CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Hati-Hati Gunakan 'Olive Oil', Perhatikan 3 Jenis Ini

6-1-2016 04:37 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 22183| Komen: 8

Description: Minyak zaitun yang digunakan untuk menumis ada jenisnya
Oleh Izzah Abbasy

Minyak zaitun atau 'Olive Oil' sudah menjadi keperluan setiap isi rumah. Menyedari kepentingannya, ramai yang berebut-rebut untuk menggunakannya tanpa melihat dan mengetahui kegunaan setiap minyak zaitun yang ada.

Minyak zaitun mempunyai komposisi kimia yang unik. Sebab itu ia dibahagikan kepada 3 jenis minyak zaitun utama iaitu, Extra Virgin Olive Oil (EVOO), Virgin Olive Oil (VOO) dan Based Olive Oil (BOO).



Yang boleh diminum secara terus adalah jenis EVOO, ia melalui proses perahan sejuk tanpa menggunakan bahan panas yang boleh merosakkan struktur mineral asal buah zaitun. EVOO dinilai melalui warna, struktur minyak dan cara simpanan (packaging). Paling utama, ia tidak boleh digunakan untuk menumis, struktur minyak akan rosak malahan boleh menyebabkan berlakunya masalah hipertrigliseridemia, iaitu lebihan lemak dalam darah.


Minyak zaitun yang digunakan untuk menumis ada jenisnya. Selain daripada itu, minyak zaitun ini hanya boleh digunakan untuk makanan sahaja. Yang sesuai di masak gunalah brand atau jenama Filippo Berio.


Antara minyak zaitun yang baik diamalkan iaitu untuk diminum terus adalah jenama Olive House, yang diimport dari Syria. Itu antara jenama yang dipercayai dan baik diamalkan untuk kesihatan.



Minyak zaitun yang diproses dengan tapisan semula untuk tujuan melemahkan agen Resistant Starch (RS) dan memberi fungsi untuk tujuan menumis.

Jika anda mengamalkan minyak zaitun jenis Olivie Plus, ia sangat bagus untuk diminum terus kerana kandungan Hydroxytyrosol 30 kali lebih tinggi daripada 'Olive Oil' biasa. - CARI Infonet



Kredit : Sh Hamidah Sy Hamid FB

7

Bagus
4

Marah
26

Terkejut
4

Sedih
8

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (57 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tweety_kl 6-1-2016 07:17 PM
gud info ....selama ni xtau jenis2 minyak zaitun pakai beli jerrkkk....
Quote manjalara_01 7-1-2016 11:35 AM
x brape paham...actually..

kalau EVOO tu bleh minum terus...and buat salad la kan?

kalau tumis pulak VOO ke BOO??..sbb EVOO mmg xleh..pakai...jgn disebut brand...brand mcm2 ade..
yg penting sama ade EVOO/VOO or BOO....

utk rambut pulak...hehe..i guna Safi "Pure Olive Oil"...haha...x tau la bezanye..proses ni tu..x paham...
Quote manjalara_01 7-1-2016 11:40 AM
Edited by manjalara_01 at 7-1-2016 11:44 AM

X tau la facts dlm artikel atas ni betul ke x..??..dlm artikel kata EVOO x sesuai utk menumis??I baru google tadi..info kat bwh ni kata EVOO ssuai utk menumis/memasak

Extra-virgin olive oil: Derived from the first press of olives, this oil boasts the most full-bodied flavor. It can be used for all forms of savory cooking, including sautéing, stir-frying, roasting and marinating, and is the best choice for bread dipping and salad dressing.

Rachel Ray slalu guna EVOO utk memasak...so...mana betul ni???
Quote halcyon 7-1-2016 12:23 PM
manjalara_01 replied at 7-1-2016 11:40 AM
X tau la facts dlm artikel atas ni betul ke x..??..dlm artikel kata EVOO x sesuai utk menumis??I bar ...

yess... mohon pencerahan thread opener!!
Quote ira79 7-1-2016 12:40 PM
artikel nih macam tak brape betul je.. main tulis tanpa wat research dulu ke? Jamie Oliver pun selalu pki EVOO utk menumis bagai
Quote manjalara_01 7-1-2016 01:24 PM
ira79 replied at 7-1-2016 12:40 PM
artikel nih macam tak brape betul je.. main tulis tanpa wat research dulu ke? Jamie Oliver pun selal ...

kalau celeb2 chef..salah?? then 1 dunia la salah pakai EVOO utk memasak...
Quote Lagubestbest 7-1-2016 05:25 PM
Extra Virgin tuk minum terus je/ gaul dalam sayur/mknan yg dah siap masak.
Lain2 tu baru boleh curah atas kuali.
Panjang berbelit maslan bebenau artikel.
Quote DayangKirana 12-1-2016 05:23 PM
[quote]Can I use extra virgin olive oils for frying?

Yes, but to be honest, refined olive oils (that is those labeled as 'Pure' or 'Light') are probably a more cost effective alternative when more than shallow frying. Refined olive oils also begin to smoke at a higher temperature than most extra virgin olive oils, making them more suited to deep frying. However, extra virgin olive oils are a far better alternative when shallow frying.

It is commonly thought that extra virgin olive oil smokes at a low temperature. However, it is a fact that the lower the free fatty acidity (FFA) i.e. better oils, the higher the temperature at which the oil will begin to smoke. Therefore if you purchase high quality oil with an FFA less than 0.2%, then it will start to smoke at a temperature around 20C higher than your average supermarket EV imported from the EU. That’s a lot in culinary terms.


[/quote]

Lihat semua komen(8)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 11:49 AM GMT+8 , Processed in 0.093017 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top