CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Dia Bukan Islam Tapi Hatinya Selesa Bertudung - Ustazah Asma Harap Muslimah 'Terasa'

11-8-2022 05:00 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 5304| Komen: 82

Description: Tular baru-baru ini tentang penampilan pesilat negara wanita beragama Kristian, Merrywati Manuil mengenakan hijab ketika menyertai kejuaraan Pencak Silat Dunia ke-19 di Ayer Keroh, Melaka.
Tular baru-baru ini tentang penampilan pesilat negara wanita beragama Kristian, Merrywati Manuil mengenakan hijab ketika menyertai kejuaraan Pencak Silat Dunia ke-19 di Ayer Keroh, Melaka.


Melihat penampilan dibawa wanita kelahiran Sandakan, Sabah ini secara tidak langsung membuka mata kaum hawa bahawa penampilan sopan dan menutup aurat tidak sesekali menjejaskan sebarang aktiviti yang lakukan wanita.



Malah pendakwah dan penceramah terkenal, ustazah Asma Harun juga mendedahkan bahawa imej bertudung yang dibawa Merrywati membuktikan bahawa menutup aurat tidak mengganggu wanita dalam sebarang urusan kerja dilakukan.


IG Merrywati/Ustazah Asma

Ustazah Asma juga mengatakan dalam coretannya di Instagram bahawa penampilan yang dibawa pesilat negara wanita ini boleh dijadikan sebagai sumber inspirasi bagi menyuntik semangat kaum hawa untuk istiqamah dalam menutup aurat.



Sekadar info, pesilat negara wanita iaitu Merrywati Manuil mendedahkan di laman Facebook-nya mengenai penampilan berhijab yang dikenakan semasa kejuaraan Pencak Silat Dunia baru-baru ini adalah kerana atas dasar hormat beliau terhadap seni persilatan Melayu.


Sumber: Murai


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pooh~key 11-8-2022 05:07 PM
Pakai tudung sambil makan babiiii gaytuhhhh dekkkkk…..
Quote pooh~key 11-8-2022 05:08 PM
Bangga sangat sis!
Quote becir 11-8-2022 05:13 PM
Ustazah ni specialisation dia tudung je..
Quote pooh~key 11-8-2022 05:14 PM
Hallelujah sis!
Quote makadek 11-8-2022 05:14 PM
Tazah kentut faraj mai dah
Quote makadek 11-8-2022 05:15 PM
pooh~key replied at 11-8-2022 05:07 PM
Pakai tudung sambil makan babiiii gaytuhhhh dekkkkk…..

Astu malam2 menonggang takebeer
Quote amyza 11-8-2022 05:21 PM
Ustazah ni tak habis² dengan tudung org geng sendiri,senyap je. Bosan lah. Kat tiktok kalau ada video dia/video guna suara dia,scroll laju2. Mana pegi ustazah bahiyah? Best lagi dgr dia ceramah.
Quote stingergrumpy 11-8-2022 05:22 PM
makadek replied at 11-8-2022 05:15 PM
Astu malam2 menonggang takebeer

Laki sedang bergilir kerumah bini lagi satu keww ni?

Boleh lancang mulut hari ni?

Quote hyie 11-8-2022 05:33 PM
meols ok je dengan ummah free hair, asalkan dia tak sundels je
Quote nikaido 11-8-2022 05:44 PM
ustazah attention whore ni mai dah kasi opinion dia
Quote KIM.K 11-8-2022 05:46 PM
Ahli sukan, kadet, pegawai tentera bukan muslim memang ramai suka pakai tudung. Perit kena matahari sunblock pun tak berkesan kalau dah berjam2 kerja luar. Solja gitau pakai 2-3 botol fair and lovely tiap bulan
Ada sorang akak solja ni jadi hitam terus sebab pigmen melanin mutated
Quote KIM.K 11-8-2022 05:50 PM
Setajah asthmatic ni lain macam eh. Yang bukan2 punya sentimental aku tengok
Quote krustykrab 11-8-2022 05:51 PM
Setajah...kalau boleh pakai kejap bukak kejap ramai je yg buat..setajah tak.payah la nk compare bungkus kepala ni dgn biskut chipsmore...malu aihhhh
Quote makadek 11-8-2022 06:03 PM
stingergrumpy replied at 11-8-2022 05:22 PM
Laki sedang bergilir kerumah bini lagi satu keww ni?

Boleh lancang mulut hari ni?

Lanchang kunen berlayar malam lancang kunen berlayar malammm ha ulang
Quote stingergrumpy 11-8-2022 06:14 PM
makadek replied at 11-8-2022 06:03 PM
Lanchang kunen berlayar malam lancang kunen berlayar malammm ha ulang

Yg ini Lan chiow bukan lancang ler bodoh...

Mulut ko satu hari kalo tak melucah tak boleh keww dukun wap?

Kahkahkah

Quote helle 11-8-2022 06:18 PM
Tak panas ke
Quote helle 11-8-2022 06:19 PM
hyie replied at 11-8-2022 05:33 PM
meols ok je dengan ummah free hair, asalkan dia tak sundels je

Sundel tak menyusahkan org takpe
Quote _blackbird 11-8-2022 06:20 PM
"penampilan sopan dan menutup aurat tidak sesekali menjejaskan sebarang aktiviti yang lakukan wanita" -  tak salah pon apa stajah ni kata kerna itulah byk wanita bertudung & berkelubung tak kira usia dan status bujang / bini org / nenek org bergelek sakan kat tiktok. kerna tudung bukan penghalang utk gelek di tiktok
Quote AcikBuncit 11-8-2022 07:29 PM
Xperlu la nk ditunggang agama isu ni ustazah.. Ye, faham pasal tudung tu. Tp dia brtdung sbb mmg budaya pesilat melayu bertudung. Bknnye sbb hatinye dihujani hidayah utk mendekati islam whatsoever. Bagus nasihat org, tp xperlu semua benda nak petik. .

Lihat semua komen(82)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 04:26 AM GMT+8 , Processed in 0.092370 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top