CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"Apa Beza Hang Dengan Yahudi?" - Caprice, Lisa Rasa Hukuman Bekas Isteri SM Faisal Tak Adil

29-6-2022 06:35 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 3754| Komen: 21|Original author: LilRose

Description: Ramai menyuarakan rasa tidak berpuas hati terhadap kpeputusan mahkamah menjatuhkan hukuman penjara tujuh hari terhadap bekas isteri SM Faisal SM Nasimuddin Kamal iaitu Emilia Hanafi.
Kredit foto: IG


Ramai menyuarakan rasa tidak berpuas hati terhadap kpeputusan mahkamah menjatuhkan hukuman penjara tujuh hari terhadap bekas isteri SM Faisal SM Nasimuddin Kamal iaitu Emilia Hanafi.



Kredit foto: IG

Menerusi videonya, rapper dan usahawan Caprice mendedahkan kiriman mesej menerusi DM (Direct Message) daripada Emilia yang meminta Caprice untuk membantunya meningkatkan kesedaran terhadap kes dihadapinya kini.


Kredit foto: IG

Walaupun mengakui harus menghormati keputusan mahkamah, Caprice tetap berpendirian pihak terbabit tidak berhati perut memenjarakan ibu tiga anak itu hanya kerana mengubah tarikh lawatan tiga anaknya untuk bersama bapa mereka.



Malah, menurutnya adalah lebih baik pihak berkenaan menarik semula kes atau memberi amaran kepada Emilia berbanding menjatuhkan hukuman penjara.

Sementara itu, Lisa Surihani menerusi hantaran di InstaStoriesnya mendakwa keputusan mahkamah itu mengelirukan selain ada unsur double standard dan tidak adil.

"Sebaiknya pencerahan diberikan kenapa keputusan ini ditentukan yang secara tidak langsung memberi impak terhadap golongan teraniaya," tulisnya.


Kredit foto: IG

Terdahulu, Berita Harian melaporkan mahkamah menetapkan 27 Jun 2022 sebagai tarikh bekas isteri ahli perniagaan, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin, Emilia Hanafi menjalani hukuman penjara kerana gagal mematuhi perintah Mahkamah Tinggi Syariah selepas mengubah tarikh lawatan anak-anaknya. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote fofuler 30-6-2022 12:35 AM
Dunia lepas lah, akhirat tolong jawab
Quote pyropura 30-6-2022 12:41 AM
Dah takde beza syariah law dgn. Common law ciptaan kapir. Kalau bab domestic violence, yg.kahwin cara civil law lebih terbela, sebab ada Domestic Violence Act, diganding pulak.dgn. Penal Code Sec. 323 - 326 tuh. Kapir lebih terbela dibanding muslim
Quote SonicSiLandak 30-6-2022 11:41 AM
dia dijatuhkan hukuman kerana menghina mahkamah..tak patuh perintah mahkamah... tongong!!!!!!! sapa suruh hina mahkamah!!!!!!!!  kalau dah semua tak patuh perintah mahkamah... tak yah ada mahkamah la..

tak yah la sembang DVA PC akta sana akta sini seksyen sana seksyen civil law kapir acah tau semua...  satu forum tau kau tu mmg tongong semua benda main goreng je... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghkahkahkahkahkahkahkah
Quote ladybugz 30-6-2022 01:02 PM
BODOH. this is the only word tht almost sufficient in describing this sentence. please la mahkamah syariah yg mmg terkenal dgn bias terhadap lelaki. buangla perkataan syariah tu sbb x layak dah jadi penegak undang2 agama. sudah raaamai perempuan tertindas dgn mahkamah ni, tp hanya dibawa angin lalu. kes emilia ni mengukuhkan lagi pandangan masyarat terhadap imej mahkamah syariah ni. lelaki x byr nafkah, x dikira menghina mahkamah ke? lelaki x hadir prosiding mahkamah, x dikira menghina mahkamah ke? lelaki x buat visitations as stated by court tak dikatakan menghina mahkamah ke? lelaki yg masih pukul isteri, abuse emotionally mentally masih nk suruh kaunseling kah? lelaki yang x bayar mutaah walaupun diperintahkan mahkamah, x dikira menghina mahkamah ke? lelaki yang x diluluskan poligami di mahkamah syariah, masih berkahwin di siam ? kenapa x penjarakan semua tu??? lelaki yg gantung wanita x bertali bertahun2???? culas bayat nafkah anak?! melanggar syarat poligami di mahkamah?? eh mcm2 lagi la.. geram sungguh!!!
Quote mabelesrossa 30-6-2022 01:22 PM
ladybugz replied at 30-6-2022 01:02 PM
BODOH. this is the only word tht almost sufficient in describing this sentence. please la mahkamah s ...

Very good points sis! ????????????
Quote idril 30-6-2022 01:22 PM
ladybugz replied at 30-6-2022 01:02 PM
BODOH. this is the only word tht almost sufficient in describing this sentence. please la mahkamah s ...

sokong babe..... jadah betul.... apa yg jantan tu buat xde pulak dikira menghina mahkamah... mmg dari dulu berat sebelah.... tah bila nak terbela nasib org pompuan kalau cam gini.....
Quote Atata 30-6-2022 01:22 PM
SonicSiLandak replied at 30-6-2022 11:41 AM
dia dijatuhkan hukuman kerana menghina mahkamah..tak patuh perintah mahkamah... tongong!!!!!!! sapa  ...

Mmg la dikira menghina mahkamah tp hukuman tu tak perlu lah sampai nak penjara2 pulak. Hakim pon boleh je jatuh hukuman yg sesuai, ni saje mengundang kemarahan org.
Quote SonicSiLandak 30-6-2022 01:30 PM
Atata replied at 30-6-2022 01:22 PM
Mmg la dikira menghina mahkamah tp hukuman tu tak perlu lah sampai nak penjara2 pulak. Hakim pon b ...

apa kau ingat dia orang pertama ke hina mahkamah??? dah berlambak orang hina mahkamah dan jatuh hukum..  setimpal tak setimpal korang sapa nak judge.. pergi la jadi hakim tengok.. institusi mahkamah kena la dijaga.. kalau main bayar denda je sapa nak hormat pada mahkamah... dah tak hormat mahkamah tak yah ada mahkamah la..

ini la mentaliti orang Malaysia.. kerajaan tak tegas.. komplen.. kerajaan bertegas... komplen....  apasal tak boleh penjara?? sbb dia perempuan?? bkn korang ke mintak janda equality ke??

ops silap.. gender equality???? dah mintak sangat kan?? nah ambik la... takkan gender equality tu hanya peluang ekonomi je...
Quote Artemesiaa 30-6-2022 01:38 PM
Inilah realitinya sekarang jika diri ikan bilis agak sukar bila nak berlawan dengan jerung
Quote Nurul8001 30-6-2022 01:39 PM
Edited by Nurul8001 at 30-6-2022 01:41 PM

Cakap la apa je, kita semua tau mahkamah syariah mcm mana. Contoh, takde kena mengena kes ni, suami kalau da benci isteri, sesaat je boleh lafazkan talak. Maka terkontang kantingla ex wife dgn pakej anak2.

Tapi, kalau isteri dah tak mampu nak hidup dgn suami, sempat la kena depression, baru boleh cerai. Itupun, kalau dapat. Biasanya, digantung tak bertali. Nak minyak tebus talak pun kena appoint lawyer syariah? Bukankah dlm Islam, tebus talak tu hak isteri, kenapa nak disusahkan?
Quote Orix 30-6-2022 01:42 PM
ada PAS dlm kerajaan pun sedehhhhhhhhhhhhhh
Quote TeropongThaico 30-6-2022 01:50 PM
ladybugz replied at 30-6-2022 01:02 PM
BODOH. this is the only word tht almost sufficient in describing this sentence. please la mahkamah s ...

100% setuju dgn statement ni. Kerana diarg ni la antara sbb org buruk sangka dgn Islam
Quote ellejo 30-6-2022 01:51 PM
tahun ni i ada masuk bicara kes faraid. tapi turn2 sebelum weols kes nafkah. laki tu tak bagi nafkah pada anak2 dah bertahun2 siap hutang puluhan ribu. i senyum sinis masa tu sbb i perasan heshe ada bini baru tunggu kat parking. idok masuk jail jantan tu pon.
Quote SonicSiLandak 30-6-2022 02:11 PM
dah la tak baca berita penuh...kisah sebenar.. tak tau kes apa... tapi nak masuk komen gak.. acah2 tertindas... kau yang salah pilih laki.. salahkan agama.. salahkan mahkamah..... dia dua je.. tak tongong.... gay-pondan-pedo yang dah buang batang kasi anjing makan...

Quote ifanonline 30-6-2022 02:38 PM
adakah golongan wanita muslim cuba mengkapirkan mahkamah syariah?
Quote borne 30-6-2022 03:06 PM
https://hclips.com/videos/703871(tekanomborapa)/red-sofa-faisal-nasimuddin-naza-group-helenness-chong-malaysia/

Wow betol ke ni?
Quote batu kikir 30-6-2022 03:10 PM
Mahkamah syariah ni elok bubar jer lah
Serve no purpose selain menujukkan kebodohan penjawat2 mahkamah.
Quote ACC106 30-6-2022 03:10 PM
ladybugz replied at 30-6-2022 01:02 PM
BODOH. this is the only word tht almost sufficient in describing this sentence. please la mahkamah s ...

Well said.
Quote tumpanglalu74 30-6-2022 03:20 PM
IMG_20220629_154214.jpg

Lihat semua komen(21)

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 01:52 AM GMT+8 , Processed in 0.077395 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top