CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Event Gempak Tapi Mentaliti Jamb*n"- Netizen Geram Geng RXZ Tinggal Sampah Sarap

16-8-2022 11:18 AM| Diterbitkan: tatod| Dilihat: 1035| Komen: 6|Original author: Tatod

Description: Dua tahun sepi tanpa sebarang aktiviti, sebuah program permotoran, RXZ Member 4.0 2022 telah dianjurkan dan berlangsung di Kompleks Sukan Gong Badak, Terengganu dan dipercayai kir ...
Sumber Beautiful Nara


Dua tahun sepi tanpa sebarang aktiviti, sebuah program permotoran, RXZ Member 4.0 2022 telah dianjurkan dan berlangsung di Kompleks Sukan Gong Badak, Terengganu dan dipercayai kira-kira 30,000 hadir ke acara tersebut.

Bagaimanapun, kemeriahan program tersebut 'dicemari' dengan sikap tidak bertanggung jawab segelintir pengunjung yang membiarkan sampah sarap mereka memenuhi lokasi berkenaan sekali gus menimbulkan kemarahan orang ramai.

Gara-gara perbuatan tersebut, petugas pembersihan terpaksa berkumpul di lokasi terbabit bagi memastikan kesemua sampah sarap yang ditinggalkan oleh pengunjung dikutip sepenuhnya. -CARI

Sumber FB Bernama

Memetik perkongsian Bernama, perbuatan sedemikian mencerminkan tahap kesedaran masyarakat Malaysia terhadap kebersihan alam sekitar yang masih belum 'merdeka' kerana sentiasa mengharapkan pekerja pembersihan mengutip sampah dan sisa makanan serta minuman mereka.

Sikap mementingkan diri seperti ini tidak hanya akan menyusahkan diri sendiri tetapi juga bakal menjejaskan kehidupan orang lain sekiranya tabiat buruk tersebut tidak diubah.

Malahan, ia juga akan menjejaskan pihak penganjur yang sukar untuk mendapatkan lokasi bagi menganjurkan program seumpama ini pada masa hadapan.

Sumber FB Bernama

Meninjau di ruangan komen, rata-rata ramai yang mengecam tindakan segelintir pengunjung yang meninggalkan sampah sarap mereka tanpa rasa bersalah dan menyerahkan sepenuhnya tugas membersihkan kawasan itu kepada pekerja pembersihan.

Namun, ada juga komen yang menyalahkan pihak penganjur kerana tidak menyediakan tong sampah yang mencukupi untuk memudahkan pengunjung membuang sampah sarap mereka selain sentiasa mengingatkan dari masa ke masa agar tidak membuang sisa makanan dan minuman mereka merata-rata.

Hakikatnya, tanggung jawab menjaga kebersihan bukan hanya digalas oleh petugas pembersihan tetapi harus ditanam dalam diri setiap individu.

Sumber FB Bernama



Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote encikWawad 16-8-2022 11:26 AM
ada kat kt sama tarikh ngan event perkotoran ni. mmg bukan takat rxz nya team je ada
rempit2 suwey selain rxz pun ada
cam ziall dengan langgar lampu merahnya semua
mmmg hanat
Quote elzy 16-8-2022 11:36 AM
Segilintir rakyat Malaysia masih mentality begitu.. Kebersihan dipandang remeh.. Tengok saja kedai makan, sampai kena spot check baru kantoi kotor padahal makanan. Belum lagi public toilet apatah lagi selepas majlis terbuka begini..
Quote cikatilia 16-8-2022 12:36 PM
mmg kalau ko naik keta area yg ada gathering rempit2 tak kira motor apa mmg disaster
dah la main jalan aje xdulik keta ke apa ko main kona kiri kanan pusing suka hati abah dia

mcm 1 x event kat area stadium shah alam...
semak
Quote sepiITUindah 16-8-2022 01:36 PM
inilah  pantai timur
Quote Artemesiaa 16-8-2022 04:31 PM
Masaalah sikap dan didikan masa kecil maka dituai bila dewasa
Quote tootii 16-8-2022 05:46 PM
sikap rakyat Malaysia yang tak penah nk berubah ..
segelintir yg masih bangga dengan gelaran pengotor !
buah sampah merata-rata .. kesedaran sivik kat lutut

Lihat semua komen(6)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 05:13 AM GMT+8 , Processed in 0.074776 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top