Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Wanita Hamil, Amalkan Buah Ini

7-1-2016 07:11 PM| Komen: 6

Oleh Adib ZA

Antara makanan yang sangat baik untuk ibu hamil ialah buah nona. Ya, jarang kan kita mendengar kebaikan buah nona. 

Rasanya yang manis, mengandungi sangat banyak khasiat buat para bakal ibu. Jom lihat antara kelebihan buah nona ini untuk ibu hamil:





1. Sumber vitamin A dan C

Dua vitamin ini sangat penting buat ibu hamil kerana ia membantu perkembangan janin. Ia membantu mengembangkan saraf janin dan juga pertumbuhan bayi anda. 


2. Kaya dengan kalori

Wanita mengandungi memerlukan ekstra kalori untuk memastikan badan sentiasa berternaga. Buah ini mengandungi kalori yang tinggi. Juga bagus buat anda yang ingin menambah berat badan. 


3. Melawan sembelit

Antara masalah ibu hamil ialah sembelit. Namun jangan risau, buah nona tinggi kandungan serat. Ia sekaligus memberi tenaga, melancarkan penghadaman dan juga meningkatkan peredaran darah. 

(Sumber foto: Carian google)


4. Menyingkirkan racun

Buah nona tinggi dengan antioksidan. Ia dapat melawan radikal bebas dan menyingkirkan toksin juga racun dalam badan. Buah nona juga membuatkan anda selesa dan terhindar daripada morning sickness.


5. Atasi masalah gigi

Ibu hamil sering mengalami radang gigi dan gusi. Namun buah nona dapat mengurangkan masalah ini. Ini kerana ia kaya vitamin dan nutrisi. - CARI Infonet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
13
Marah
11
Terkejut
11
Sedih
13
Lawak
26
Bosan
13
Komen: 6
Komen

Previous : Apam Lenggang Lemak Manis

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote kotakbaju 5-5-2017 11:29 PM
Teringat dulu masa kecik2, mmg arwah mak ada tanam pokok ni kat tepi umah. Bila berbuah dapat la merasa mkn buah dia. Manis sangat isi dia dgn biji2 hitam dalam tu.

Lain-lain Komen

Quote akies 8-1-2016 07:25 AM
Mana nak cari buah ni?
Quote ninjago 8-1-2016 01:50 PM
akies replied at 8-1-2016 06:25 AM
Mana nak cari buah ni?

kat supermarket, even yg menjual buah2an local cam Mydin pun susah nak jumpa skarang nie. kena tengok kat pasar tani atau gerai2 jual buah...
Quote MizzAPI 8-1-2016 02:50 PM
good info..........
Quote AmandaRollins 10-1-2017 12:00 AM
Mmg sdp buah  nona ni..tp susah nk jumpa klu bkn musim
Quote siti_kus 12-1-2017 10:35 AM
terus mengidam. hehe
Quote kotakbaju 5-5-2017 11:29 PM
Teringat dulu masa kecik2, mmg arwah mak ada tanam pokok ni kat tepi umah. Bila berbuah dapat la merasa mkn buah dia. Manis sangat isi dia dgn biji2 hitam dalam tu.

Lihat semua komen(6)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.157523s Gzip On
To Top