CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Ella 'Happy' Projek Cili Berjaya, Diangkat Figura Peladang

5-8-2022 06:59 PM| Diterbitkan: tatod| Dilihat: 2005| Komen: 14|Original author: Tatod

Description: Tiga tahun mengusahakan ladang cili, Ratu Rock negara, Ella, semakin banyak terbabit dengan aktiviti yang diadakan oleh pihak yang bertanggungjawab menaikkan taraf pertanian negara.

Tiga tahun mengusahakan ladang cili, Ratu Rock negara, Ella, semakin banyak terbabit dengan aktiviti yang diadakan oleh pihak yang bertanggungjawab menaikkan taraf pertanian negara.

Katanya, dia turut terbabit dengan program pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 selain diangkat sebagai Figura Peladang. 


"Mungkin disebabkan ladang cili yang saya usahakan, mereka kemudian tertarik untuk jadikan saya Figura Peladang.

"Ladang cili, alhamdulillah. Kami akan cuba kekalkan apa yang ada dan kembangkan pada tanaman lain pula.

"Mungkin pada tanaman buah atau sesuatu yang ramai suka tetapi susah nak dapat," katanya dalam sesi temu bual bersama mStar. - CARI





Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote makadek 5-8-2022 08:45 PM
Next week turun kl ... aku mmg minat g maha yg ni ramai pn tak pe bkn isu
Quote bioessence 5-8-2022 09:23 PM
makadek replied at 5-8-2022 08:45 PM
Next week turun kl ... aku mmg minat g maha yg ni ramai pn tak pe bkn isu

Dari mana
Quote ketupatnasi 5-8-2022 10:09 PM
makadek replied at 5-8-2022 08:45 PM
Next week turun kl ... aku mmg minat g maha yg ni ramai pn tak pe bkn isu

Aku nk pegi esok. Dah kna warning suruh prepare mental n fizikal Brp tahun tunggu kauuu!!
Floor map dh print sesiap
Quote makadek 5-8-2022 10:14 PM
bioessence replied at 5-8-2022 09:23 PM
Dari mana

Dr negara jiran selatan tanah ayer
Quote makadek 5-8-2022 10:29 PM
ketupatnasi replied at 5-8-2022 10:09 PM
Aku nk pegi esok. Dah kna warning suruh prepare mental n fizikal  Brp tahun tunggu kauuu!!
Floo ...

Tips ke MAHA 2022
4-14 Ogos 2022
MAEPS Serdang, Selangor.
????
????
????

????Pakai flat shoes/sport shoes/sandal. No high heels ???? please. Kesian tengok adik2 yg pakai kasut tinggi day 1.
.
☂️ Bawa payung.
.
????????Kalau  bawa anak kecik bawa carrier/stroller.
.
????????‍♂️????????‍♀️Kene ready mental dan fizikal untuk berjalan skit.
.
????Macam tak sesuai nak bawa mak ayah yg dah tua bertongkat berjalan di MAHA. Kesian tengok. Tapi jika ada kerusi roda ok.
.
???? Makanan dan air banyak dijual. Tak payah bawa bekal.
.
???????? Bawa baby wipes kot emergency anak poopoo dan ada toilet air perlahan.
.
???? Bagi muslimah, Bawa telekung sendiri senang. Telekung sangat limited dan orang ramai.
.
???? ????Make sure hari yang plan untuk ke MAHA tiada plan lain selepas tu. Biar sehari suntuk di sana so takde la rushing². Boleh jalan dan rehat di mana². Jalan lagi & makan pula..solat, baru balik..
.
????. Kalau rasa nak shopping byk, nak beli pokok ke..etc..bawa troli siap2. Troli or bakul pasar pun ok.
.
????Jgn segan makan tester. Alang² dah kat MAHA2022..rasa je tester yg usahawan bg.
.
????️ Parking for visitor RM5. bayar di pintu masuk guna TOUCH N GO.
.
????️ Kalau nak beli makanan² dulu, boleh park dan masuk dari pintu yang dekat hospital Serdang. Tapi kalau nk beli pokok² dan jalan² ke Laman Florikultur, Laman Perikanan, Laman Ternakan, parking di pintu besar highway dari Puchong menghala ke bangi tu.
.
???? Trem selalu penuh. Kalau rasa tak larat jalan..park yg hujung² parking lot. So di trem nanti kita nak naik ada la tempat duduk. Kalau park depan².. trem penuh..depa bye² je kita nanti. Jalan kaki jauh sikit pun takper boleh sihatkan badan.
.
???? Pakai mask dan kerap sanitize tangan. Jika demam, batuk & selsema duduk rumah dulu.
.
⏰ Datang awal pagi pun takpe. 9am dah siap parking. Nanti pi pun dengan hati tenang.
.
???????? Bawa beg besar skit. So barang² dibeli boleh sumbat dlm 1 beg. Tp ade trolley lagi bagus.
.
????‍????‍????????‍????‍????Make sure anak²  dalam pengawasan kita.
.
???? ???? Mana² anak² kecil yang jenis kencing tak boleh tahan, elok dipakaikan pampers. Takut nak ke toilet nanti jauh skit nk jalan. Terkucil pula.
.
???? Ambil gambar nak upload dalam media sosial jangan lupa hashtag #MAHA2022 #myDOA #LamanFlorikultur dan #MiracleGardenDOA  tau.
.
???? Jangan gaduh² jika tak dapat tag atau car sticker MAHA2022.
.
Follow Tiktok Jabatan Pertanian untuk live MAHA2022 setiap hari ???????? https://www.tiktok.com/@mydoa_hq?_t=8UVukN0pOq2&_r=1
.
Ok… Selamat Datang ke MAHA 2022 Pameran Pertanian Terulung Malaysia.
.
#TipsKeMAHA2022

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan
Expo MAHA
Quote redz85 5-8-2022 10:38 PM
ntah apa apa aje pesen tudung dia..

suara dia masih maintain banding ning baizura
Quote Perawankota 5-8-2022 11:20 PM
Wow siap masuk MAHA. Dulu pernah gak terlibat dgn MAHA.. 10HARI, kena sampai sana before 7am sebab nak parking dekat dgn tmpt exhibition.. Pastu balik pon Lepas kul 7pm..
Pagi2 OK lah sejuk, masuk tghari panasnya kat sana
Quote buapakperut 6-8-2022 11:08 PM
Ayu damit pulak dh berapa tahun tanam cili. Sheol antara retis yang tak terikut2 trend orang bisnes sifu pembohong
Quote Suchi 6-8-2022 11:41 PM
Pi hari biasa la tak ramai org boleh la naik tramp tu pusing2 melawat pavillion negeri2 tu.
Iols rasa best tang naik benda alah tu je hahahah
Iols dah tak minat g MAHA sblm ni dah biasa g sbb dekat je ngan umah.
Pi hari biasa pun leh tahan ramai org sbb dulu selalu ada rombongan acik2 dr felda bagai.
Lepas pandemik ni taktau la cemana sambutannya.
Sebab setau iols mmg agak mahal harga kat MAHA ni tp atas korang la kan rasa mampu beli tak mampu tgk2 jelaa.
Quote kakikuDibibirmu 6-8-2022 11:55 PM
cili mili gaya, merah cili gaya, selamat tahun baru, mili higaya, miligaya, ooo mili higaya, koi mil gaya



[youtube]Jzd4bma3QNo[/youtube]
Quote GegarVaganja 6-8-2022 11:57 PM
Ala. Ayu Damit tak join MAHA ka.
Rasa sheolls macam lebih berjaya tanam-tanam cili ni kan.
Quote makadek 6-8-2022 11:59 PM
Suchi replied at 6-8-2022 11:41 PM
Pi hari biasa la tak ramai org boleh la naik tramp tu pusing2 melawat pavillion negeri2 tu.
Iols ras ...

Hari ni ade bas dr kg sblh aku pepakcik memakcik yg join ... kwn aku p sendiri rinih
Kul 2 sampey td kul 9 ade lg kt sana tk habis pusing
Manusia penuh ,barang mmg mahal
Kenyang dgn tester je lah..kurang org membeli
Tp biasanya acik2 ikut rombongan rajin membeli beli ni sbb diorg nk bawak oleh2 kan ..kalau bawk fmly tak de nk beli sgt ..paling kuat makan minum
Aku turun kl sabtu la pusing2 cari hotel dekat2 situ kul  8 cri parking terus   semangat tak
Quote Suchi 7-8-2022 11:45 PM
makadek replied at 6-8-2022 11:59 PM
Hari ni ade bas dr kg sblh aku pepakcik memakcik yg join ... kwn aku p sendiri rinih
Kul 2 sa ...

Bukan selalu kan..,MAHA ni pun 2 tahun sekali je ada bukan tiap tahun ada.
Yg tak penah pi elok laa gik, iols tgk Ume cikin tu gi sampai 2 kali lagi. Hat dr Johor pun leh dtg berkali2 takkan hat duk selangor ni tak g ye dak.
Iols ni ckp je kang takmo gi tahun ni tau2 kang sampei lagi hahah biasa g sbb nak mkn je selalu time MAHA ada jual semua menu seluruh negeri.
Pastu biasanya lebih drpd sekali pergi cth mula2 g ngn org nih kang nnt g ngn org lain plak.

Quote reporter_kalut 9-8-2022 01:01 AM
Good for u sistur.  

Lihat semua komen(14)

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 01:29 AM GMT+8 , Processed in 0.168442 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top