CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Jadi Isteri Berkerjaya Atau Suri Rumah? Dua-Dua Pun Hebatlah!

4-11-2015 01:27 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 12780| Komen: 41

Description: Seolah menjadi kebiasaan kebelakangan ini, kaum wanita 'bertekak' di laman sosial berkenaan isu menjadi suri rumah atau isteri yang berkerjaya.
Oleh Adib Za


Seolah menjadi kebiasaan kebelakangan ini, kaum wanita 'bertekak' di laman sosial berkenaan isu menjadi suri rumah atau isteri yang berkerjaya.


Si polan yang bekerja sudah tentu mengatakan dia lebih baik, ya maklum sahaja, harus membahagikan masa dengan kerjaya dan keluarga.


Begitu juga si polan yang menjadi suri rumah sepenuh masa, tidak kurang mahu 'membuktikan' di laman sosial bahawa mereka ibarat bekerja 24 jam tanpa henti.


Melihatkan situasi ini, seorang netizen terpanggil memberi sedikit 'ceramah' agar kedua-dua kategori wanita bergelar isteri ini, BERHENTI daripada terus menegakkan 'benang' masing-masing.


"Isteri-isteri yang bekerjaya keluar pagi balik petang,please jangan baca apa2 posting tentang kelebihan menjadi suri rumah sepenuh masa.Kalau lintas kat newsfeed ignore je atau hide terus.


"Isteri-isteri yang duduk di rumah sepenuh masa,buat benda yang sama.Jangan baca apa2 posting kelebihan menjadi isteri yang bekerjaya.Buat benda yg sama.Ignore or straight away hiding the post.


"Kan senang mcm tu.Takdelah mcm bodoh sangat korang duk bergaduh nak tunjuk siapa lagi bagus,"  kongsi wanita bernama Syafinaz Ali ini.


Dalam masa 3 jam sahaja, entri ini mendapat hampir 1,000 perkongsian di laman sosial!


Ternyata apa yang dikongsikan banyak benarnya. Wahai wanita, walau siapapun anda, isteri yang bekerja atau duduk sahaja di rumah sebagai suri rumah, kedua-duanya sangat hebat!


Andalah juga yang menjaga makan minum suami dan anak-anak, menjaga rumah tangga dan membantu suami dalam segala hal. 


Ternyata, andalah yang terhebat! Tidak perlu menabik dada dan membuktikan siapa lebih hebat. Semua individu mempunyai cabaran dan dugaan masing-masing. - CARI Infonet


Dan buat para suami, jangan sesekali satu detik pun terlupa menghargai pengorbanan isteri anda, tidak mengira dia bekerja atau seorang suri rumah! - CARI Infonet


Gambar hiasan. (Sumber foto: Tumblr)

11

Bagus
5

Marah
6

Terkejut
16

Sedih
3

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (45 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mokcikKSKB 4-11-2015 01:45 PM
Hebat sgt ke minah ni sampai post guna perkataan bangang boleh inspire wanita lain..ke tt ni si syafinaz ni?
Quote krustykrab 4-11-2015 02:21 PM
hamboih ayat ko.....
ni bukan nak merawat, nak menambah sakit didada
Quote jelitaqasyah 4-11-2015 02:57 PM
ok noted! me pun suka hide... pe kejadah tgk n baca pastu jeles xpepasal...

Makasih TT
Quote kikuri 4-11-2015 02:58 PM
si syafinaz ni pon sama ada penyakit jiwa kacau...
Quote clarizsa 4-11-2015 03:03 PM
i surirumah, xdela tiap hari 24 jam buat keje...
i insomnia so tidur pling awal pun kul 3 pagi..
itupun bkn sbb wat kje umah, i kelip2 mata baring main game kt hp or surf net je..

berbanding masa i bekerja, i lg suka dok umah..
keje jd serabut penat n kna hadapi politik opis...

btulla artikel tu..
sama je.. dan bergantung pd cara hidup masing2...

mana ada semua org sama...
patut bahagia dgn pilihan dan cara masing2...
Quote comel91 4-11-2015 03:04 PM
ok ni syafinaz ni TT ke? jap nk add fb.. approve comeyy okeyyy
Quote reksasa 4-11-2015 04:10 PM
wife reksasa keje.. cikgu ppki..
dia seronok ngan keje dia.. dia xnk behenti keje.. & reksasa xmintak dia bhenti..
watpe nk suruh dia bhenti keje yg dia seronok..
bkn semua laki bini mcm drama akasia tv3..
bkn semua laki ceo company besar..
apepn reksasa syukur ade wife mcm dia..
Quote poison_paradise 4-11-2015 04:42 PM
Member iols yg bljr degree ,pas grad takde dioffer keje ,pastu kawen dgn somi yg pendapatan so- so je, jd surirumah tu la yg byk meroyan kt fb,ig...pastu purak2 bahagia jd surirumah..pdhal nk sgt kerja tp degree tak laku. mcm ni la dikatakan jiwa kacau.
Quote scarflicious 4-11-2015 05:56 PM
Isteri bekerja or tak suri rumah. Dua2 sama hebat. Ngat senang nak kerja + balik keje kena sambung kerja as suri rumah. & ingat senang nak jadi suri rumah full time?

Btw, if tanya aku...aku suka jadi suri di rumah. Puas hati kot... Dari jadi slave kat opis... oh.. Aku di kategori fulltime mom & part time office slave.
Quote faraway1 4-11-2015 06:37 PM
8 tahun jadi suri rumah,  kemudian
bekerja setahun lebih,  sekarang cuti
mengandung dan bersalin sampai
bulan 4,  2017.

ada kebaikan bekerja juga,  duduk rumah jaga suami  or  anak pun sama ada kebaikan. penting diri sendiri tahu apa terbaik untuk keluarga memasing.
Quote poison_paradise 4-11-2015 08:13 PM
Sebahagian surirumah skang Bkn mcm dulu.. Pg2 da ngadap fb,ig.. Somi gi keje tak buat air pon utk somi..lps tu ngadap fb,ig lagi.. Anak bgn masak nugget,hot dog je..pastu Lyn astro plak cite2 melayu ala Cinderella.ptg ..Lyn Wasap gossip2 plak.somi blik masak gitu2 je..lps tu arah somi anta baju gi self laudry..mlm msk megi kwang3x
Quote red_cattleya 5-11-2015 01:14 AM
aku just berharap dpt bakal suami yg memahami je
Quote seramado 5-11-2015 10:29 AM
poison_paradise: Sebahagian surirumah skang Bkn mcm dulu.. Pg2 da ngadap fb,ig.. Somi gi keje tak buat air pon utk somi..lps tu ngadap fb,ig lagi.. Anak bgn masak nugg ...


ini betul hahaha...lain mcm mak2 dulu
Quote julia5094 5-11-2015 11:25 AM
Langsung tak tau pasal kes viral ni..hik..hik...mana2 pun sama..ada pro n cons..pernah jd fulltime housewife n sekarang ni dah pun bekerja...tu je nk komen..mcm mana diorg ni boleh tulis panjang2 berjela..nk tulis bait2 ni pun kena pk panjang..kui..kui..
Quote julia5094 5-11-2015 11:41 AM
At least kalau kt rumah dh boleh set time siap2, pukul brapa nk cuci n jemur baju..nk masak apa pagi, tghari n mlm. Dulu selalu masak sedap2 time jd surirumah..anak2 pun montok2 je..hari2 boleh lipat kain n gosok kain sambil tengok telenovela..masa time anak2 tido..hujung minggu boleh rehat tanpa perlu pk kain baju nk cuci, lipat @ bergosok...bila dh kerja..sampai rumah pun dah dekat pukul 7..anak2 lapar mcm anak burung. Nk kena sediakan mkn ringan2 dulu..lps tu nk entertain bb..bg susu sambil tunggu dia tido..lps tu nk kena masak pulak. Masak pun simple2 je...lps masak br boleh p mandi n solat.. kdg2 pukul 9 lebih br sempat nk mkn..lps mkn nk pk masak utk bb pulak. Nk masak pagi kdg2 tk sempat..bubur nk kena masak lama..pagi2 kalu anak2 nk p sekolah pagi pulak..personally punya pengalaman la..time jd surirumah lg seronok..jiwa lg tenang..mungkin dlm hati ni lebih kpd nk jd surirumah kot. Tp iols tk kawen anak datok..so terpaksa kerja..la..ha..ha...
Quote biozipstar 5-11-2015 03:52 PM
aku pn pernah jadi surirumah sepenuh masa., ada beza wey. ada beza. tapi malas komen panjang2 cam kes ni. kahkahkah
Quote biskutsusu 5-11-2015 04:22 PM
i tetap rasa jadi suri rumah lebih mudah dari mak mak yang takde maid

sebab balik kerja, masih kena buat kerja rumah
masih kena duduk mengajar anak anak
masih kena masak breakfast, dinner (bukan hari hari)


Quote faraway1 5-11-2015 06:09 PM
biskutsusu replied at 5-11-2015 03:22 AM
i tetap rasa jadi suri rumah lebih mudah dari mak mak yang takde maid

sebab balik kerja, masih ke ...

so kaedahnya tak perlu nak mengata satu sama lain.
kerja rumah still dibuat oleh kaum
bergelar wanita yang berkahwin.



Quote faraway1 5-11-2015 06:13 PM
Edited by faraway1 at 5-11-2015 11:08 AM
seramado replied at 4-11-2015 09:29 PM
ini betul hahaha...lain mcm mak2 dulu

kalau masih sama cam mak
dulu,  tak merubah nasib kaedahnya walau tahun berganti..

mak dulu pun mostly suri rumah aje,
sekarang tidak,  dulu basuh pakai tangan,
hari ni mesin, vacuum,  semua jadi cepat.

memang ada masa ngadap fb ke apa.
tiada pelik di sini,  orang bekerja pun
, kalau hari bekerja waktu Malaysia,
itulah waktu forum cari busy,  cam
kekadang buat me pikir,  free sangat ke kat tempat kerja.

Lihat semua komen(41)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 09:27 AM GMT+8 , Processed in 0.073043 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top