Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Mengapa Anak Cina Lebih Pandai?

10-12-2015 05:07 PM |Dilihat:9865| Komen: 74
Oleh Adib ZA




Ini merupakan status yang dikongsi oleh seorang guru di laman sosial. Dia menceritakan tentang pertanyaan seorang pelajarnya, yang seolah-olah mempertikai mengapa pelajar berbangsa Cina lebih ramai yang berjaya?

Sebagai seorang guru, lelaki ini membuat perbandingan dari segi atau pun 'attitude' yang seharusnya ada bukan sahaja pada pelajar Cina, namun semua orang untuk menjadi lebih baik dan cemerlang.

"Tengok member Cina awak. Dia tak pakai smartphone, dia tak bawah starbucks. Tapi dia sanggup bayar mahal tuition small group sebab ibu bapanya pentingkan pelajaran."

"Dia buat latihan sementara tunggu saya (guru) masuk kelas, awak main game di lobby.."

Itu merupakan permulaan bagi perbandingan sikap yang diberikan oleh guru ini. Bukan bermaksud menjatuhkan, menghina atau mengutuk, sebaliknya menyatakan cara lebih baik untuk menjadi seorang yang hebat. 

Gambar hiasan.



Guru ini juga berkata dia tidak bermaksud menjadi seorang yang rasis, kerana memberi perbandingan antara Melayu dan Cina. Sebaliknya perbualan ini benar-benar berlaku antara dia dan pelajarnya. Sudah pasti, sebagai seorang guru, dia ingin melihat pelajarnya lebih berjaya.

Ini mungkin cara yang baik untuk menyuntik 'motivasi' kepada seorang pelajar agar mempelajari sikap dan kehebatan orang lain untuk meningkatkan diri. 

Seperti biasa, banyak komen berbeza daripada netizen, sama ada yang bersetuju mahupun sebaliknya. 






Walau apa pun, status ini dibuat untuk tujuan yang baik. Pertelagahan atau pun perbezaan pendapat bukanlah cara untuk menyelesaikan masalah ini.

Bagi anda yang bergelar seorang guru, jangan berhenti dan berputus asa menyuntik inspirasi buat pelajar anda. Penulis percaya, suatu hari nanti, pelajar ini akan berterima kasih kepada anda. - CARI Infonet


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 74
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote lancome 10-4-2016 09:25 PM
Pada pandangan peribadi i, i setuju sbb dari awal kandungan lagi mereka jaga, bnyak yg i jmp kat l/room
Uri mereka sgt sihat berbanding bngsa melayu, dari flm perut lagi mereka bg khsiat yg bgus kpda anak mereka mostly melayu mmpunyai uri yg sgt x shat bila i tnya x mkn ubat la, thp ksihatan ibu dinparas yg rendah mcm mn nak hasilkan anak yg bijak. Sedngkan bangsa cina bnyak bik vit semasa khamilan untuk hasilkan kualiti anak mereka yg bagus... So fkir2x kan lah

Lain-lain Komen

Quote |-0-| 10-12-2015 05:51 PM
Anak cina lebih pandai....berkhayal
Quote mommymonster82 10-12-2015 06:44 PM
Edited by mommymonster82 at 10-12-2015 06:49 PM

Ank melayu yg pndai dah masuk mrsm.masuk sbp..tinggallah yg xberapa cerdik ni...dak cina jrang nknmasuk asrama....
Ce duk sekolh cina pon boleh nmpk..sama jer sebenarnya

Konon dak cina xbawak semak fon...hahaha... xbawa setarbak...cikgu ni duk sekolh mn? My students bukn setakt bawak..study pon kt setarbak ok..kat mekdi...dorg study..
Tp bab tusyen tu mmg betullah..klu cina yg susah2 pon..biar bawak keta buruk tp bab pelajaran anak mahal pon sanggup..  tpi yg melayu ni walau keje ala kadar..keta mesti baru..anak2 semak fon sorg 1... tusyen jgn harap nk hntar
Quote Lollipop111 10-12-2015 07:48 PM
komen seorg cikgu tak bnyk boleh dipakai
Quote alestorm 11-12-2015 12:22 AM
Cikgu sekolah subang ke ni..
Quote Skuau 11-12-2015 01:31 AM
Pandai  sb bijak(IQ) @ usaha @ kedua2nya sekali? Sgt subjektif....bnyk faktor memperngaruhi seseorng tuk jadi 'pandai'....
Quote Skuau 11-12-2015 01:36 AM
Pandai membaca,pandai menulis,pandai mengeja,pandai mengira,pandai berlajar,pandai berniaga,pandai menipu,pandai 'mengular',pandai songklap,pandai merasuah,pandai...........:zz:zz:zz:zz:zz
Quote mrseller 11-12-2015 06:51 AM
Secara pukul rata..aku setuju budak sek cina lagi pandai dr budak melayu
Quote noell 11-12-2015 07:17 AM
mommymonster82 replied at 10-12-2015 06:44 PM
Ank melayu yg pndai dah masuk mrsm.masuk sbp..tinggallah yg xberapa cerdik ni...dak cina jrang nknma ...

ala mommy budak2 cina neh sanggup bawak laptop gedabak dok McD berjam2 minum ayaq coke segelas pasai free wifi saja mommy... sampai kita nak duduk makan pun takdak tempat cer kalo McD charge wifi???kim salam la dia nak pi situ
Quote bluehedgehog 11-12-2015 09:03 AM
sori la ye, anak cina kurang bijak dlm praktikal biologi waktu umur 11-12..
hanya tuisyen je smpai mlm
Quote bluehedgehog 11-12-2015 09:04 AM
Skuau replied at 11-12-2015 01:31 AM
Pandai  sb bijak(IQ) @ usaha @ kedua2nya sekali? Sgt subjektif....bnyk faktor memperngaruhi seseorng ...

klau pandai buat seks umur awal sbb apa ye?
Quote CrowneGlory 11-12-2015 09:08 AM
Anak melayu pandai x bising2.... Anak cina pandai kecoh satu kampung...kat sekolah anak aku ada bdk melayu top scorer buat add maths sampai boleh bg 2 solutions dlm satu soalan...tp anak yindia x sepandai bdk melayu ni jugak yg cikgu angkat2...cikgu melayu bangang...endup spm bdk melayu tu best overall student utk selangor..
Quote mommymonster82 11-12-2015 09:10 AM
noell replied at 11-12-2015 07:17 AM
ala mommy budak2 cina neh sanggup bawak laptop gedabak dok McD berjam2 minum ayaq coke segelas pas ...

Hahahaha.....tau xper tu slah 1 nyalah..
1 lagi leh duk ngan kawan2...lepak2.... ada yg tgk bola...pastu nak aper oder je...kat rumah xde org so nak aper kena masak sendiri...dorg ni byk duit so lepak je mekdi senang ada ekon..nak makan pe gi je oder kat kaunter tu ha..
Tapi kalu gi area me mmg nampaklah dorg study situ berejam2...siap tinggal buku atas meja..pastu gi mana ntah pastu datang balik...
Mmg full house ngan dorg je.....
Quote mommymonster82 11-12-2015 09:14 AM
Cikgu yg cakap gini mungkin dia xonh ngajar budak2 cina... trylah gi sekolah dak cina...

Cikgu baru sekolah me pon cakap benda yg sama..dulu2 dia kata masa sekolah selalu ingat budak cina ja mesti pandai..skrg ni dah jadi cikgu ngajar lak sekolah ramai cina baru tahu serupa ja dorg ni ngan kita..... so xyah nak poyo sgt percaya ngan urban legend gtu..
Quote mizkajura 11-12-2015 09:20 AM
kesian cikgu ni. masih duduk bawah tempurung
Quote _______ 11-12-2015 10:14 AM
Quote bluehedgehog 11-12-2015 10:39 AM
mommymonster82 replied at 11-12-2015 09:14 AM
Cikgu yg cakap gini mungkin dia xonh ngajar budak2 cina... trylah gi sekolah dak cina...

Cikgu ba ...

mmg budak cina skg x mcm dulu dah...

Quote bluehedgehog 11-12-2015 10:42 AM
mommymonster82 replied at 11-12-2015 09:14 AM
Cikgu yg cakap gini mungkin dia xonh ngajar budak2 cina... trylah gi sekolah dak cina...

Cikgu ba ...

tp ada satu perbezaan yg masi ketara
budak cina ni mmg otak byk pikiaq ttg nk buat bisnes cari wang..halal haram tu lain cite
budak melayu..sorry to say...pikiaq nk modify motor...cari awek....lepak...realitinya lah...
Quote -electrifying- 11-12-2015 11:36 AM
sama je semua bgsa, ade kekurangan dan ada kelebihan...
Quote sherry70 11-12-2015 11:38 AM
siapa yg kerja keras n study hard dpt la ganjaran nya ..tak kisah siapa kan...

Lihat semua komen(74)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081340s Gzip On
To Top