CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Ilmu Dapur Buat Yang Baru Bergelar Isteri

10-2-2016 06:22 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 7446| Komen: 28

Description: Namun bagi yang baru bergelar isteri jangan panik jika memasak bukan dalam senarai hobi anda....


Oleh : Fyruz Hanna

Memang tak semua wanita dilahirkan tahu memasak. Namun bagi yang baru bergelar isteri jangan panik jika memasak bukan dalam senarai hobi anda. 

Bak kata orang tua, tak tahu boleh belajar, jom kita belajar perkara asas memilih bahan masakan untuk mengisi perut cik abang tercinta

1. Ayam – pastikan daging dan kulitnya warna merah. Jika sudah berwarna biru jangan beli, itu tanda daging ayam sudah busuk. 
 

2. Ikan – cari ikan yang nampak berkilat dan lihat juga matanya. Cari mata ikan yang warna cerah dan berlendir. Ini tanda ikan baru.  
 
3. Udang - warna masih merah dan kulit belum tanggal. Jangan beli kepala udang yang sudah hitam dan badan lembik.
 
4. Kerang - cengkerang tertutup. Ada juga yang pilih isi kerang yang berwarna merah dan terkeluar sedikit. Tanda kerang masih baru.
 
5. Ketam – lihat warna cengkerangnya, terutama bahagian atas dan juga pada sepit. Warna kebiruan menandakan ketam segar. Boleh juga timbang ketam menggunakan, yang berat tanda isi padat. 
 
6. Kubis - pilih yang ringan dan bila dipotong nampak rongganya besar. Kobis ini selalunya manis dan sedap.
 
7. Sawi – pilih daun lebar tapi batang kecil. Sawi yang batang besar biasanya pahit.
 
8. Timun- pilih yang lurus dan pangkalnya tak banyak warna hijau. Timun yang banyak warna hijau selalunya pahit.
 
9. Tomato- pilih yang ada sedikit warna hijau, jangan semua merah. Ini tanda isinya padat dan ranggup. Tomato yang berwarna merah semuanya bermakna sudah betul-betul masak dan selalunya tidak  tahan lama.
 
10. Keledek- pilih yang bentuk lurus, kulitnya bersih. 

Sekurang-kurangnya kini anda tahulah serba sedikit untuk memilih bahan masak. Semoga sedap makanan anda nanti. Selamat mencuba -CARI Infonet.

Sumber: vanillakismis
24

Bagus
18

Marah
24

Terkejut
22

Sedih
19

Lawak
28

Bosan

Friends Rank (135 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote blackwidowbae 10-2-2016 06:31 PM
Beli udang merah?

lobster kerrrrr?

kalau udang biasa bukan kaler merah tu dah nak busuk/rosak kerrrr
Quote CARI-SFG 10-2-2016 07:09 PM
blackwidowbae replied at 10-2-2016 06:31 PM
Beli udang merah?

lobster kerrrrr?

udang warna merah maksudnya masih segar, cuba perhatikan bahagian kepala.. jangan ambil udang yang kepala sudah hitam kerana ia tanda lama disimpan atau lama dah dinaikkan dari laut.
Quote blackwidowbae 10-2-2016 07:10 PM
CARI-SFG replied at 10-2-2016 07:09 PM
udang warna merah maksudnya masih segar, cuba perhatikan bahagian kepala.. jangan ambil udang yang ...

Ohhh yang bahagian otak udang ker

makcik ingat bahagian kulit badan udang

maafkan makcik salah faham nakkkk
Quote Elle_mujigae 11-2-2016 12:05 AM
thank you la for the tips..semua nya iols tak tahu...

siapa tahu macam mana nak bezakan daun ketumbar dengan daun sup?  hari tu pergi Jusco nak beli daun ketumbar, tak tahu mana satu..dah google2 gambar pun still tak boleh detect....by the fragrance lagilah I tak tahu nak bezakan...macam sama je semua......  lepas setengah jam memilih yg mana satu, terus tak beli.. so resepi patty burger Prosperity I hari tu takde daun ketumbar...
Quote rosasen 11-2-2016 07:55 AM
Elle_mujigae:   bg4.png thank you la for the tips..semua nya iols tak tahu...siapa tahu macam mana nak bezakan daun ketumbar dengan daun sup?  hari tu pergi Ju ...


beza dia bau...x salah kalau kita 'petik' daun tu kt market dan try bau... ada bezanya.. selamat mencuba!
Quote comel91 11-2-2016 12:15 PM
nais tips... sape tahu beza jintan manis dengan jintan halus.. or whatever jintan... huhu failed bab ni
Quote mayaBB 11-2-2016 12:49 PM
belum jadi isteri pun tips yang bgus.. sb maya now nk start masak.. saving budget.. huhuhuh
Quote Kelipkertas 11-2-2016 01:38 PM
Elle_mujigae:   bg4.png thank you la for the tips..semua nya iols tak tahu...siapa tahu macam mana nak bezakan daun ketumbar dengan daun sup?  hari tu pergi Ju ...


Daun ketumbar ni baunya kuat dan agak tengik. daun sup bau dia sikit jer
Quote Elle_mujigae 11-2-2016 02:08 PM
rosasen replied at 11-2-2016 07:55 AM
beza dia bau...x salah kalau kita 'petik' daun tu kt market dan try bau... ada bezanya.. selamat ...

masa tu kita ada petik2 juga dan ramas2 daun tu nak smell kan.... tapi still tak boleh detect beza dia... since bau daun sup pun kita tak tahu mcm mana...


at the end macam dah yakin la tu daun ketumbar tapi bila dah pergi timbang , orang tu letak tag Sadery leaves, tu yg terus tinggalkan je daun tu kat tempat dia balik dan tak beli...
Quote Elle_mujigae 11-2-2016 02:09 PM
Kelipkertas replied at 11-2-2016 01:38 PM
Daun ketumbar ni baunya kuat dan agak tengik. daun sup bau dia sikit jer

itulah..ada baca masa google tu.....Jusco tu letak daun2 semua satu bahagian..bercampur2 dah....
I rasa kena pergi pasar basah tanya makcik seller tu terus nama2 daun ni.....

Quote Elle_mujigae 11-2-2016 02:13 PM
comel91 replied at 11-2-2016 12:15 PM
nais tips... sape tahu beza jintan manis dengan jintan halus.. or whatever jintan... huhu failed bab ...

jintan halus tu jintan putih is it..?

kita google jumpa blog ni...

http://inspirasi-dapurku.blogspot.my/2014/11/jintan-putih-vs-jintan-manis.html


Jintan Putih




Jintan manis..



Tengok kedua-dua herba ini macam sama jer kan ...??


  • Jintan putih (Cumin) mempunyai bau yang sangat kuat.Berbentuk seperti padi dan lebih besar dari jintan manis (Fennel)
  • Jintan putih (Cumin) biasanya digunakan untuk aroma. Biasanya Jintan Putih di goreng kering atau "Di sangai" tanpa minyak dan di tumbuk untuk menaikkan bau.
  • Jintan Manis (Fennel)  berbau harum dan saiznya kecil daripada Jintan putih. Warna Jintan manis sedikit gelap jika dibandingkan dengan Jintan Putih.
  • Jintan manis  (Fennel) biasanya di gunakan untuk masakan berempah seperti kari,rendang,sup. Ia biasanya di gunakan untuk penambah perisa.
  • Nama lain bagi Jintan Manis -Fennel (B.English), Adas Pedas ( Indonesia), Sohikirai (Tamil)..



still kena detect by fragrance..kalau tengok rupanya mmg susah nak beza...






Quote rosasen 11-2-2016 03:17 PM
Mostly pasaraya skrg dah ada label kan.. so senang nk kenal ikan,sayur, rempah ratus... tapi yg slack nye kalau diorg silap letak..haha... so in the end kena ada ilmu jgk xleh bergantung pada label je...

iolss still blur ngn ikan selar/sardin/selayang walopon dah berjuta kali ikut mak pi pasar...wakaka...
Quote cahaya_almas 11-2-2016 03:41 PM
Daun bawang tau...pnjg2 n kurus2 tu...daun ketumbar tk pernah beli lak......jintan manis n jintan putih je niasa kami gna...beli yg fh siap2 dlm paket....
Quote qronaldo7 11-2-2016 04:46 PM
adik iols kalau suh masak xnak nye.

dah selalu sgt mak masak.
Quote Purlylilac 12-2-2016 12:05 AM
Baru thuu. Tips 6,7,8,9 tu bagus sgt2. Hehehe mmg elak mkn sayur2 pahit ni.
Quote mbhcsf 12-2-2016 01:30 AM
cool...stuffs , i learnt new things today.

tapi bila mai masa nak makan , grab je  yg masih ada dalam basket around say, 9 pm ? hahahahahah


well...kalau anyone dari food tech or culinary sciences boleh terangkan mekanisme di atas  - macam hubungan kubus isi ada rongga lebih manis tu, macam mana  , best gak

6. Kubis - pilih yang ringan dan bila dipotong nampak rongganya besar. Kobis ini selalunya manis dan sedap.


i mean this is interesting actually ..
Quote misscendol 12-2-2016 12:27 PM
Tapi kalau pegi supermarket mostly mata ikan merah. Acano
Quote mokcikKSKB 12-2-2016 10:31 PM
Ayam tu bukan kalau yg xmerah dan kaler agak pucat tu tandanya penyembelohn sempurna ker?semua drh habis drained.tp jgn beli yg biru lah
Quote eyeNa07 12-2-2016 11:22 PM
thanks for the tips

Lihat semua komen(28)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 12:30 AM GMT+8 , Processed in 0.086087 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top