CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bila Anak Kemaruk Youtube, Apa Harus Ibu Bapa Lakukan??

7-10-2015 12:43 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 3224| Komen: 2

Description: Si kecilku ketagih tengok Youtube! Risau sangat! Macam mana ni??
Oleh Adib Za

Si kecilku ketagih tengok Youtube! Risau sangat! Macam mana ni??

Ini mungkin kata-kata yang keluar dari mulut seorang ibu yang risaukan anaknya menonton Youtube 24 jam.


Jangan terkejut, kanak-kanak kini bukanlah seperti zaman dahulu yang suka bermain di luar. Jadi bagaimana ya, untuk menangani perkara ini.

Jom ikuti apa pandangan portal Parenting berhubung isu ini:

1. Tonton bersama anak.
Hal yang paling mudah yang boleh dilakukan adalah menonton video bersama anak. Ini juga menjadi waktu yang tepat untuk berdiskusi bersama anak. Tanyakan hal-hal yang ingin mereka pelajari. Jika anak masih kecil, bantulah memasukkan kata kunci yang tepat. Kegiatan ini juga akan membantu si kecil untuk memilih tontonan yang mereka pilih. Jika anak memiliki YouTuber kegemaran mereka, kenali personaliti tersebut. 

2. Tonton sendiri.
Jika anak tidak mahu ditemani ketika menonton video, anda mungkin boleh membiarkan dia menontonnya sendiri. Tanyakan nama pembuat video, lalu cari dan tonton sendiri. Apa yang boleh anda lakukan? Anda boleh memberi nasihat setelah menontonnya, seperti nasihat tentang teknik, bahan, mahupun isi pembelajarannya.

(Sumber foto: dayoibitoye)


3. Jadilah detektif handal! 
Kadang-kadang anak-anak menonton secara diam diam. Meskipun anda menghargai privasi anak, anda harus tetap memeriksa apa yang mereka tonton. Lihat watch history atau rekomendasi video. Bila history telah dihapus anak, benarkah ia menonton video untuk belajar? Atau… jangan-jangan mereka menonton yang lain?

4 Subscribe.
Ajak anak mendaftar (subscribe) ke channel video kesukaannya. Dengan begitu, dia tidak perlu mencari-cari lagi channel tersebut ketika ingin menonton. Dengan ini, kita juga akan mendapat pemberitahuan ketika ada video baru tiba. - CARI Infonet


(Sumber- parenting.co.id)
1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote aciklola 14-10-2015 01:19 PM
aku biasa set parental control kat youtube
Quote KetupatNona 15-10-2015 12:21 PM
Bak kata pak JABIT.......ibu apa sendiri kaki/ addict to youtube....nak control anak anak camno???

Lihat semua komen(2)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 06:22 AM GMT+8 , Processed in 0.066078 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top