CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Brader Ini Kongsi Tip Berkereta & Bertiga Ke Krabi Kos Bawah 1 Ribu, 4H 3M

1-3-2016 03:50 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 5906| Komen: 19

Description: Tip yang dikongsikan di laman Facebook miliknya ini mungkin boleh dijadikan panduan buat anda semua yang ingin cuti-cuti ke Krabi
Oleh Izzah Abbasy

Percutian ke Krabi, Thailand sudah pasti menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Tidak kiralah bercuti sebagai backpaker, mengikut trip, bersama keluarga mahupun berbulan madu.


Biasanya pakej percutian ke Krabi kosnya kira-kira satu ribu ke atas. Jika yang biasa pergi ke sana, pasti sudah tahu berapa kos yang perlu dihabiskan.

Namun, bagi brader ini lain pula ceritanya. Beliau, isteri dan anaknya ke Krabi selama 4 hari 3 malam dengan menaiki kereta Myvi tetapi kosnya hanya RM800 sahaja. Murah kan? Tip yang dikongsikan di laman Facebook miliknya ini mungkin boleh dijadikan panduan buat anda semua yang ingin cuti-cuti ke Krabi . - CARI Infonet


5

Bagus
7

Marah
8

Terkejut
6

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (29 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zameyla 1-3-2016 04:15 PM
Aku p Pattani, Yala Narathiwat, 3 hari 2 malam, lebih kurang RM800.00 jugak..
Quote adnil 1-3-2016 04:25 PM
bertiga dgn budak kecik rupanya... xyah kira lerrr.  anyway holiday kat selatan thailand nih mmg murah jer - murah lagi dari nak ke pulau semenanjung apa tah lagi sabah.
Quote LavaUollss 1-3-2016 11:20 PM
kenapa kena selit singgit? dek laba x pernah la pegi border belah2 thailand ni.
kalau tak selit, tak boleh masuk ke?
Quote yayangmama 2-3-2016 10:22 AM
hari tu anak sdara dok kat kulim pon sibuk ajak g krabi...dia kata xjauh dpd sana

heheheh...cuma pk lau dari johor ni...mau2 penat dia seminggu jugak nak kena cuti
Quote ibu_haritz 2-3-2016 11:14 AM
adnil replied at 1-3-2016 04:25 PM
bertiga dgn budak kecik rupanya... xyah kira lerrr.  anyway holiday kat selatan thailand nih mmg mur ...

teringin nak gi krabi..
but mase ni blum konfiden lg nk bwk anak2 gi sane..
tp mmg murah yer klu pegi belah selatan thai tu??

Quote Shahreen74 2-3-2016 12:48 PM
Edited by Shahreen74 at 2-3-2016 12:55 PM

Dah pernah gi Krabi... 2 kali konvoi motor & sekali konvoi berkereta ngan family.. x sure lak perbelanjaan ke sana sebb semua asben tanggung..  heehee.. bro nih pandai bajet.. tp ngan anak kecik sorg.. xla bajet besar.. 800 tu ok gak.. tp saya pergi last year.. byk gak la perbelanjaan tu.. sebb ada ambik package tp bukan package round pulau.. sebb anak2 kecik lg so x berani round pulau.. klu kene ombak yg besar.. mau melambung2... risau.. sebb pernah ambik package pulau2 & tahu lah mcmmana ombaknyer tu... so saya ambik package ke pool2.. naik gajah.. kolam air panas jer.. utk anak2 pun...

mmg kene selit seringgit dua dlm passport tu.. duit kopi kot.. entah la.. dah org suruh buat je laa.. x pasal2 dah join koruption... ciss..
Quote adnil 2-3-2016 03:58 PM
ibu_haritz replied at 2-3-2016 11:14 AM
teringin nak gi krabi..
but mase ni blum konfiden lg nk bwk anak2 gi sane..
tp mmg murah yer klu ...

so far xde la banyak sgt pulau selatan thai yg saya dah jejak - koh lipe, koh lanta, koh bulon, krabi jer lah takat nih.. tapi saya berani cakap setakat 4 tempat nih mmg murah untuk keluarga kami 6 beranak (anak 2 dah teenagers dan 2 skolah rendah) berbanding dari pegi perhentian, tioman, redang.  especially kalau pegi masa low season - bilik kat hotel 5 bintang boleh dapat rm100+ semalam jer.. tapi gamble la dgn cuaca - alhamdulillah setiap kali pegi walaupun dalam lingkungan low season cuaca baik.
trip pertama saya ke krabi dgn anak kecil 6 bulan - puas dia main pantai, naik speedboat ronda pulau sbb kami nak gie island hopping sambil snorkeling.
ni tengah menghitung hari nak repeat koh bulon... can't wait!!!
Quote ibu_haritz 2-3-2016 04:30 PM
adnil replied at 2-3-2016 03:58 PM
so far xde la banyak sgt pulau selatan thai yg saya dah jejak - koh lipe, koh lanta, koh bulon, kr ...

nak tanye lagi bole???
slalu low season bile ye??

Quote simbiosis 2-3-2016 11:58 PM
adnil replied at 2-3-2016 03:58 PM
so far xde la banyak sgt pulau selatan thai yg saya dah jejak - koh lipe, koh lanta, koh bulon, kr ...

koh lipe pada saya boleh tahan mahal tp sebab saya tak pernah pergi perhentian so tak pasti dengan cost ke perhentian.
koh bulon tu area mana ya? nak kena google ni..

Quote adnil 3-3-2016 09:04 AM
ibu_haritz replied at 2-3-2016 04:30 PM
nak tanye lagi bole???
slalu low season bile ye??

boleyyy mmg tujuan forum untuk share maklumat supaya semua dapat benefit kan....

low season di kepulauan selatan thai nih mula dari bulan mei hingga oktober.. macam koh bulon, ada accommodation mmg langsung tutup - cam kat redang perhentian gak... koh lipe masih buka tapi with limited speedboat transfers dari pak barra (dari langkawi pun ada tp sy xpernah guna sebab mahal - pd saya better ke pak barra sambil melencong pi hatyai pas tu ehehhee)

as for krabi koh lanta open all year long - cuma aktiviti laut ie snorkeling island hopping tu kena check dgn keadaan cuaca semasa...
Quote adnil 3-3-2016 09:06 AM
simbiosis replied at 2-3-2016 11:58 PM
koh lipe pada saya boleh tahan mahal tp sebab saya tak pernah pergi perhentian so tak pasti dengan ...

haah sejak 2/3 thn kebelakangan nih koh lipe mmg dah menginjak mahal sbb ramai yg viralkan so market pun up la kan.. lgpun dah banyak betul new resorts naik kat koh lipe tuh.. ms saya pegi masih lagi tenang walaupun anjing anjing ada jer berkeliaran cam sekrg nih...

koh bulon adalah half speedboat journey dari pak barra ke koh lipe... so kita mmg kena tukar dr speedboat ke longtail kat tetengah laut tanpa sebarang jetty.
Quote ibu_haritz 3-3-2016 09:21 AM
adnil replied at 3-3-2016 09:04 AM
boleyyy mmg tujuan forum untuk share maklumat supaya semua dapat benefit kan....

low season di  ...

oh ok..tq ya..
nak kena bljr byk lagi ni..
Quote adnil 3-3-2016 09:24 AM
ibu_haritz replied at 3-3-2016 09:21 AM
oh ok..tq ya..
nak kena bljr byk lagi ni..

ms kami gi krabi dan koh lipe 1st time (kami drive ke sana) xramai sangat lagi malaysian ke sana (AA lom open route) so information rather limited tapi ada lah... tapi ms kami nak gie koh bulon 1st time dulu mmg susah nak cari info... jenuh dok mengoogle cari info..

Quote -electrifying- 3-3-2016 12:48 PM
bab tol tu kelakar
Quote Dwdrum 3-3-2016 11:13 PM
Edited by Dwdrum at 3-3-2016 07:15 AM
adnil replied at 2-3-2016 05:04 PM
boleyyy mmg tujuan forum untuk share maklumat supaya semua dapat benefit kan....

low season di  ...


I hendak tanya
Selepas u mention tentang koh bulon i ada google some information cantik koh bulon island .
1.boleh i beli pakej dari hatyai? Any recommendation ?
2.seems information about hotel and resort tidak banyak boleh i try and error concept but i takut apabila i sampai prolly will full booking.
3 when is high season?because i had an experience been in koh lanta due low season air laut murky.
Harap u dapat membantu i tertarik hendak melawat
Quote simbiosis 3-3-2016 11:35 PM
adnil replied at 3-3-2016 09:06 AM
haah sejak 2/3 thn kebelakangan nih koh lipe mmg dah menginjak mahal sbb ramai yg viralkan so mark ...

saya pergi koh lipe last month, ambik boat dr pak barra.
koh bulon ni kiranya shorter journey drp koh lipe?
masa journey balik dr koh lipe angin kuat so naik speed boat memang adventerous.



Quote adnil 4-3-2016 11:15 AM
Dwdrum replied at 3-3-2016 11:13 PM
I hendak tanya
Selepas u mention tentang koh bulon i ada google some information cantik koh bu ...

koh bulon ni halfway speedboat trip dari pak barra ke koh lipe.  pulau nih mmg kecik jer xde kenderaan pun kecuali motor yg ada carrier tepi tu utk angkat barang. bukan happening cam koh lipe pun - this is a very laid back island and i truly hope it stays this way.
accommodation mmg xbnyk kat pulau nih - the two notable ones are pansand resort and koh bulone resort (beachfront) - ada lagi a few inland small resorts - so kalau nak datang mmg kena book in advance jangan lah main terjah jer cam gi krabi - mau tido khemah tepi pantai jer nanti.
dan kena cek gak dgn hotel buka x during low season sbb transfers pun very limited during low season dan most mmg tutup from may till early october.

Quote adnil 4-3-2016 11:23 AM
simbiosis replied at 3-3-2016 11:35 PM
saya pergi koh lipe last month, ambik boat dr pak barra.
koh bulon ni kiranya shorter journey drp ...

Koh Bulon

yup slightly jer lah shorter maybe dlm 15-20 mins difference kot..
eheh.. kami nanti naik longtail boat ke koh bulon.. harap cuaca dan angin bersahabat lah dengan kami nanti... xbleh nak naik speedboat sebab susah utk wargamas nak transfer dari speedboat ke longtail vice versa..
Quote Dwdrum 5-3-2016 04:36 AM
adnil replied at 3-3-2016 07:15 PM
koh bulon ni halfway speedboat trip dari pak barra ke koh lipe.  pulau nih mmg kecik jer xde kende ...

Thank you adnil.

Lihat semua komen(19)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 07:59 AM GMT+8 , Processed in 0.088752 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top