Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Amalan Lotus Birth Selepas Bersalin

18-9-2015 04:25 PM| Komen: 111

Oleh Izzah Abbasy

Untuk keterangan lanjut, klik sini 
http://bit.ly/1iBgRqU

Lotus Birth adalah amalan tidak memotong tali pusat bayi selepas ibu bersalin di mana uri dan tali pusat disimpan sehingga tanggal sendiri daripada pusat bayi.



Menjadi viral apabila seorang ibu di facebook yang telah memuat naik gambar beliau yang melakukan amalan ini ke atas anaknya.




Mengikut pandangan penulis, kaedah ini telah lama diamalkan oleh segelintir masyarakat luar negara sekitar tahun 1970an di Amerika Syarikat. Ia seterusnya dipopularkan oleh pasangan pengamal yoga yang menamakannya sebagai 'lotus birth' dgn menghubungkaitkan simbol lotus (bunga teratai) yang mempunyai pengertian tertentu dengan kelahiran bayi. Namun, ia masih hijau di negara kita.


Tujuan Lotus Birth adalah untuk mengelakkan kesakitan pada bayi (dengan mengerat tali pusat) dan membiarkan tali pusat tertanggal secara semulajadi di samping mempercepatkan penyembuhan dan mencantikkan pembentukan pusat. Ia juga dikatakan meningkatkan imuniti bayi.

Amalan ini bukanlah merujuk kepada agama atau sesuatu budaya. Ia harus dilihat atas keberkesanannya agar tidak mengundang perkara yang tidak diingini kelak.

Sebenarnya bagi mendapatkan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Tiada doa khusus semasa menanam uri mahupun tali pusat ini. Cukup sekadar baca Bismillah dan berselawat ke atas Nabi junjungan kita Muhammad. - CARI Infonet


Apa Reaksi Anda...

Bagus
28
Marah
20
Terkejut
28
Sedih
18
Lawak
16
Bosan
14
Komen: 111
Komen

Previous : Perkampungan Melayu Di Pulau Cocos Australia

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote HannahMontana 3-10-2015 08:11 PM
kita hias katil anak kita dgn lotus tp bersalin modern normal lebih baik.

Lain-lain Komen

Quote famri7 17-9-2015 03:41 PM
Bila terkoyak perineum barulah cash kan...saya tolong letak span lagi biar tersedut abis darah kau sis..merepot lah kau.
Quote arasham 17-9-2015 03:41 PM
Mcm2 sgt zaman ni.. Tak berbau ke?
Quote GhostWalking 17-9-2015 03:42 PM
ok jah cikgu yoga iols buat
Quote CrowneGlory 17-9-2015 03:47 PM
Menjijikkan...bertahun2 mak2 dgn bapak2 terus tanam uri elok je...ada aje mcm2 idea korg ni....
Quote manehnya 17-9-2015 03:48 PM
bila dh tanggal, bleh buat keychen
Quote GhostWalking 17-9-2015 03:52 PM
manehnya replied at 17-9-2015 07:48 AM
bila dh tanggal, bleh buat keychen


Quote fuzzyfuzzy 17-9-2015 03:53 PM
ya ampun...kita lagi cepat2 nak tanam uri tu lagi ada la...ni nak disimpan2 pulak...
punyala nak hilangkan hanyir sampai guna garam, asam jawa, segala mak nenek...pstu nak cepat2 tanam...
Quote krustykrab 17-9-2015 03:53 PM
mampuih pi la kat hampa, anak hampa.....
makin moden makin jauh kebelakang pemikiran setengah manusia ni....
Quote GhostWalking 17-9-2015 03:54 PM
krustykrab replied at 17-9-2015 07:53 AM
mampuih pi la kat hampa, anak hampa.....
makin moden makin jauh kebelakang pemikiran setengah manus ...

krusty kita dah tukar tajuk taww
Quote clarizsa 17-9-2015 03:56 PM
trending kan sekarang... yucks..
Quote Loxlaxman 17-9-2015 03:57 PM
Erkkk ... apekesetannya tabiat orang ulu banat kepulauan Maluku korang bawak masuk ke Malaysia ni nakk...
Quote clarizsa 17-9-2015 03:59 PM
From Wikipedia, the free encyclopedia
Lotus birth, third day postpartum: the sinew-like unwrapped cord is seen at left side of child (right side of the picture), just hours before natural detachment.

Lotus birth (or umbilical nonseverance) is the practice of leaving the umbilical cord uncut after childbirth so that the baby is left attached to the placenta until the cord naturally separates at the umbilicus, usually a few days after birth. [1]

The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) has stated, "If left for a period of time after the birth, there is a risk of infection in the placenta which can consequently spread to the baby. The placenta is particularly prone to infection as it contains blood. At the post-delivery stage, it has no circulation and is essentially dead tissue," and the RCOG strongly recommends that any baby that undergoes lotus birthing be monitored closely for infection.[2]
Quote salwani911 17-9-2015 03:59 PM
ntah asal lotus birth ni sbb diorg x reti kepit potong tali pusat kot. maka dibiarkannya saja
Quote krustykrab 17-9-2015 04:02 PM
GhostWalking replied at 17-9-2015 03:54 PM
krusty kita dah tukar tajuk taww

ok kak ghost

jum
Quote krustykrab 17-9-2015 04:03 PM
fuzzyfuzzy replied at 17-9-2015 03:53 PM
ya ampun...kita lagi cepat2 nak tanam uri tu lagi ada la...ni nak disimpan2 pulak...
punyala nak hi ...

pastu marinate dgn bbq sos, esok blh dh bbq
Quote hatikudus 17-9-2015 04:03 PM
eeuuwwwwwwww
Quote fuzzyfuzzy 17-9-2015 04:07 PM
krustykrab replied at 17-9-2015 04:03 PM
pastu marinate dgn bbq sos, esok blh dh bbq

pastu jemput sedara mara dtg makan ramai2..
ala2 kenduri kesyukuran luruh tali pusat kekdahnya...
no more pulut kuning bagai horkeh!!!
Quote mesmerize 17-9-2015 04:09 PM
famri7 replied at 17-9-2015 03:41 PM
Bila terkoyak perineum barulah cash kan...saya tolong letak span lagi biar tersedut abis darah kau s ...

uols doctor sambut bersalin ke ? mesti ngeri kan tengok puki patients terkoyak segala masa beranak

nak tanya, cemana plak perineum tear bole berlaku kalau keluarkan uri sekali? bukan ke mmg kalau bersalin normal n csect sekalipon, mmg uri keluar sekali ngan bayi? dah kat luar baru potong uri tali pusat tersebut? cuma dalam kes ni.. tali pusat tak dipotong bahkan dibiarkan putus sendiri.. dah macam kucing pulak sis.. tapi kucing pun makan uri anak dia
Quote dzaraa 17-9-2015 04:09 PM
kang ramailahh plak ummah melayu ni dok tiru...tak cukup ngan tiru....'babyshower' bagai....ni mai plakkkk mcm nih....nih semuanya utk org buat duitt jeeee pun x der kepentingan apa2......

Lihat semua komen(111)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.169059s Gzip On
To Top