Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

5 Kesalahan Biasa Ketika Anda Blow-Dry Rambut

24-2-2016 01:19 PM| Komen: 4


Oleh Fyruz Hanna

Baru lepas potong rambut di saloon memang cantik kan? Nampak seperti artis bukan?

Tapi lepas keluar daripada salon, esoknya untuk mengekalkan rambut yang sama seperti di set di saloon, pastinya kita sering melakukan kesalahan ini.

Kesalahan biasa dilakukan ketika blow-dry rambut:

1. Tak bahagikan rambut kepada beberapa bahagian

Ketika rambut basah, anda terus sahaja keringkannya. Tak bahagikan rambut anda beberapa bahagian.


2.Pilih berus yang salah semasa menyikat

Gigi sikat penting untuk menentukan kecantikan rambut anda. Pilih sikat bulat yang bergigi 360 darjah untuk memudahkan anda membentuk rambut.


3.Rambut terlalu lembap

Ini paling biasa. Memanglah blow-dry untuk keringkan rambut tetapi blow dry rambut yang sangat basah adalah kesalahhhhhn besar sama sekali. Dinasihatkan anda untuk keringkan menggunakan tuala dahulu sepaya tiada air meleleh daripada rambut dan ia mengurangkan kuasa elektrik.


4. Dryer disetkan aras 'paling panas'

Mulakan dengan aras paling rendah dan slowly kepada aras paling panas. Rambut anda tidak akan mudah rosak dan putus.



5.Pegang dryer dalam satu hala

Sila gerakkan dryer anda dan halakan pada rambut untuk 360 darjah atau dalam keadaan membulat. Bukan hanya pada 1 arah sahaja. Ini akan menyebabkan rambut anda cepat kejung. -CARI Infonet.

Sumber:stylecraze


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
7
Terkejut
5
Sedih
7
Lawak
6
Bosan
8
0
0
Komen: 4
Komen

Previous : Harap Maklum, Cendol Maklum Ada Disini

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote coffeecoke 25-2-2016 01:22 AM
kalo ase org tlg buatkan cantik ler

Lain-lain Komen

Quote Ellebannaluxy 24-2-2016 02:11 PM
maksud bahagi2 rambut tu macam ambik sikit2 dari belakang leher./bawah ke? mcm salon buat tu? saye blowdry mcm gitu2 je. sikat ke bawah terus. rambut jenis keras plak tu susah nak shape2. haih..
Quote CARI-SFG 24-2-2016 03:04 PM
Ellebannaluxy: maksud bahagi2 rambut tu macam ambik sikit2 dari belakang leher./bawah ke? mcm salon buat tu? saye blowdry mcm gitu2 je. sikat ke bawah terus. rambut  ...



ya.. kalau boleh beli sepit dan bahagikan rambut kepada 4 bahagian pun da okey... selamat mencuba
Quote Dwdrum 24-2-2016 11:53 PM
I guna hot air brush cepat dan mudah
Quote coffeecoke 25-2-2016 01:22 AM
kalo ase org tlg buatkan cantik ler

Lihat semua komen(4)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top