Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Tips dapatkan Anak Lelaki Atau Perempuan Mengikut Dr Hamid

21-9-2015 05:15 PM| Komen: 23

Oleh Fyruz Hanna


Menurut The Shettles Method yang dibangunkan oleh Dr Landrum pada 1960, X-chromosome (girl) mengharungi jalan yang lebih perlahan berbanding Y-chromosome (boy) yang bertahan lebih lama. 

Semua ini bergantung kepada 'masa' kesuburan seseorang itu ditambah dengan keadaan telur dan sperma yang bergabung ketika itu. Apa pun tak salah apabila kita cuba merancang siapa tahu kemungkinan ia akan berjaya.

Bagi ibu-ibu sekalian, semoga perkongsian ini bermanfaat:-

Puan bolehlah membuat pengiraan dari tarikh puan datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-

KALENDER KESUBURAN BULANAN (cth;sekiranya haid jatuh pd 1hb)

Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (10hari)
Hari Subur (Anak Lelaki): 11,12,13,14,15,16,17 (7 hari)
Hari Subur (Anak Ppuan): 18,19,19,20,21,22,23 (7 hari)
Hari Tidak Subur: 24,25,26,27,28,29,30 (7 hari)

Berdasarkan kalender diatas Puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid Puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak perempuan.

Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk bekerja keras (bersama suami).

Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10.

Jadi pada hari ke 11 hingga 17 (Puan di dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak L (lelaki) adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan. Untuk itu, saya sarankan agar Puan menggunakan masa (tarikh) ini sebaik mungkin untuk mendapatkan anak perempuan.

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 (lagi seminggu nak period) puan akan rasa sakit2 badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangai haid dalam masa seminggu dan masa Haid semula akan jatuh pada 30hb (selalunya akan tercepat atau selewat sehari)dari tarikh period terakhir.

ALL THE BEST & GOOD LUCK!! INSYALLAH

Apa Reaksi Anda...

Bagus
19
Marah
25
Terkejut
20
Sedih
25
Lawak
16
Bosan
15
Komen: 23
Komen

Previous : Keunikan Boat Noodle Makan Sampai Bertingkek-Tingkek

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote alieyrina 13-4-2016 02:16 AM
X penah try..tp mujur ada sepasang dah..

Lain-lain Komen

Quote shima_tsr 7-9-2011 11:03 AM
great sharing~!
Quote supadoopa 7-9-2011 12:40 PM
erm boleh try nih
Quote nurdamia 9-9-2011 09:09 AM
boleh caya ke.... ada keberkesanan.... sapa2 yg dh try... sila info sini yaaaaa...
Quote ni2best 9-9-2011 09:52 AM
tak salah cuba...
Quote yuanpin 9-9-2011 11:19 AM
tips yg berguna! kalendar cina pun ada gak pengiraan mcm ni..my ex-bos penah share..siap dia tunjuk takwim dia lagi..huhu...tp maybe lebih kurang mcm ni jugak la kot..sbb ni berkaitan sains kan..
Quote mrs_dee 10-9-2011 11:10 AM
ok..thanks erk...sharing is caring...... leh praktikkan...
Quote wiwish 11-9-2011 12:23 AM
betul juga kata dr. tu, i anak 1 and 2nd girl, third study giler petua2 untuk dpt baby boy , antara satunya adalah petua ni, on kalu lepas habis period berkemungkinan dapat baby boy, tu yg i buat selain dari petua2 lain dan yg paling penting doa pada allah. kalu allah izinkan insyaallah.
Kenapa i nak dapat baby boy, sebab doa anak lelaki yg soleh akan sampai terus pada allah....itu yg kawan2 kata.
Quote lashes 20-9-2011 12:29 AM
oooo camni..
Quote jeygi 20-9-2011 10:58 AM
nk cUbe ler peh nih....
Quote jeygi 27-9-2011 01:58 PM
ade sape ke yg da cUbe mnjadi...
meh kOngsi sket pngalaman anda..
Quote diss69 29-9-2011 12:05 PM
akak ada 5 boys....rasa dh x nk beranak..kalu rasa nk tmbh agi,bule try petua kt atas tu...
Quote fire_place 29-9-2011 02:13 PM
aku ada baca gak,bayi lelaki ni terhasil bila cecair difaraj beralkali.aku baca kat syok kahwin.tp aku rasa ada betulnya jugak.

xtahu kebetulan ke apa.tp dulu aku baca kat buku permata yg hilang.jd sebelum mlakukan tu kebetulan aku ada buat 'douching'.tiru dlm buku tu.psl dia ckp kalo melakukan 'douching'cecair dlm faraj akan btukar alkali dan potensi dpt anak laki2 tu tinggi.tp mmg ye pun dpt baby boy. kalo nak anak pempuan mesti cecair pada faraj bsifat asid jd 'douching' guna(very dilute lactacyd). ni belum cuba..mgkin kalo trasa nak tmbah sorg baby girl,akan cuba.
Quote carly_lah 30-9-2011 11:17 AM
x pernah tau pun... tp alhamdulillah... dh dpt sepasang anak.....
Quote jusmadu 2-10-2011 01:38 PM
thanks ..memang cari pun info camni. before this ade jumpe kat tempat lain tapi x clear sgt cara pengiraan nya..memang nak try this method untuk baby girl...
Quote joeyyap12 4-10-2011 04:02 PM
check this out, cool site! www.stylekandi.com! =)
Quote LeyyaHanna 6-10-2011 11:10 AM
pernah try before...dan memang menjadi.. hasilnya.. Aufa Azrie for my first baby...

mungkin dah rezeki agaknyer.. apa pun.. Alhamdulillah dan tak salah kalau mencuba...
Quote hanifjufry 6-10-2011 02:10 PM
dgn izin Allah mmg menjadi,byk petua Dr Hamid yg aku guna..suami nk anak ppuan, kami guna petua Dr ni, alhamullillah skrg aku tgh prgnant anak ppuan, due lagi 3 bulan.
Quote mawarbaiduri 6-10-2011 05:05 PM
anak da 2 boy.. nk cr anak pompuan plak
Quote kaptenkecik 9-11-2011 10:56 AM
boleh cuba pasni... tapi tak tau yg ade nie B or G... kene tunggu...

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.163441s Gzip On
To Top