Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Si Manja Sembelit? Ala, Nak Buat Apa 'Ni'?

14-1-2016 05:19 PM| Komen: 5

Oleh Izzah Abbasy

Ragam bayi yang masih kecil bukan mudah untuk diketahui. Lagi-lagi jika melahirkan anak pertama. Sudah pasti runsing dibuatnya. Bila bayi tak nak tidur, menangis sahaja. Diberi susu pun ditolaknya.



Ketika inilah ibu dan bapa perlu memainkan peranan penting. Sama-samalah berjaga bagi merawat anak kesayangan.

Bayi yang masih kecil mudah sembelit. Mungkin disebabkan susu atau kurang air putih diberi kepadanya.

Bagi merawat si manja kecil ini daripada sembelit dan memudahkannya untuk membuang air besar, gaulkan sedikit asam jawa dengan air. Pastikan bancuhannya pekat. Kemudian, sapukan di ubun-ubun dan di bahgain pusat bayi anda. InshaAllah masalah sembelit akan berkurang dan dirawat dengan sebaiknya. - CARI Infonet

Asam jawa yang ditambah dengan air dan dipekatkan


Foto : Google



Apa Reaksi Anda...

Bagus
19
Marah
20
Terkejut
35
Sedih
31
Lawak
21
Bosan
27
Komen: 5
Komen

Previous : Pulihkan Suami Yang Malas Bekerja

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote Symbiosis3 21-1-2016 01:35 PM
for immediate effectiveness...try LACTULOSE SYRUP......

Lain-lain Komen

Quote jelitaqasyah 14-1-2016 06:04 PM
siannya baby... anak buah pernah sekali sembelit sbb kurg minum air
Quote babypureen 15-1-2016 09:23 AM
kalau baby umur setahun keatas saya bagi jus buah2x......kalau baby umur kurang dari setahun xsure nak bagi apa......kena bagi minum plain water byk2
Quote minah_kidal 19-1-2016 11:16 AM
if baby below 6months ada masalah sembelit n minum susu formula mabe susu tu tak sesuai dgn anak. kena tkr brand lain. if susu badan rasa nye xde masalah sembelit ni
Quote sally03tomato 21-1-2016 10:14 AM
lagi satu ada petua.. bagi makan brown rice.. boleh lawaskan yak2 sebab byk serat
Quote Symbiosis3 21-1-2016 01:35 PM
for immediate effectiveness...try LACTULOSE SYRUP......

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.287882s Gzip On
To Top