Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Masih Keliru, Frozen Food Bagus Ke Tidak?

8-1-2016 06:40 PM| Komen: 7

Oleh Adib ZA

Ramai yang bertanya sama ada frozen food atau makanan sejuk beku itu sesuatu yang baik? Iyalah kini semakin ramai keluarga yang membeli makanan ini, mudah disediakan, cepat pula.

Sebenarnya ia berbeza dengan makanan segera kerana frozen food adalah makanan apa sahaja yang di simpan dalam tempat sejuk beku dan bukannya makanan yang sedia di makan!

Jadi, buat para ibu jom lihat apakah kelebihan makanan sejuk beku ini.


1. Pelbagai jenis makanan

Banyak jenis makanan yang anda boleh simpan dalam tempoh lebih lama seperti ayam, ikan, buah-buahan dan sebagainya. Ia lebih menjimatkan dan menjadi penyelamat ketika anda malas keluar rumah. Masak sahaja makanan yang ada dalam peti ais. 




2. Tempoh lebih lama

Jangan tak tahu, makanan sejuk beku boleh disimpan selamanya! Bagaimanapun, ikut prosedur seperti berikut, Sup (2-3 bulan), daging yang dimasak (2-3 bulan), daging yang belum dimasak (4-12 bulan), daging ayam yang telah dimasak (4 bulan), daging ayam yang belum dimasak (9-12 bulan).


3. Bakteria tidak aktif

Suhu yang rendah membuatkan bakteria tidak aktif namun ia tidak membunuhnya. Sebab itu anda harus memasak makanan itu selepas dicairkan. 





4. Ada pengawet? Tidaklah!

Ramai anggap makanan sejuk beku banyak bahan pengawer. Sedangkan pembekuan itu sendiri merupakan pengawetan semula jadi.


5. Nutrisi tak kalah

Belum tentu makanan segar lebih tinggi nutrisi. Makanan sejuk beku pun tak kurang nutrisinya kerana pembekuan buat nutrisi tersimpan lebih lama. - CARI Infonet


(sumber foto: Carian google)



Apa Reaksi Anda...

Bagus
7
Marah
11
Terkejut
13
Sedih
20
Lawak
10
Bosan
13
0
0
Komen: 7
Komen

Previous : 10 Wanita Tercantik di Dunia Tahun 2015

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote arffa 29-7-2016 08:32 AM
watie_na replied at 9-1-2016 09:56 AM
aku selalu buat cam ni.
hari minggu masak kari ayam, gulai lemak, sambal
dah masak, sejukkan lepas ...

sama la. sebab balik dah nak maghrib. tak sempat nak masak. panas je nak makan. beli luar hari - hari mahal la.

Lain-lain Komen

Quote Princess_Na 9-1-2016 12:08 AM
Wuhuuu. Walaupun nampak menarik masukkan makanan berlauk dlm peti beku..

Tak sanggup den. Ahaks.
Quote zal_rul 9-1-2016 08:00 AM
Frozen food ok what.
Quote watie_na 9-1-2016 09:56 AM
aku selalu buat cam ni.
hari minggu masak kari ayam, gulai lemak, sambal
dah masak, sejukkan lepas tu masuk dlm bekas
letak dlm freezer.
so hari2 cuma masak sayur or lauk lain. kalau  nak kari, ambik je dlm freezer
aku buat cam ni sebab lunch pun kena balik masak
Quote Artemesiaa 9-1-2016 11:20 AM
Kalau nak ikutkan mana2 makanan fresh adalah lebih baik dari yg frozen.  Makanan frozen kena disimpan dengan betul utk mengelakan contamination.  Ia juga kena dimasak atau dipanaskan betul2 utk mengelakan keracunan makanan.
Quote idril 9-1-2016 08:05 PM
aku ok jer slalu buat esp utk anak aku. mmg la fresh lagi elok. tp bila masak tu mana boleh sikit utk sekali makan jer mesti lebih contohnya bubur nasik. aku akan pack kan kecik2 slalu boleh buat as breakfast sbb mana ada masa nak masak slalu.

camtu jugak utk makanan baby.....
Quote shin_ah81 27-7-2016 07:53 PM
Artemesiaa replied at 9-1-2016 11:20 AM
Kalau nak ikutkan mana2 makanan fresh adalah lebih baik dari yg frozen.  Makanan frozen kena disimpa ...

Ye betul tu.. frozen food untuk yang sibuk
Quote arffa 29-7-2016 08:32 AM
watie_na replied at 9-1-2016 09:56 AM
aku selalu buat cam ni.
hari minggu masak kari ayam, gulai lemak, sambal
dah masak, sejukkan lepas ...

sama la. sebab balik dah nak maghrib. tak sempat nak masak. panas je nak makan. beli luar hari - hari mahal la.

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.131186s Gzip On
To Top