CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Penyusuan Susu Ibu Hanya Diamal Di Negara Miskin?

2-2-2016 04:06 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 2757| Komen: 7

Description: Hasil kajian itu juga menunjukkan amalan penyusuan ibu hanya dilakukan di negara-negara miskin
Oleh Izzah Abbasy

Penyusuan ibu hanya berlaku di United Kindom (UK) mengikut peratusan yang diperolehi kira-kira 200 wanita atau 0.5 peratus masih melakukan penyusuan ibu selepas setahun.

Angka itu jauh berbanding 23 peratus di Jerman, 56 peratus di Brazil dan 99 peratus di Senegal.

Hasil kajian itu juga menunjukkan amalan penyusuan ibu hanya dilakukan di negara-negara miskin adalah tanggapan yang salah.


Di United Kingdom, kira-kira 81 peratus cuba untuk melakukan penyusuan tetapi hanya 34 peratus yang melakukan penyusuan dalam tempoh enam bulan dan 0.5 peratus lagi selama 12 bulan.

Di Amerika Syarikat pula sebanyak 79 peratus melakukan penyusuan awal, 49 peratus selepas enam bulan dan 27 peratus lagi selepas setahun.

Ia merupakan rekod yang paling buruk di dunia.


Dengan penyusuan ibu, ia dapat mengurangkan risiko kanser payu dara dan ovari. Juga mengurangkan risiko kematian mengejut bayi lebih daripada satu pertiga. Selain itu, kes cirit-birit dan jangkitan respitori (paru-paru) boleh ditangani dengan susu ibu. - CARI Infonet

11

Bagus
19

Marah
16

Terkejut
24

Sedih
30

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (118 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote minah_kidal 2-2-2016 04:33 PM
tajuk mcm tak kena ngn artikel je
Quote abangbikerz 2-2-2016 04:44 PM
Takut buah dada jatuh ke?
Quote clarizsa 2-2-2016 04:55 PM
adoi kenapa la nk buat smpai nmpk cm mak2 yg x bg susu badan tu cm buruk sgt berita ni..

pilihan masing2 la.. bknnya biar baby kebulur x menyusu..
Quote Modngengade 2-2-2016 05:10 PM
ibu2 kokesen sibuk menyusukan laki dan skendel masing2  umpama beruk dihutan disusukan anak dirumah mati kelaparan....
Quote sepitsiput 2-2-2016 05:13 PM
mungkin ramai yg menggunakan produk UMAIMA ... to place ur order, PM stokis tergigih @dino ya

Quote dino 2-2-2016 05:16 PM
sepitsiput replied at 2-2-2016 05:13 PM
mungkin ramai yg menggunakan produk UMAIMA ... to place ur order, PM stokis tergigih @dino ya
...

hampeh....
Quote ultra78 2-2-2016 08:29 PM
Patutlah ada org berspeku dino ada skandal dengan abby abadi

Lihat semua komen(7)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 07:37 AM GMT+8 , Processed in 0.079006 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top