu itu ini, cerewet bagai,,, padan muka kau...hahahaah
rajoli 6-3-2016 04:04 PM
Quote: MARKONAH replied at 5-3-2016 11:17 PM
Kebanyakan nurse yg muda2 ni memang gatal semacam.. kalau dgn doktor lelaki, bukan main lg kepit sua ...

Alahai..dgn nurse pun ko tewas? mesti ko ni azab sgt smpai laki ko lari cari nurse..
revoc 7-3-2016 11:23 AM
Quote: MARKONAH replied at 5-3-2016 11:17 PM
Kebanyakan nurse yg muda2 ni memang gatal semacam.. kalau dgn doktor lelaki, bukan main lg kepit sua ...

aku rasa ex kau yg terer

pyah lar nk btpuk dua belah tngan ngam nurse