Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Dallol Tempat Terpencil Terpanas Di Dunia

20-8-2015 11:23 AM |Dilihat:6694| Komen: 30
Oleh Izzah Abbasy

Dallol terletak di utara Ethiopia adalah tempat terpanas di dunia. Setiap hari, suhu boleh mencapai 41,1 darjah Celsius. Dallol juga salah satu tempat yang paling terpencil di dunia. Satu-satunya cara untuk kunjungi Dallol adalah dengan menaiki unta.



Dallol adalah penempatan di utara Ethiopia. Terletak di Pentadbiran Zon 2 di Afar Region Afar Depresi, ketinggian sekitar 130 meter di bawah permukaan laut.

Dallol ketika ini memegang rekod suhu rata-rata tertinggi untuk lokasi di Bumi, di mana suhu tahunan rata-rata 35 C (96 F) tercatat antara tahun 1960 dan 1966. Dallol juga salah satu tempat yang paling terpencil di Bumi. Tidak ada jalan, satu-satunya perkhidmatan pengangkutan tetap disediakan oleh perjalanan rombongan unta ke daerah itu untuk mengumpulkan garam.

Di wilayah ini juga ada sebuah gunung berapi dengan nama yang sama iaitu Dallol, yang terakhir meletus pada tahun 1926. Gunung berapi Dallol, tersembunyi di bawah lapisan garam di padang pasir Danakil di wilayah Ethiopia. Di sini terdapat air panas gunung berapi Dallol, kolam belerang gunung dan asam diapit oleh pergunungan garam. Kombinasi tersebut membentuk salah satu yang paling aneh di Bumi.

Dallol adalah salah satu yang paling terpencil dan tidak ada orang yang tinggal di kawasan ini. Nama Dallol diambil dari bahasa tempatan Afar bermaksud "kehancuran". Warna-warna cerah yang muncul di seluruh laman berasal dari belerang, besi, garam dan zat mineral yang lain. - CARI Infonet

Sumber asal : http://dairishare.blogspot.com





















Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 30
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Wimamp05 5-5-2017 10:37 PM

Lain-lain Komen

Quote reenaz 1-8-2015 12:24 PM
subhanallah..cantiknya.. macam dlm dunia fantasi lak
Quote cmf_Kimmy 1-8-2015 03:08 PM
macam dari planet lain.....
Quote spiderman80 1-8-2015 04:47 PM
Cantiknya!! Terasa nak tinggal di sana.
Quote sukacactus 1-8-2015 09:09 PM
Boleh shooting citer fantasi kat sini
Quote bianglala 1-8-2015 09:17 PM
cantik sangat.. dengan warnanya, bentuk muka bumi.. cuma panas pulak suhunya.
Quote larikesurga 3-8-2015 02:35 PM
warna kasi nampak up sket..leh edit kasi cantik..
Quote BuBuComey 3-8-2015 03:07 PM
Kat mesia pun panas gak. Penah je cecah suhu 50c.
Quote Artemesiaa 3-8-2015 05:13 PM
Nampak cantik tapi dengan suhu yang tinggi pasti tak ramai yang nak gi
Quote @inardni 3-8-2015 05:15 PM
sukacactus replied at 1-8-2015 09:09 PM
Boleh shooting citer fantasi kat sini

YUP...shooting citer angkasa lepas cantik ni.tp tahan ke panas tu

Quote njoi-10 6-8-2015 02:47 PM
Indah nya ciptaan Ilahi
Quote -electrifying- 20-8-2015 02:34 PM
even panas pon.. tampak cntik pemandangan nya
Quote ultrakasino 20-8-2015 02:37 PM
Apa kata kerajaan Ethopia buat bisnes garam kat sana, buka kilang and so on. Tapi hati2 ler klo gunung berapi nak meletup cepat2 tinggalkn tmpt tu.
Quote starbee 20-8-2015 02:37 PM
subhanallah cantik sangat....
Quote epis 20-8-2015 04:18 PM
Walaupun cantik tapi nampak cam tercemar pulak.... saya pernah pergi ke sungai sulfur warna biru kt taman bukit tawau, mmg cantik tapi x tahan bau sulfur, cam bau telur tembelang....
Quote blinkazwa 20-8-2015 04:29 PM
macam tempat citer Fantastic Four yang baru ni.
Tempat diorang pergi memula, then dapat kuasa..
pastu Victor tertinggal kt sini..
Quote MissVixen 20-8-2015 05:34 PM
BuBuComey replied at 3-8-2015 03:07 PM
Kat mesia pun panas gak. Penah je cecah suhu 50c.

Kat mana tu? Paling panas pun kat chuping 42c.
Quote aijinmisaki 20-8-2015 09:45 PM
cantik walaupun panas
Quote ctsueraya 12-4-2017 01:37 PM
lawanyer haiii..subhanallah
tapi aku tak tahan panas..nanti caer
Quote Leo_Gurlz 12-4-2017 07:14 PM
Cantikknyaa pemandangan tapi panasnyaa tak sanggup ku pergi

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085952s Gzip On
To Top