CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Azhar Sulaiman, Sharifah Shahirah Bangga Nama Ayah Dan Datuk Diabadi Di Tugu Peringatan Force 136

24-9-2022 04:34 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3779| Komen: 19

Description: Dua pelakon dan selebriti terkenal Azhar Sulaiman,51,dan Sharifah Shahirah Syed Abu Bakar Al-Khaired,48, berbangga ayah dan datuk mereka menjadi antara pejuang hebat anggota Force 136 menentang Jepun ...
Dua pelakon dan selebriti terkenal Azhar Sulaiman,51,dan Sharifah Shahirah Syed Abu Bakar Al-Khaired,48, berbangga ayah dan datuk mereka menjadi antara pejuang hebat anggota Force 136 menentang Jepun sekitar tahun 1944 dan 1945.


Nama ayah dan datuk mereka adalah antara 244 nama pejuang yang diabadikan pada Tugu Peringatan Force 136 Pahang di di Kem Puncak Mas, Raub.


Foto: IG

Azhar berkata, ayahnya Kapten Sulaiman Ismail iaitu Ketua Platon Batu Malim memiliki pengenalan diri nombor 1 terkenal seorang tegas dan bersemangat waja menentang penjajah Jepun.

Azhar anak bungsu daripada 14 beradik berbangga kerajaan membina Tugu Peringatan Force 136 Pahang di Kem Puncak Mas, Raub sebagai mengenang jasa pejuang menentang Jepun di Tanah Melayu.






“Ayah saya dikenali Cikgu Sulaiman dan guru pelawat  sentiasa mendidik anak-anak bersemangat patriotik, berdikari dan sayangi negara bangsa.

“Pada masa depan cucu cicit dan waris boleh melawat tugu ini bagi mengimbau kenangan dengan izin pihak Kem Puncak Mas,”katanya di sini hari ini.-CARI



Sumber: Kosmo

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote hmmlantakko 24-9-2022 05:09 PM
lorhhhhh. yg cucunya menyeksa sana sini
Quote snowater 24-9-2022 05:16 PM
Ayahnye cikgu ke askar? Captain tp cikgu? Tak brp paham sistem dolu2..tp ranking tinggi tu, biasanye kapten ni very masculine and tegas la kot..tp anaknye berpangkat mami..hmmm..
Quote JunkMail 24-9-2022 05:22 PM
hmmlantakko replied at 24-9-2022 05:09 PM
lorhhhhh. yg cucunya menyeksa sana sini

Iman tidak diwarisi dik
Quote miamiot 24-9-2022 05:31 PM
snowater replied at 24-9-2022 05:16 PM
Ayahnye cikgu ke askar? Captain tp cikgu? Tak brp paham sistem dolu2..tp ranking tinggi tu, biasanye ...

Askar or polis dulu2 diorg address ketua dgn panggilan cikgu ... Mcm Arwah atuk iols diorg panggil Cikgu bila diluar tugas. Tanda hormat tp mesra gitu.
Quote hyie 24-9-2022 05:41 PM
aiyohhh rengsanya orang salah guna tatabahasa BM untuk aktiviti formal..yang betulnya adalah DI[jarak]SINI, untuk tempat dan masa. Selain itu, boleh eja rapat.
Quote Piramida 24-9-2022 05:59 PM
Kalau datuk askar, cucu x boleh menyeksi ke? Emphmm
Quote LadyCarefree 24-9-2022 06:16 PM
Piramida replied at 24-9-2022 04:59 PM
Kalau datuk askar, cucu x boleh menyeksi ke? Emphmm

Yang mengutuk tu agak2 ada ke famili member yg berjasa sebegini?
Quote Perawankota 24-9-2022 08:35 PM
Hebat masing2!
Quote cmf_premierleag 24-9-2022 08:38 PM
Chemp dh smpi UK sbb esok leona nk register univ..mami x folo sbb mesti la nk mai event ni kan utk ayah dia
Quote Pujangga22 24-9-2022 08:41 PM
so mami azhar bukan lah org beshe2...arwah apak kapten tu..
Quote NonaNaga 24-9-2022 09:14 PM
Pujangga22: so mami azhar bukan lah org be ...

Ya adik badik mami pun dgrnya banyak somebody
Quote rosannazmia 24-9-2022 10:05 PM
Pujangga22 replied at 24-9-2022 08:41 PM
so mami azhar bukan lah org beshe2...arwah apak kapten tu..

Arwah Atok meols jiran arwah cikgu sulaiman dolo2, penah la ceta psl arwah cikgu sulaiman n psl azhar ni tp bila atok meols berpindah jd terpisah hubungan kejiranan. Tau2 mami dah jadi azhar .. gituuu.. asal tgk azhar kat tibi kluar lah ceta pasal deme2 berjiran dulu..meols pon x ingat dah apa bende yg arwah atok cetakan sbb dah lamaaaa
Quote sr10 24-9-2022 11:18 PM
Edited by sr10 at 25-9-2022 12:09 AM

I follow Mami sejak dia muda lagi. Mmg family dia bukan kaleng2. Arwah ayah dia orang hebat, tercacat dalam sejarah pahang, sahabat baik arwah tun razak. Pernah nampak pic dia sekolah dulu pun dah sampai London. Adik beradik dia pun semua orang hebat2. Sejenis fam English educated. Bekas pemain bola zainal abidin Hassan tu kawin dgn anak saudara dia. Hans isac pernah cakap selepas p.ramli, Azhar ni aktor melayu kedua yang dia kenal hihihi. Mami juga orang pertama yg tegur Hans Dan kata nampak bakat Hans. Masa tu dia shooting, dia nampak Hans dok perati kat tingkap. Bangsar boy gak dia pun
Quote Acikgomen 24-9-2022 11:48 PM
cmf_premierleag replied at 24-9-2022 08:38 PM
Chemp dh smpi UK sbb esok leona nk register univ..mami x folo sbb mesti la nk mai event ni kan utk a ...

Chem dah tinggai Leona kat htl dah. Dia kena heret beg pi asrama sendiri. Agaknye chem pi urus2 Leona kat bath, dia begegas pi settle Rees pulak
Mami jugak dok chill2 kat msia
Bapak2 mmg perangai gitu tauuuu
Quote cmf_premierleag 25-9-2022 10:25 AM
sr10 replied at 24-9-2022 11:18 PM
I follow Mami sejak dia muda lagi. Mmg family dia bukan kaleng2. Arwah ayah dia orang hebat, tercaca ...

Dan kakak mami penah ckp kat ai, Fizz Fairuz tu anak sedara dia...tekejut aku dgr ms tu
Quote cmf_premierleag 25-9-2022 10:26 AM
Acikgomen replied at 24-9-2022 11:48 PM
Chem dah tinggai Leona kat htl dah. Dia kena heret beg pi asrama sendiri. Agaknye chem pi urus2 Le ...

Iols husnozan, maybe mami mmg dh janji sama suzi (kakak mami) yg heshe nk join event ni.
So chemp la kono handle twins kt sana
Tp dulu pun ayah chemp kan jd pesuruhjaya konsulat msia kt london dulu ms zmn depa study muda2 dulu ........so ala2 chemp blk kampung gitu
Quote Acikgomen 25-9-2022 11:33 AM
cmf_premierleag replied at 25-9-2022 10:26 AM
Iols husnozan, maybe mami mmg dh janji sama suzi (kakak mami) yg heshe nk join event ni.
So chemp  ...

Dulu masa deyols ngaji London, mami kemahen loving dgn chem sampai chem boleh duduk atas shoulder mami deyols jenjalan kat London tuh
Skang ni kalo buat gitu, mau patah shoulder si mami tu kikiki
Quote hmmlantakko 25-9-2022 11:28 PM
naseb budak tu good looking tak kena bash walau selambak, kalau mcm pb ke takde look ke 40 hari 40 mlm kena bash
Quote DeLuna85 25-9-2022 11:46 PM
Bapak kapten. Anak kuat meroyan di ig.

Lihat semua komen(19)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 12:50 AM GMT+8 , Processed in 0.095367 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top