CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kahwin Guna Duit 'Loan'?

2-11-2015 03:10 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 19285| Komen: 209

Description: Berkahwinlah pada sekadar kewajaran dan kemampuan bukan untuk memuaskan hati orang lain
Oleh Izzah Abbasy

Siapalah yang tak inginkan perhubungan berakhir dengan perkahwinan dan pernikahan yang sah. Lebih-lebih lagi, bila mereka yang sedang bahagia kini memuatnaik banyak gambar mereka di laman sosial, lagilah membuatkan hati meruntun-runtun nak kahwin. Cemburulah juga kan?!

Tapi, masalahnya. Duit tak cukup lagi. Iya lah, nak beli barang hantaran lagi, nak sewa khemah, upah mak andam, pelamin, makanan dan sebagainya. Belum lagi kira wang hantaran yang ditetapkan sebelah pihak perempuan. 

Pening kan dibuatnya? Bila dah tak cukup duit, mulalah otak 'duk' terfikir nak buat pinjaman. Sesudahnya, ke bank lah juga. Berhutanglah jawabnya sebab nak puaskan hati semua orang. Yang sengasaranya, tuan badan!




Masalah kahwin yang selalu jadi perkara 'susah' ;


1) Kahwin tidak mengikut kemampuan
2) Nak puaskan hati smeua orang
3) Mengikut 'trend'
4) Hantaran terlalu tinggi



Pengalaman Saiful Nang ;

Nasihat saya, jangan sampai buat 'loan' untuk kahwin. Sebaliknya berkahwinlah pada sekadar kewajaran dan kemampuan bukan untuk memuaskan hati orang lain kita pula terpaksa tanggung hutang. Mudah meminjam tapi memulangkannya yang susah. Carilah isteri yang boleh menerima kamu seadanya kamu. Jika tidak, tinggalkan sahaja kerana dia bukan selayaknya untuk kamu? Saya pernah dahulu berada dalam industri perkahwinan. Betul perkahwinan ialah satu industri sedangkan yang wajib bagi kami lelaki ialah maskahwin yang tidak sampai kamu berhutang. Saya sendiri sering melihat bagaimana pembaziran berlaku pada kadar di luar kemampuan diri. Hanya nak ikutkan trending sahaja.

Kepada bapa-bapa kepada anak gadis, permudahkan perkahwinan anak bila sampai cukup umurnya. Belum tentu lelaki yang meminang anakmu dengan puluhan ribu RM hantaran menghantar wang sendiri, ia mungkin pinjaman yang anak kamu juga perlu bayar sehingga anakmu melahirkan cucumu nanti. Jangan fikir anak anda berkahwin dengan lelaki yang kaya tetapi kahwinkanlah anakmu kelak mereka akan kaya bersama.


Sederhana dan permudahkan perlahwinan. Rukun nikah masih lagi ada 5 dan bukannya 50 dengan senarai yang mahal dan semakin mengarut-ngarut.


CARI Infonet

14

Bagus
19

Marah
8

Terkejut
16

Sedih
18

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (88 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote akakmasihvogue 2-11-2015 08:49 AM
betui tu....
Quote fifie_olin 2-11-2015 08:51 AM
bkn ke dh lama org buat loan nk kwin ni
Quote TuntungReturn 2-11-2015 08:53 AM
masalah nya belah pompuan. nk besanding ataa pelamin la, nk kek 7 tingkat la, nk serba satu la, nk tgkp gambar atas gunung la, nk bju pengantin 2,3 pasang la. islamic sgt.
Quote Maideen. 2-11-2015 08:53 AM
Kalau nak pinjam jugak, pilih lah perbankan Isle cara Bai al Innah ka, Murabahah Tawarruq ka..........

Lebih afdol gitew....
Quote Peya 2-11-2015 08:59 AM
Dah kawen, serabut nak pikir pasal hutang lak. Kawan aku punya kawan pinjam loan 60k utk kawen :Q. Bole beli sebijik uma kalu 60k tu masa tu.
Quote julia5094 2-11-2015 09:12 AM
Ramai je sekarang ni orang buat loan semata2 nak kawin dengan grandnya..
Quote mujer_in_espejo 2-11-2015 09:15 AM
Baru2 ni ikut rombongan sepupu meminang+tunang. Tekejut bila pihak pompuan mintak RM16,000 tak temasuk segala pelamin n keperluan lain  yg jumlah kasar lbih kurang RM20,000. Aku mcm.. what? Kedua2 family pn bkn org kaya.. aku anggarkan hantaran 12-13k je standard skg kn. Kita bkn artis nk mnta byk2 puluh2 ribu kn. Pmpn tu pn bkn hebat pn.. spupu aku pn keja besa2 xda la hebat sgt. Pelik pla.. dah suka sama suka kn.. knp nk susahkan perkahwinan.. So camna.. tggu 2-3 tahun lg la baru nak bt majlis nikah? xkan nk loan? Mnyusahkan btul.. klu cinta xpyh susahkan majlis.. nikah cpt2.. sdh
Quote bluehedgehog 2-11-2015 09:16 AM
klau pompuan tau laki btg gatal pinjam loan utk kawin utk dapat apam free, baik jgn kawin dgn laki tu....
Quote Acong 2-11-2015 09:17 AM
fifie_olin replied at 2-11-2015 08:51 AM
bkn ke dh lama org buat loan nk kwin ni

sejak zaman p.ramlee   
https://www.youtube.com/watch?v=-yCKLCBhTVg

[youtube]-yCKLCBhTVg[/youtube]
Quote 4everMore 2-11-2015 09:19 AM
Adakah salah cita2 nk kawen ala2 fairytale,nk bgmbr kat dlm hutan,hantaran berpuluh ribu,kek 5 tingkat, bridesmaid pun nk cover gak, fresh flowers etc tp gaji 3k..

Or

Makpak kt kg bhajat nk buat besar2an dan tak nk mghampakn mereka,buat juga la n sampai anak 2 br abis byr loan kawen...
Quote qronaldo7 2-11-2015 09:23 AM
cancel jek kalau hantaran mahal2 ni.
Quote aechae 2-11-2015 09:23 AM
Sape suh cari laki gaji x besar...xda duit buat cara xda duit :zz
Quote zuri154 2-11-2015 09:25 AM
saiful nang tu dah bersara dari business ambik photo kawen ke?
Quote Acong 2-11-2015 09:25 AM
Maideen. replied at 2-11-2015 08:53 AM
Kalau nak pinjam jugak, pilih lah perbankan Isle cara Bai al Innah ka, Murabahah Tawarruq ka........ ...

macam mana tu maideen? macam yahudi yg pasang jala, tapi amik ikan hari lain?
Quote ninjago 2-11-2015 09:34 AM
Peya replied at 2-11-2015 07:59 AM
Dah kawen, serabut nak pikir pasal hutang lak. Kawan aku punya kawan pinjam loan 60k utk kawen :Q. B ...

eh cam sama kesah ngan sorg yg aku kenal nie.. dahla baru bpe bulan masuk keje gomen, trus nak kawen, trus buat loan rm60k. padahal kenduri kt kg je, buat kat umah plak tu..masa tu mewah tak hengat.. shopping sakan.. umah pun tak beli.. loan kereta 2nd hand pun xsettle2..skrg nie anak dah sorg..baru terasa beban blanje bulan2 tk cukup... malas aku nak dengar.. nk bli tiket flight balik kg shuben.. siap pinjam duit org dulu.. sebbaik bayar balik.. tu pun sebab ada hal.. klu tak buat diam je.. ok..ttbe terluah kt sini plak
Quote gaara_X 2-11-2015 09:37 AM
semua nak grand ko......hantaran pun skang tak de rm10K tak de nak wat kendurinya......maklum laa..harga semua dah naik....
Quote |||| 2-11-2015 09:44 AM
jangan layan la .Susah sangat.... kawin lari di luar negara
Quote ultra78 2-11-2015 09:46 AM
Pengantin terpaksa berhutang untuk bayar wedding photographer


Quote M.Rose 2-11-2015 09:47 AM
Officemate aku kawin pinjam loan bank rakyat. aku senyum sinis ja. Grand dua2 belah. Yg jantan pun apply. Yang pompuan pun apply.

Lihat semua komen(209)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-6-2022 07:09 AM GMT+8 , Processed in 0.076736 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top