CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bahaya Tahan Berak, Ini Padahnya

5-2-2016 05:57 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 10276| Komen: 14

Description: Menahan berak/membuang air besar tentu sekali semua orang pernah melakukannya.....

Oleh : Dean BZ


Menahan berak/membuang air besar tentu sekali semua orang pernah melakukannya di sekolah, tempat belajar, pejabat atau dimana saja.

Tahan berak sudah tentu akan membuat anda merasa tidak selesa dan perut akan sakit. Angin akan mula terkumpul didalam perut maka anda akan kerap membuang angin/kentut.

Bukan soal kentut yang ingin penulis ceritakan tetapi kesan lebih serius akibat menahan berak dan ini mungkin lebih berbahaya dari menahan air kecil (kencing).


Terlalu sering menunda berak akan menyebabkan tahi mula mengeras. Tahi yang mengeras menjadikan pengeluarannya tidak lancar, bahkan boleh menyebabkan usus tersumbat. Ada pula yang mengatakan, racun-racun dalam tahi akan terserap kembali ke dalam tubuh sekaligus menyebabkan pening kepala. 


Selain itu, gemar menahan berak turut berisiko menghadapi penyakit serius seperti masalah jantung, kekejangan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Dipetik dari Prevention, sebaiknya jangan sesekali menahan dari membuang air besar apabila tiba waktunya. Manusia normal membuang air besar minimum 3 kali dalam seminggu kata Kyle Staller, seorang pakar kesihatan dari Boston, Amerika Syarikat. - CARI Infonet.




4

Bagus
2

Marah
5

Terkejut
1

Sedih

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (15 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote marion24 5-2-2016 06:09 PM
iols setiap hri.. wajib....nak pembuangan lancar..kerapla minum air masak bnyk2...
Quote Rajawali 5-2-2016 06:59 PM
Sekian lama aku pakai avatar ni..tetiba jadi popular
Quote ciskek.leleh 5-2-2016 07:12 PM
manusia normal min 3kali seminggu, meolss ni 3 kali sehari ok penangan ubat cacing
Quote nemo0309 8-2-2016 02:06 PM
Alhamdulillah.. berak mana blh ditahan. Biru muka nanti
Quote chinta89 10-2-2016 02:00 PM
3x seminggu? iols boleh kate hari2 jugak la.. janji lps perut penuh, elok je yg lama keluar. minum air masak 3 liter sehari.
tp mmg ade org yg susah mbuang even makan buah, minum air cukup, x tahan verak tp mmg jenis payah mbuang..
Quote marion24 21-2-2016 12:02 AM
Mar setiap hari..mesti 2x membuang...kalau skip..mmg sakit kepala
Quote TerompahMerah 1-3-2016 11:23 PM
Dlu seminggu sekali...pastu lame2 jd setiap hari...ermmmm...
Quote fire_place 3-3-2016 04:35 PM
Aku xpernah Tahan,tp laki aku selalu ckp aku n anak aku
Selalu wrong time,wrong place.
Bayangkan nak Sebrang tambak masuk singapore
Time tu lah baru Terasa nk g Bilik temenung.
Dgn Kereta banyak,xda tandas,terkandas.kihkih
Quote ipes2 4-3-2016 04:08 PM
Rajawali replied at 5-2-2016 06:59 PM
Sekian lama aku pakai avatar ni..tetiba jadi popular

Ha ha sesuai sgt dgn topic thread.
also, nak dekat sama dgn pic yg wartawan cari tu guna
Quote ipes2 4-3-2016 04:09 PM
ciskek.leleh replied at 5-2-2016 07:12 PM
manusia normal min 3kali seminggu, meolss ni 3 kali sehari ok  penangan ubat cacing

saya pon makan ubat cacing 3 kali setahun (sebab pelihara kucing).
awak tua tua ngapa still makan ubat cacing?
Quote zafira 9-3-2016 01:56 PM
ipes2 replied at 4-3-2016 04:09 PM
saya pon makan ubat cacing 3 kali setahun (sebab pelihara kucing).
awak tua tua ngapa still makan ...

OT jap... kalau bela kucing memang kena makan ubat cacing ke doc?
Quote ipes2 10-3-2016 04:26 PM
zafira replied at 9-3-2016 01:56 PM
OT jap... kalau bela kucing memang kena makan ubat cacing ke doc?

Vet saya suruh.
Saya argue bahawa cacing depa berbeza dgn cacing kita tapi Vet kata depa can carry byk parasites yg kita bleh share (yg penting saya tahu sebagai seorang docto ialah Toxoplasma dan org ngandung).
So makan lah sys dan family Vermox tiap 4 bulan... dah lupa 8 bulan dah!! kena start balik!
Quote zafira 10-3-2016 05:01 PM
ipes2 replied at 10-3-2016 04:26 PM
Vet saya suruh.
Saya argue bahawa cacing depa berbeza dgn cacing kita tapi Vet kata depa can carr ...

ok, tq doc... nak tanya vet kat sini pulak.  
Quote ipes2 10-3-2016 09:38 PM
zafira replied at 10-3-2016 05:01 PM
ok, tq doc... nak tanya vet kat sini pulak.

cuba lah tanya, dan update saya ye?
jazakillah

Lihat semua komen(14)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 01:12 AM GMT+8 , Processed in 0.736850 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top