CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Dato Terlajak Laris Didik Anak Kenal Erti Kemiskinan

18-11-2015 06:01 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 12339| Komen: 96

Description: Semoga dengan perkongsian ini dapat dijadikan contoh dan amalan...
Oleh Fyruz Hanna

Tak siapa menyangka, Dato yang mempunyai perniagaan yang maju dan terkenal dengan tagline #terlajakLaris ini mendidik anak dengan cara yang harus dibanggakan.

Walaupun mampu untuk memiliki segala-gala dan memewahkan anak-anaknya, Dato Aliff Syukri dan isteri percaya kekayaan dan kemewahan yang dikecapi hanya bersifat sementara.

Dia juga sangat mementingkan pendidikan anak-anak kerana merasakan dirinya sukar maju kerana kurangnya pendidikan dari kecil.

Jom baca perkongsian Dato' Terlajak Laris seperti dalam temubual rancangan Wanita Hari Ini, baru-baru ini:



1. Dato & datin tak pernah beri handphone, tab, gajet kpd anak-anak. Jadual ank2 penuh dgn mase belajar bahasa cina, india, english, mengaji dll. Mase lebih yg ade akan diluangkn bersama kluarga.


2. Anak-anak dibolehkan tengok tv hanya pada Hari Sabtu & 2jam sahaja.

3. Setiap kali makan di rumah akan mkn bersama2 duduk di lantai (bentang tikar), senang suap menyuap. Meja hanya sebagai syarat ade dalam rumah (kadang2 org guna utk berlakon).

4. Dato g keje bawa bekal & wajib utk anak2 bawa bekal juga. Isteri yg masak, bibik hanya membantu. Sebab Dato percaya air tgn seorang ibu kpd ank2 & isteri sgt2 bagus.

5. Anak2 sekolah swasta. Dato hnya bg duit belanja RM2 klu nk beli aiskrim/ape2. Sedangkn ibu bp kpd kwn2 ank2 nye bg rm10/hari.

6. Dato akn bawa ank2 ke rumah ank yatim 2 bulan sekali utk ank2 tido sna & rasai same2 kehidupn susah sng ank2 yatim yg tiade ibu bp dan tengok sendiri perasaan mereka bile terima sumbangan.

7. Dato akn pastikn anak2 tahu rase susahnye nk cari duit. Latih anak2 alami sendiri. Bile ank2 dh besar klu nk kereta kene rase dulu jd pekerja stor & ujian2 dr Dato.

8. Mslh bile anak2 berkumpul dgn sepupu2 mereka atau bile berada dlm fmly bsr ialah mereka akn persoalkn xde mainan itu ini, xde gajet..sbb Dato x nk train ank dgn kemewahan & mudahnye klu nk dapat sesuatu.

9. Dato percaya..anak2 yg berkualiti, bagus datangnye dr didikan ibu bapa. Ibu bapa yg pertama dlm kehidupn ank2. Guru2 sekolah itu yg ke2. Bukan kita suh guru2 100% didik ank kita.
Kita cuma usaha sekolahkn ank2 dgn bagus.

10. Datin percaya setiap ank2 ade kelebihan & kekurangan. Jadi jgn pilih kasih pd ank2.

Semoga dengan perkongsian ini dapat dijadikan contoh dan amalan untuk melentur masa depan anak-anak kita nanti. -CARI Infonet.

11

Bagus
40

Marah
21

Terkejut
24

Sedih
23

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (141 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mamatkilau 18-11-2015 06:06 PM
Baguslah didik anak macam tu. Untung cikgu dia.
Quote mamatkilau 18-11-2015 06:07 PM
Mat teringin nak bawa bekal tp apakan daya...
Quote sukacactus 18-11-2015 06:10 PM
Ank2 aku bw bekal pasal makanan kat kantin dah la mahal, xsedap plak tu
Dok hostel pun xmo pasal mkn kat umah lg sedap katanya
Quote tentera_laut 18-11-2015 06:11 PM
bagusss
Quote -electrifying- 18-11-2015 06:12 PM
Orang kalau dah kaya dia boleh buat ni tnpa memikirkan apa2... Sebab dia yakin dgn "kemewahan" dia... Itu sposen dr sy...
Quote periakuning 18-11-2015 06:17 PM
Patutla murah rezeki..tegas jugak dia mendidik anak..
Quote ketekodok 18-11-2015 06:20 PM
bagaimana pula najib dan jamil khir didik anak anak ye
Quote jazaa100 18-11-2015 06:26 PM
wow.....thun 2015 bg anak rm2

anak aku awal thun 2000 pun bawak rm5 keatas . sekolah swasta gak & sediakan makanan.

Kesian kekdg anak aku cerita ada parents bagi anak rm2  kekdg tengok je org makan.

Tapi yg aku Nampak kekwn anak aku yg bawak duit lebih tak kedekut & share apa yg dorang ada...bkn le membazir & boros..tapi sapa yg tak de duit, dorang tak kisah pun belanja...
Quote zawara 18-11-2015 06:27 PM
panjangnye dagu dato...
Quote jazaa100 18-11-2015 06:35 PM

ha..ha..org tgok duit dia, kau blh tgok dagu dia pulak....
Quote comel91 18-11-2015 06:37 PM
bagusnyaaa dato ni.. orang tak kaya pun tak makan dekat atas tikar.. bagus2...
Quote DaisyD 18-11-2015 06:44 PM
walaupun kurang minat dia, tapi tips tu bagus. lagi lagi part gajet tu
Quote TuntungReturn 18-11-2015 06:55 PM
driver antar pi sekolaj,bawak bekal, leh la rm2 blnje
Quote Mary_jane 18-11-2015 07:05 PM
Bagusnya. Tips berguna ni untuk ibubapa. Moga aman2 jek mendidik anak2 jadi insan berguna
Quote ohnoLia 18-11-2015 07:24 PM
Mula2 masa ayol baca tajuk thread mmg skeptikal.... tp lepas baca content... terus respect kt dato ni.

Quote cHimo 18-11-2015 08:07 PM
respect utk dato nih.. Byk manfaat utk anak dia bila dah besar nanti.. Tak laa.jadi bbnu yg sembang kencang tapi setakat menumpang kesenangan mak pak.. Walau mak pak kaya tapi itu bukan alasan utk tidak berusaha sebaik mungkin 1 kepuasan bila dapat benda yg kita inginkan dengan usaha sendiri
Quote chazey 18-11-2015 08:16 PM
Way to go Dato n Datin! You've got my respect!
Quote shitakee 18-11-2015 08:16 PM
bpe umo anak dia
Quote scarflicious 18-11-2015 08:17 PM
Anak aku sekolah swasta gak. Tapi aku x bekalkan duit. Camne tu?

Lihat semua komen(96)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 07:07 AM GMT+8 , Processed in 0.076200 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top