Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Kuih Bulan Halal Baba Nyonya!

12-10-2015 05:37 PM |Dilihat:11878| Komen: 121



Artikel : TS LOO
Video : Firdausz & TS LOO




Bulan adalah simbol perayaan Kuih Bulan yang disambut kaum Cina setiap tahun. Cahaya yang terang dan bulan mengambang penuh dengan diterangi tanglung-tanglung adalah satu lagi perayaan terpenting kaum Cina. 

Kini, kuih bulan telah dimodenkan dengan pelbagai warna dan adunan dengan pelbagai perisa seperti pandan, durian, keladi dan macam-macam lagi. 

Kebelakangan ini, Kuih Bulan yang halal boleh juga diperolehi dan semakin mendapat sambutan di kalangan orang Melayu dan India serta kaum lain. 

Baru-baru ini, CARI Infonet sempat temubual seorang pembuat kuih bulan halal yang menggunakan resepi dari keturunan Baba dan Nyonya.

Difahamkan kuih bulan ini telah diwarisi secara turun temurun dari arwah neneknya sehingga sekarang dirinya merupakan generasi ketiga pembuatan kuih bulan istimewa tersebut. - CARI Infonet



Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
5
Sedih
3
Lawak
4
Bosan
4
Komen: 120
Komen

Komen Terbaru

Quote white_musk 1-10-2017 01:08 PM
Mandarin Oriental punya moon cake sangat sedap.  Buat minum petang.  Jika tiada jiran yang hadiahkan,  akak kan pergi order sendiri.  

Lain-lain Komen

Quote bluehedgehog 12-10-2015 05:39 PM
adui...da lpas sebulan da perayaan mid autumn ni
Quote HannahMontana 12-10-2015 06:21 PM





leng chai , wo yau yue kuey

Quote tricomonas 12-10-2015 06:23 PM
Tak selera dgn tekak aku..so tak sedap..sekian
Quote tubikmasok 12-10-2015 06:23 PM

sedap ke abe?
Quote mikasa 12-10-2015 06:26 PM
Dulu masa kecik..jiran aki bangsa cina slalu bagi ..memang halal dan sedap..skrg pernah beli skali...tapi tak sedap
Quote ladybird_ 12-10-2015 06:37 PM
kaler pastel tu buat terliur...
Quote mbhcsf 12-10-2015 06:56 PM
i tak pernah makan pun...sedap ke tak ye? dan sebelum ni , apakah ia tidak halal?

sebab arwah tok wan dulu ade je chinese man yg jual bebarang kedai  berikan kuih bulan dalam raga anyam rotan  hehehe ....i tak pernah sentuh pun...

but you know curious pulak rasa lagu mana
Quote fire_place 12-10-2015 06:56 PM
Ada sekali makan warna ungu,liut2 luar dia.
Sedap sgt2.. Pandai makan masa tu kat aeon
Ada promoter tu bg rasa dlm bekas ada bnyak jenis
Paling xsuka rasa gingseng.lpstu terus beli.kalau
Musim jual2 bnyak kat aeon tu,mmg xtlepas
Quote slavehunter 12-10-2015 06:58 PM
Aku rasa geli kalau ada telur dan bau hanyir so mmg tak terliur pun.
Quote hyie 12-10-2015 07:05 PM
iols tetiap tahun mesti makan sebab opismate iols semua cina. Tahun ni dapat rasa lotus, apetah lagi...yang best pasal moon cake ni part inti egg yolk..sedap! Try la...tapi kena makan sikit2 sebab muak...kalau ikut cara yang betul, kena makan sikit pastu minum teh cina cawan kecik tu...
Quote ice_sky92 12-10-2015 07:12 PM
mbhcsf replied at 12-10-2015 06:56 PM
i tak pernah makan pun...sedap ke tak ye? dan sebelum ni , apakah ia tidak halal?

sebab arwah tok ...

Sedap ustazah.

Cuba la. Skg banyak jual yang halal punya.
Quote aechae 12-10-2015 07:13 PM
yg lotus sdap mcm rsa kacang je....skang byk dh yg moden pnya...last year beli yg coklat ada oreo ke apa

biasa beli yg halal bakers cottage n thai tong pnya.....teringin nk try yg durian musang king tp mahalnyaaa
Quote eLiaD 12-10-2015 07:14 PM
yg inti dlmnye kuning telo masin mmg best
Quote hanamunir 12-10-2015 07:51 PM
selalu iols korek makan telur masin dia je..
sedap kot tang tu,iols hantu telur masin..
kuih dia tu kurang sikit sebab bagi iolss manis..
macam kalu cuit sikit, pastu simpan, pastu kalu teringin, cuit sikit lagi, sampai la abis gitu..
Quote Peya 12-10-2015 08:11 PM
Opis aku byk dpt drpd bankers. Tp yg melayu2 ni ramai x reti makan. Cume berebut kotak2 kuih ni je. Cantik sesangat. Tahun ni dr hotel hilton paling cantik kot
Quote bellaa 12-10-2015 08:45 PM
Ritu makan kaler pink. Perisa apa tah. Tapi sedap gak lah. Masih boleh telan
Quote mommymonster82 12-10-2015 08:54 PM
Edited by mommymonster82 at 12-10-2015 08:56 PM
mbhcsf replied at 12-10-2015 06:56 PM
i tak pernah makan pun...sedap ke tak ye? dan sebelum ni , apakah ia tidak halal?

sebab arwah tok ...


Oklah rasa dia pd me lebih kurg mcm dodol cuma ni xler lembik2 cam dodol tu..Me pnh rasa yg letak telur masin ngan  lotus seed kot.....siap ada cop halal jakim.. hihihi..
Quote sub5zero 12-10-2015 09:09 PM
mommymonster82 replied at 12-10-2015 08:54 PM
Oklah rasa dia pd me lebih kurg mcm dodol cuma ni xler lembik2 cam dodol tu..Me pnh rasa yg leta ...

Yang x halal filling dia bak ku teh ka?
Quote mommymonster82 12-10-2015 09:11 PM
sub5zero replied at 12-10-2015 09:09 PM
Yang x halal filling dia bak ku teh ka?

Bak kut teh tu sup la.... sup herba yg ada letak daging vavi... gtew...

Yg kuih bulan xhalal tu mungkinlah  cara pembuatannya diragui selain bahan2 yg diguna kat dalam tu...

Lihat semua komen(121)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061946s Gzip On
To Top