CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Anak Lahir Luar Negara Tak Layak Dapat Kerakyatan

5-8-2022 05:36 PM| Diterbitkan: tatod| Dilihat: 7875| Komen: 199|Original author: Tatod

Description: Mahkamah Rayuan di Putrajaya memutuskan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warha asing tidak layak untuk mendapat kewarganegaraan ini secara ...
Gambar hiasan


Mahkamah Rayuan di Putrajaya memutuskan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warha asing tidak layak untuk mendapat kewarganegaraan ini secara automatik.

Keputusan itu dibuat Hakim Datuk Seri Kamaludin Md. Said yang mengetuai panel bersama-sama Hakim Datuk Azizah Nawawi menyokong keputusan tersebut manakala Hakim Datuk S. Nantha Balan menentang.

Hakim Datuk Seri Kamaludin Md. Said 


Penghakiman mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini yang dibuat secara keputusan 2-1.

Panel hakim terbabit turut memutuskan mana-mana anak plaintif yang telah mendapat kewarganegaraan selepas keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini, kewarganegaraan itu kekal sehingga kes itu diputuskan Mahkamah Persekutuan.

Bagi permohonan plaintif yang masih diproses, permohonan tersebut perlu 'dibekukan'  sehingga kes dimuktamadkan.

"Bagaimanapun, ibu yang merupakan warganegara Malaysia dan berkahwin dengan warga asing boleh memohon kewarganegaraan negara ini mengikut Perkara 14 Perlembagaan Persekutuan," kata Hakim Kamaludin.

Gambar hiasan.

Terdahulu, pada 9 September lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa bayi dilahirkan di luar negara oleh wanita Malaysia yang berkahwin dengan warga asing secara automatik berhak mendapat kerakyatan negara ini.

Mahkamah Tinggi membuat keputusan itu selepas membenarkan saman pemula Persatuan Kebajikan Sokongan Keluarga Selangor & Kuala Lumpur (Family Frontiers) serta enam wanita Malaysia yang berkahwin dengan warga asing bagi membolehkan bayi mereka yang dilahirkan di luar negara mendapat kerakyatan negara ini secara automatik. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Meiizu 6-8-2022 07:45 AM
Yg mana pregnant tu kena plan balik msia utk deliver
Quote hayrin86 6-8-2022 08:53 AM
Sah-sah inilah berita buruk buat wanita Malaysia yang ingin berkahwin dengan warga asing, berbeza dengan lelaki Malaysia..
Quote tikusmontok 6-8-2022 09:01 AM
Anak friska babu ndon aman2 jer dpt hak warga msia
Quote insulin 6-8-2022 09:10 AM
Alhamdulillah.
Quote annehuda 6-8-2022 09:13 AM
Wanita malaysia yg berkahwin dgn warga asing dan BERANAK DI LUAR NEGARA. Kalau beranak di malaysia cukup dokumennye bleh la dpt citizenship. Also this rules pun muncul sebab mak2 yg awalnya taknak pun anak diorg tu dpt warganegara malaysia tu yg gigih gak beranak kt oversea ujung2 negara tu pun tak hingin nak kasi citizenship kt anak diorg pastu paksa2 plak malaysia yg kasi atas dasar hak wanita. Masa ko nak beranak tu taknak plak kaji dulu apa rules kt negara org tu
Quote white_musk 6-8-2022 11:30 AM
Anak rakan senegara akak yang lahir di sini dapat offer lagi...
tak perlu merayu pun
tapi mereka tak mahu
Quote FlexyFox 6-8-2022 11:51 AM
Perempuan2 yg kawin orang luar dan beranak di luar negara ni tapi berkehendakkan kerakyatan Malaysia juga untuk anak, tak selidik dulu ke undang2 Malaysia berkenaan citizenship anak? Kalau memang cuai mcm tu, terima dan redho ja lah. Dah salah kamu.. Dah itu pilihan kamu. Kalau tahu, ada niat nak balik, tapi tak boleh balik sebab kerja ke, laki tak bagi balik ke, duit tak ada ke... pun..derang kena redha juga. Kalau betul2 berkehendak, boleh jer usaha balik walau apa cara sekalipun.  Kalau tahu, tapi sengaja nak beranak kat luar negara (mungkin nak glemor ke lahir di negara lebih maju), sikit pun aku tak kesian. Yg ikut lelaki Indon, Bangla ect yg nyata teruk dari Malaysia, tapi beranak di sana...ni memang sengaja cari cari  penyakit. Cinta di kepala lutut. Pun aku tak kesian. Ramai perempuan2 kita ni tak fikir panjang. Dia ingat dah pindah duduk di luar negara tu, beranak pinak di sana, kehidupan akan mcm fairytale selamanya. Ajal, maut jodoh pertemuan hanya Allah yg tahu. Laki mati ke, bercerai ke... masa anak2 kecil, dan kau pilih nak balik Malaysia pula... ha... masa ni baru nak gelabah bewak, nyesal sana sini dah tak guna. Dah tahu dlm soal citizenship ni wanita Malaysia rakyat kelas 2, tak mcm lelaki, jadi buatlah perancangan yg bijak sedari awal.
Quote imanjannah 6-8-2022 11:55 AM
ni mcm kes loca B tu la kan
Quote FlexyFox 6-8-2022 11:55 AM
hayrin86 replied at 6-8-2022 08:53 AM
Sah-sah inilah berita buruk buat wanita Malaysia yang ingin berkahwin dengan warga asing, berbeza de ...

Tak lah seburuk yg disangka. Balik je beranak di Malaysia. Kalau tak balikpun, sekarang ni dah dibolehkan daftar kelahiran di embassy dlm tempuh tak lebih setahun.
Quote FlexyFox 6-8-2022 11:57 AM
Edited by FlexyFox at 6-8-2022 11:58 AM
FlexyFox replied at 6-8-2022 11:55 AM
Tak lah seburuk yg disangka. Balik je beranak di Malaysia. Kalau tak balikpun, sekarang ni dah dib ...

Ini rules baru la juga ,I tak ingat sejak thn berapa yg dibolehkan daftar dlm masa setahun. A few years back. (sambungan dr reply I yg atas tu)
Quote FlexyFox 6-8-2022 12:00 PM
imanjannah replied at 6-8-2022 11:55 AM
ni mcm kes loca B tu la kan

kes dia mcm mana?



Quote white_musk 6-8-2022 12:04 PM
Kawan akak wanita malaysia yang nikah sama lalaki sweden tidak pula gelabah tetek mahu anaknya mandapat warganegara malaysia...

pelik sungguh berita ini tekankan mesti lahir di malaysia untuk dapatkan citizenship malaysia
Quote FlexyFox 6-8-2022 12:09 PM
white_musk replied at 6-8-2022 12:04 PM
Kawan akak wanita malaysia yang nikah sama lalaki sweden tidak pula gelabah tetek mahu anaknya manda ...

Dah dia tak ada keperluan untuk jadi rakyat Malaysia, tak de la dia gelabah nak kerakyatan. Dia dah senang2 kehiduannya di sana.
Quote Orenn1 6-8-2022 12:31 PM
Edited by Orenn1 at 6-8-2022 12:34 PM
annehuda replied at 6-8-2022 09:13 AM
Wanita malaysia yg berkahwin dgn warga asing dan BERANAK DI LUAR NEGARA. Kalau beranak di malaysia c ...

Sis, check your facts correct yachh, bukan mcm tu. Dorg tu lahirkan anak kat oversea sbb dorg tinggal kat oversea kehidupan dorg kat sana, tok laki, keja, maybe dah ada anak sebelum tu so sekolah anak kat sana, so dgn semua tu senang utk dorg bersalin kat sana jah. Klu nak lbersalin kat msia bberapa bulan sebelum due date  dah kena terbang, mungkin sesuatu yg ramai tak blh buat sbb keja, hb tak blh tinggalkan keja berbulan2 utk teman isteri, anak kena sekolah so sbb tu dorg lahirkan anak di tempat dorg tinggal. Dan anak dorg yg bersalin kat sana tu dpt jah warganegara hb dorg/negata tmpt tinggal dorg n klu blh dorg nak anak dorg dpt warganegara msia jugak tp sebelum2 ni sgt susah bila melibatkan perempuan msia cuma lately ni ok skit blh memohon n  sbb masalah ni semua pompuan2 msia tu bawakpegi court supaya perempuan2 lain yg bersalin oversea anak dorg blh dpt warganegara secara automatic tak perlu gusar2 lagi. Bukannya sbb qnak2 dorg tu stateless. Dan antara dorg ada yg dah bercerai balik semula ke msia dan mempunyaii anak yg bukan warganegara sbg ibu tunggal bukan senang ye dr segi financial n perkara2 lain. So semua ni membuatkan dorg nak sesuatu yg lebih baik utk semua perempuan kat msia ni jugak klu satu hari dorg berada dlm situasi yg sama, bukan cuma anak warganegara lelaki malaysia yg lahir di oversea blh dpt warganegara. Perempuan pun wargNegara jugak, menyumbangg, byr tax.
Quote Decaffeinated 6-8-2022 12:32 PM
Bagaimanapun, ibu yang merupakan warganegara Malaysia dan berkahwin dengan warga asing boleh memohon kewarganegaraan negara ini mengikut Perkara 14 Perlembagaan Persekutuan
Baca juga yang ini. Boleh ja nak apply, kena rajin sikit la.



Quote Decaffeinated 6-8-2022 12:33 PM
tikusmontok replied at 6-8-2022 09:01 AM
Anak friska babu ndon aman2 jer dpt hak warga msia

Sebab undang2 negara favors lelaki.

Quote mojarean_X 6-8-2022 12:37 PM
warganegara.JPG.jpg
Quote mojarean_X 6-8-2022 12:38 PM
mojarean_X replied at 6-8-2022 12:37 PM

Friska tersenyum sinis
Quote syamzana 6-8-2022 12:45 PM
tak layak dpt kerakyatan secara automatik tp blh je apply. dah... jgn byk bising. urusan gomen ni biasa la, ada ms ok ada masa blh buat naik darah

Lihat semua komen(199)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 02:03 AM GMT+8 , Processed in 0.075839 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top