CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Berkesan Ajar Anak Kemas Bilik

16-11-2015 07:31 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 16007| Komen: 6

Description: Jika baru nak ajar ketika mereka remaja, lupakan sahaja!
Oleh Izzah Abbasy

Mengajar anak untuk lakukan pembersihan dan kekemasan rumah perlulah diajar ketika mereka masih kecil. Jika baru nak ajar ketika mereka remaja, lupakan sahaja! Mereka pasti malas untuk lakukannnya.



Bagaimana? Ini caranya ;


1) Jangan marah mereka jika bilik bersepah

2) Lakukan bersama-sama dengan gembira

3) Ingatkan dia, kebersihan dan kekemasan bilik melambangkan peribadi individu

4) Didik dan latih untuk melaksanakan setiap kerja mengemas tersebut setiap hari

5) Tunjukkan dahulu cara-cara mengemas kemudian praktikkan kepada mereka. Tunjukkan cara yang betul - step by step

6) Beritahu setiap kegunaan dan fungsi almari, laci, bantal dan sebagainya yang terdapat dalam bilik si anak

7) Pastikan bilik si ibu dan ayah pun kemas juga




CARI Infonet



16

Bagus
12

Marah
15

Terkejut
8

Sedih
11

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (76 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bunga_lestari 17-11-2015 08:16 AM
iols lebih tertarik dengan dekorasi bilik..

tapi iols terfikir satu jah, bila anak dah besar kan ker kene ubah deko lagi.. aiyark..
Quote dettolwipes 17-11-2015 09:46 AM
Woooooooiiit @nuryakmal........tunggu apa lagi????

Warga FD is bigger than tred OKU camnee.....






Quote rospinki 17-11-2015 10:10 AM
daripada penat mgulang ayat "kemas bilik!" ujung2 aku jgak kemaskan..tapi mentening tu diorg la aku kena monitor

Quote dettolwipes 17-11-2015 10:56 AM
rospinki replied at 17-11-2015 10:10 AM
daripada penat mgulang ayat "kemas bilik!" ujung2 aku jgak kemaskan..tapi mentening tu diorg la aku  ...

A no brainer isu sebenarnya.....

Manak at tender age of 4......dah buat susu sendirik...

Nih hang, Kalau anak pompuan hang dikasi jantan dah boleh mengandung...masih nak kena berulang berteriakan...suh kemas bilik, katil sendirik???

Duhhhhhhhhhhhhhhh


Quote rospinki 17-11-2015 12:22 PM
dettolwipes replied at 17-11-2015 10:56 AM
A no brainer isu sebenarnya.....

Manak at tender age of 4......dah buat susu sendirik...

Donno la manak...is okla malas skit..i got other issu lagi penting to look after. Unlike kita2 dlu kan..katil kemas basuh baju sndiri..but diorg nowdays too laid back smuanya. Ooposs biar btulbuat susu umo 4 tahun.u kidding me??

Quote CLOROXwipes 17-11-2015 12:57 PM
rospinki replied at 17-11-2015 12:22 PM
Donno la manak...is okla malas skit..i got other issu lagi penting to look after. Unlike kita2 dlu ...

Hang surprised??? Tentu ler...hang at that age...walau dah boleh merangkak sebut mummy daddy segala.....Manak dah boleh sebut..."ummi...I'm parch"......hang mampo??? Yang hang expert..... golek golek nanes sampai pijar nak sebut haus pun tak reti....


Kan,kan,kan???



Psstttt........Manak at age 8..wakil MRSM, JPA, MARA...dah ketuk pintu....itu UPSR pun belum sit tau....

Hang nak Manak sambung lagik tak????


Lihat semua komen(6)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 11:18 AM GMT+8 , Processed in 6.421874 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top